27 Mart 2013 Çarşamba

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Logosunun Anlamı


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Logosunun Anlamı


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Logosu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin logosunda ilk önce cami minareleri göze çarpar. Bu minareler; İstanbul silüetinin vazgeçilmez imzaları olan camileri simgeler. Bu camiler; şehrin tarihini ve tarihsel dokusunu ve İstanbul’un İslamiyet açısından konumunu anlatır. Camilerle bütünleşmiş şehri; minarelerle anlatır.

Logonun ortasındaki yedi beyaz üçgen ise; şehrin üzerine kurulduğu yedi tepeyi simgeler. Tarihte “Yedi Tepeli Şehir” diye anılan, üzerine “İstanbul Yedi Tepe” diye şarkılar yapılan şehir, ilk kurulduğu dönemlerde yedi tepe üstünde konumlanmış bir şehirdi. Yedi beyaz üçgen işte bu yedi tepeyi simgeler.

İstanbul’un üstüne kurulduğu yedi tepe şunlardır:


1. Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Sultanahmet Camii’nin bulundupu tepe

2. Çemberlitaş ve Nuruosmaniye Camilerinin bulunduğu tepe

3. Beyazıt Camii, İstanbul Üniversitesi ve Süleymaniye Camii’nin bulunduğu tepe

4. Fatih Camii’nin bulunduğu tepe

5. Yavuz Selim Camii’nin bulunduğu tepe

6. Mihrimah Sultan Camii’nin bulunduğu tepe (Edirnekapı semti)

7. Kocamustafapaşa semtinin bulunduğu tepe

Logonun alt tarafında ise; iki sur görülür. Bu surlar, şehrin tarih boyunca fethedilmesinin zor olduğunu hatırlatır. Tarih boyunca İstanbul; güçlü surlarıyla kendini fethetmeye çalışan her devleti püskürtmüştür. Ta ki; İkinci Mehmed’e kadar. Zaten İkinci Mehmed; İstanbul’u fethedince Fatih Sultan Mehmed olmuştur. Bu iki sur; işte İstanbul’un tarih boyuncaki bu güçlü konumunu temsil eder. Bu surların iki tane olmasının sebebi ise; şehrin iki yaka halinde iki kıta üzerinde kurulduğunu temsil eder. Asya ve Avrupa kıtalarında kurulu bulunan şehir; Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası adı verilen iki yaka üzerinde yer alır. İki surun arasındaki boşluk ise; iki yakayı ayıran ve güzelliği dillere destan olan ünlü Boğaz’ı simgelemektedir. İstanbul Boğazı; tarih boyunca tüm devletleri ve tüm halkları güzelliği ile büyülemiş bir su yoludur. Bu güzel ve önemli su yolu da; İBB logosunda kibarca temsil edilmiştir.

İBB Logosu’nun anlamı özetle bu şekildedir.

Hiç yorum yok: