11 Aralık 2010 Cumartesi

ENZİMLER KONU ANLATIMLARI

ENZİMLER
     Canlılarda Hücrede gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar dış ortamdaki reaksiyonlara
     göre
·  Daha hızlı
·  Düşük ısıda
·  Dar PH derecesinde gerçekleşir.

      Hücredeki biyokimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini sağlayan biyolojik katalizör
     olan enzimlerdir.

     Enzimlerin görevleri
·  Reaksiyon hızının canlı için yeterli olması
·  Reaksiyonun başlaması için gerekli aktivasyon enerjisinin düşürülmesi
·  Reaksiyon oluşurken açığa çıkan enerjinin canlıya zarar vermeyecek düzeyde tutulması

     Enzim çeşitleri :
·  Basit enzimler : Sadece proteinden oluşmuş enzimler . ÖRN: Bütün sindirim enzimleri , üreaz
·  Bileşik enzimler : Protein olan esas kısım ve protein olmayan organik veya inorganik yardımcı kısımlardan meydana gelir.

    Protein kısım    = Apoenzim
    Yardımcı kısım = Organik ise koenzim(vitaminler)
        İnorganik ise kofaktör(Ca,K,Na) Apoenzimle koenzim (kofaktör) ‘in oluşturduğu yapıya holo enzim denir.


Enzimlerin genel özellikleri

·  Her enzim özel bir substratı etkiler.
·  Substratın yüzey artışı enzim etkinliğini artırır.
·  Her enzim özel bir kofaktör (koenzim) le çalışır.
·  Bir kofaktör (koenzim) birden çok enzimin yardımcı kısmı olabilir.
·  Her hücre kendi enzimini kendi üretir.
·  Her hücrede kimyasal reaksiyon çeşidi kadar enzim çeşidi vardır.
·  Enzimler reaksiyonları hızlandırırlar veya yavaşlatırlar.
·  Enzimler tepkimeden  değişmeden çıkarlar. (harcanmazlar) ve tekrar  tekrar  kullanılırlar.
·  Enzimler hücre dışında da etkendirler.
·  Enzimler protein yapıdadırlar. Proteinlerin yapısını bozan her şey (PH, Isı vb.) enzimin yapısını da bozar.
·  Enzimatik reaksiyonlar çift yönlüdür.
·  Enzimler belirli bir PH değerinde aktifleşirler. ÖRN: Pepsin , PH=2 , Tripsin PH=8,5
·  Her enzim bir gen tarafından kontrol edilir.
·  Enzimler tek veya takımlar halinde çalışırlar.
·  Bazı enzimler inaktif olarak üretilir. Aktivatörlerle aktif hale getirilir. 
                                        HCI
      ÖRN : Pepsinojen   --------------  Pepsin
                   (inaktif)                       (aktif)
·  16-Bazı maddeler (metal iyonları ve zehirler) enzimlerin aktif bölgeleri ile birleşip onları etkisiz hale getirir.
·  17-Birleşik enzimlerde substratı tanıyan protein kısmıdır. Bağlanma ve etkinlik ise kofaktör (koenzim) ile gerçekleşir.



 1- Ortam Isısı

·   Düşük Isı : Kinetik enerji azalır. Reaksiyon yavaşlar.Dönüşümlüdür.
·  Yüksek Isı : Enzimlerin protein olan yapısını bozar.Dönüşümsüzdür.


2- Ortam  PH ‘ ı
      Asitler ve bazlar enzimlerin hızını yavaşlatır.

      Enzimlerin en etkin olduğu PH değeri  7  dir.
·  Enzimin yapısını bozarlar.
·  Substratın yapısını bozarlar.
·  Enzim koenzimin (kofaktör) ayrışmasına neden olurlar.
·  Enzimle substrat arasına girerek birleşmeye engel olurlar.

      Ancak bazı enzimler farklı PH derecesinde aktif olurlar.
     ÖRN :        Pepsin ------------- PH = 2
                      Tripsin  --------------PH = 8,5  gibi


3- Enzim miktarı
     Belli oranda substrat bulunan ortama enzim ilave edildikçe reaksiyon hızlanır ve en hızlı   noktada substrat bitince reaksiyon durur.


4- Substrat miktarı
     Enzim miktarı sabit tutulup substrat miktarı arttırıldıkça reaksiyon hızlanır. Enzimlerin     doygunluk anından sonra belirli hızla devam eder ve biter.

5- Substrat yüzeyi :
     Enzimler substrata dış yüzeyden etki ederler yüzey arttıkça enzim etkinliği artar.
     Not:Enzim miktarıda artarsa

6- Ortamdaki diğer maddeler
·  Aktivatörler:(Vitamin,hormon,safra tuzu vb)
·  İnhibitörler:(Ağır iyonlar,toksinler,zehir vb)
  

Enzimlerin Adlandırılması

     Etkilendikleri substratın veya reaksiyonun sonuna –az eki getirilerek adlandırılırlar.
     Substrata göre :         Lipid    ------------- Lipaz
                                     Maltoz   ------------Maltaz
                                     Protein  ----------- Proteinaz   

     Reaksiyona göre :  Hidroliz --------------- Hidrolaz
                                 Oksidasyon ---------Oksidaz  


Hiç yorum yok: