TÜRKİYE’DE SEBZECİLİK
· Ülkemiz, farklı iklim tiplerinin görülmesi nedeni ile sebze tarımına uygundur.
· Ülkemizde sebzelerin en erken yetiştiği yer Akdeniz Bölgesi, en geç yetiştiği yer ise Doğu AnadoluBölgesi'dir (domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak).
· Seracılık faaliyetlerinin gelişmiş olmasından dolayı en çok sebze üretimi Akdeniz ve Egebölgelerinde yapılmaktadır.
· Akdeniz Bölgesi'nde turfanda sebzecilik gelişmiştir.
Seracılık (Turfandacılık)
· Cam veya plastikten yapılan seralarda mevsimi dışında meyve ve sebze üretme faaliyetlerine seracılık (turfandacılık) denir.· Seracılık güneşli gün sayısının fazla olduğu Akdeniz, Ege, Marmara veGüneydoğu Anadolu bölgelerinde yapılır.
· Karadeniz kıyılarında bulutlu gün sayısının fazla olması, Doğu Anadolu'da kış mevsiminin soğuk ve uzun geçmesi, İç Anadolu'da ise yaz kuraklığının erken başlaması sebze üretimini sınırlandırmış ve seracılığı engellemiştir.
Yumrulu Bitkiler
Ürünü toprağın altında olan, düşük sıcaklıklara dayanabilen patates, soğan, havuç, turp, sarımsak gibi bitkilere yumrulu bitkiler denir.
TÜRKİYE’DE MEYVECİLİK
Fındık· Nemli iklim, kış ılıklığı ve humuslu toprak ister.
· Ana vatanı Karadeniz kıyılarıdır. Ordu, Giresun, Trabzon ve Samsun illerinde ülkemiz fındığının %80'i üretilir. Fındığın geri kalan kısmı Marmara Bölgesi'nde İzmit Körfezi çevresinden elde edilir.
· Yıllık üretimi ile Türkiye, dünyadaki fındık ihtiyacının yarısından fazlasını karşılar. Bu nedenle fındık önemli bir ihraç ürünüdür.
Üzüm
· Ülkemizde yetişme alanı en geniş olan ve en çok üretilen meyvedir.
· Üzüm bitkisine asma, üzüm yetiştirilen yerlerebağ adı verilir.
· Olgunlaşma döneminde yüksek sıcaklık ister. Bununla birlikte soğuğa en dayanıklı bitkilerden biridir.
· Üzüm üretiminde ilk sırayı Ege Bölgesi alır. Bu bölgeyi Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu,Marmara ve Doğu Anadolu bölgeleri izler.
· Türkiye kuru üzüm ihracatında birincidir.
İncir
· Soğuğa karşı dayanıksızdır.
· Ege Bölgesi'nin kıyı kesimleri, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz Bölgesi ileGüneydoğu Anadolu’nun soğuk olmayan kesimlerinde yetiştirilir.
· İncir, kuru ve yaş olarak tüketilir.
· Kuru incir ihracatımız gelişmiştir.
Elma
· Üzümden sonra yetişme alanı en geniş meyvedir.
· Düşük sıcaklıklara dayanıklıdır.
· En fazla İç Anadolu Bölgesi'nde üretilir.
Turunçgiller (Narenciye)
· Turunçgil, mandalina, portakal, limon gibi meyvelere denir.
· Yüksek sıcaklık ve bol su ister. Don olaylarından olumsuz etkilenir. Bu nedenle sıcaklığın 0°C'nin üstünde olduğu yerlerde üretilir.
· En fazla üretim Akdeniz Bölgesi’nin kıyı kesiminde yapılır. Daha sonra Ege, Marmara’nın güneyi, Doğu Karadeniz Bölümü’nün (Rize ve çevresi) kıyılarında yetiştirilir.
Muz
· Tropikal bir meyvedir.
· Kış sıcaklık ortalamalarının yeterli olduğu Alanya - Anamur arasında üretilir.
· Ülke ihtiyacını karşılamak için ithal edilir.
Antep Fıstığı
· Dünyada yetişme alanı sınırlıdır.
· Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Üretiminde Gaziantep, Şanlıurfa başta gelir.
Kayısı
· Türkiye, kayısı üretiminde dünyada 1. sıradadır. Türkiye'de en fazla kayısı Doğu Anadolu'da (Malatya) üretilmektedir.
Ceviz
· Soğuğa karşı dayanıklıdır. Her bölgede yetişir. Anayurdu Anadolu'dur. Kereste ve lüks mobilya yapımında kullanılır. Üretimin %50'si ihraç edilir.
Şeftali
· En çok Marmara ve Ege'de yetişir. En kaliteli şeftalinin yetiştiği yer Bursa'dır.
BAKLAGİLLER
Fasulye
· Yetişme döneminde yağış veya sulama ister.
· Ege ve Marmara bölgelerimizdeki ovalar ile Çukurova ve BatıKaradeniz Bölümü'nde fasulye tarımı yaygındır.
Nohut
· Baklagiller içinde üretim bakımından ilk sırayı alır.
· İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir.
Mercimek
· Baklagiller içinde nem isteği en az ve kuraklığa en dayanıklı olan bitkidir.
· Kırmızı mercimek üretiminde Güneydoğu Anadolu, yeşil mercimeküretiminde ise İç Anadolu Bölgesi başta gelir.
UYARI: İç Anadolu Bölgesi baklagil üretiminde ilk sırada yer alır.
Soya Fasulyesi
· Yazları sıcak ve yağışlı geçen iklim şartlarında yetişir.
· En çok Akdeniz Bölgesi'nde üretilir. Orta ve Batı Karadeniz kıyıları ile Ege ve Marmara'da üretimi yapılır.
Bakla
· Başlıca yetişme alanları Güney Marmara ve Ege Bölgesi’dir.
Mercimek
· Kuraklığa çok dayanıklı bir bitkidir.
· Yeşil mercimek en fazla İç Anadolu Bölgesi'nde, kırmızı mercimek iseGüneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder