BAŞLICA TARIM ÜRÜNLERİMİZ
TAHILLARBuğday
· Yurdumuzda en çok üretilen ve tüketilen tahıldır.
· Un, ekmek ve makarna üretiminde kullanılır.
· Buğday, yetişme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde kuraklık ister.
· Ülkemizde en fazla İç Anadolu Bölgesi'nde (başta Konya Ovası) yetiştirilir.Marmara ve Akdeniz bölgelerinde de üretimi yapılır.
· Buğday, sürekli yağış almasından dolayı Karadeniz kıyılarında, düşük sıcaklıkların görülmesinden dolayı da Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde yetişmez.
· Yağışların bol olduğu yıllarda üretim artarken kurak geçen yıllarda üretim azalır.
Arpa
· Buğdaydan sonra en çok yetiştirilen tahıldır.
· Soğuğa ve sıcağa dayanıklı olup buğdaya göre daha kısa sürede yetişir. Bu nedenle buğdayın yetişemediği daha soğuk ve yüksek yerlerde de üretimi yapılır.
· Arpa, hayvan yemi olarak ve ekmek yapımında kullanılır. Bira sanayisinin ham maddesidir.
· En çok İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgelerinde yetiştirilir.
Çavdar
· Buğdayın ve arpanın iyi yetişemediği yerlerde yetişir.
· İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde yetiştirilir.
· Fazla sıcaklıklardan zarar görür. Yayla iklimini sever, düşük ısıya dayanabilir. Bunun için buğdaya göre daha fakir topraklarda ve yükseklerde tarımı yapılmaktadır.
· Tanesinden ekmek ve bira, saplarından hasır şapka yapılır. Sandalye yapımında ve hayvan yemi olarak da yararlanılır.
Yulaf
· Serin, yüksek, nemli bölgeler ile sıcak ve kurak yörelerde yetiştirilir.
· Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan yulaf, İç Anadolu, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde ekilir.
· Yulaf unu besin maddesi olarak da kullanılır.
Mısır
· Fazla su ve sıcaklık isteyen mısır, bu özelliğiyle diğer tahıllardan ayrılır. Yaz yağışlarının ve sulama imkânlarının bulunduğu yerlerde yetiştirilir.
· Akdeniz, Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde üretilir.
· Doğal yetişme alanı Karadeniz Bölgesi'dir. Ancak temel besin maddesi olarak tüketildiği için bölge ticaretinde önemli yer tutmaz.
· Mısır üretiminin yaklaşık yarısı Akdeniz Bölgesi'nde yapılır. Mısır üretiminin son yıllarda artış göstermesinde sanayi ham maddesi olarak alkol ve yağ imalatında kullanılması etkilidir.
· Yemeklik yağ üretiminde ve hayvan yemi olarak kullanılır.
Pirinç
· Çeltik bitkisinin tohumlarının kabuklarından ayrılması ile elde edilir.
· Sıcak ve nemli iklim koşullarında yetişen bir tarım ürünü olduğundan akarsu boylarında ve sulak ovalarda yetişir.
· Ülkemizde pirinç üretimi tüketimi karşılayamamaktadır. Bu nedenle yurt dışından pirinç ithal edilmektedir.
· Ülkemizde en fazla Marmara (Meriç Ovası), Karadeniz (Tosya - Boyabat)ve Akdeniz bölgelerinde üretilir.
UYARI:
Çeltik tarlaları sivrisinek ve kurbağa gibi canlıların üremesi için uygun ortam olduğu için, üretimi yerleşim merkezlerine yakın kesimlerde yapılmamaktadır. Bu nedenle üretim alanları devlet tarafından sınırlandırılmıştır.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder