Canlılarda Hücrede gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar dış ortamdaki reaksiyonlara göre · Daha hızlı · Düşük ısıda · Dar PH derecesinde gerçekleşir. Hücredeki biyokimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini sağlayan biyolojik katalizör olan enzimlerdir. Enzimlerin görevleri · Reaksiyon hızının canlı için yeterli olması · Reaksiyonun başlaması için gerekli aktivasyon enerjisinin düşürülmesi · Reaksiyon oluşurken açığa çıkan enerjinin canlıya zarar vermeyecek düzeyde tutulması Enzim çeşitleri : · Basit enzimler : Sadece proteinden oluşmuş enzimler . ÖRN: Bütün sindirim enzimleri , üreaz · Bileşik enzimler : Protein olan esas kısım ve protein olmayan organik veya inorganik yardımcı kısımlardan meydana gelir. Protein kısım = Apoenzim Yardımcı kısım = Organik ise koenzim(vitaminler) İnorganik ise kofaktör(Ca,K,Na) Apoenzimle koenzim (kofaktör) ‘in oluşturduğu yapıya holo enzim denir. | ||||||||||||||||
· Her enzim özel bir substratı etkiler. · Substratın yüzey artışı enzim etkinliğini artırır. · Her enzim özel bir kofaktör (koenzim) le çalışır. · Bir kofaktör (koenzim) birden çok enzimin yardımcı kısmı olabilir. · Her hücre kendi enzimini kendi üretir. · Her hücrede kimyasal reaksiyon çeşidi kadar enzim çeşidi vardır. · Enzimler reaksiyonları hızlandırırlar veya yavaşlatırlar. · Enzimler tepkimeden değişmeden çıkarlar. (harcanmazlar) ve tekrar tekrar kullanılırlar. · Enzimler hücre dışında da etkendirler. · Enzimler protein yapıdadırlar. Proteinlerin yapısını bozan her şey (PH, Isı vb.) enzimin yapısını da bozar. · Enzimatik reaksiyonlar çift yönlüdür. · Enzimler belirli bir PH değerinde aktifleşirler. ÖRN: Pepsin , PH=2 , Tripsin PH=8,5 · Her enzim bir gen tarafından kontrol edilir. · Enzimler tek veya takımlar halinde çalışırlar. · Bazı enzimler inaktif olarak üretilir. Aktivatörlerle aktif hale getirilir. HCI ÖRN : Pepsinojen -------------- Pepsin (inaktif) (aktif) · 16-Bazı maddeler (metal iyonları ve zehirler) enzimlerin aktif bölgeleri ile birleşip onları etkisiz hale getirir. · 17-Birleşik enzimlerde substratı tanıyan protein kısmıdır. Bağlanma ve etkinlik ise kofaktör (koenzim) ile gerçekleşir. | ||||||||||||||||
· Düşük Isı : Kinetik enerji azalır. Reaksiyon yavaşlar.Dönüşümlüdür. · Yüksek Isı : Enzimlerin protein olan yapısını bozar.Dönüşümsüzdür. | ||||||||||||||||
Asitler ve bazlar enzimlerin hızını yavaşlatır. Enzimlerin en etkin olduğu PH değeri 7 dir. · Enzimin yapısını bozarlar. · Substratın yapısını bozarlar. · Enzim koenzimin (kofaktör) ayrışmasına neden olurlar. · Enzimle substrat arasına girerek birleşmeye engel olurlar. Ancak bazı enzimler farklı PH derecesinde aktif olurlar. ÖRN : Pepsin ------------- PH = 2 Tripsin --------------PH = 8,5 gibi
|
11 Aralık 2010 Cumartesi
ENZİMLER KONU ANLATIMLARI
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder