MEB izin yönergesini değiştirdi
08.04.2013 tarihli haber
Öğretmenlerin mazerete dayalı 10 günlük iznini artık okul müdürü değil kaymakam veya vali verecek. Doğuma bağlı izinler ile evlenme ve ölüm izinlerinin okul müdürü tarafından verilmesine devam edilecek.
5 Nisan 2013 tarihi itibariyle duyurulan izin yönergesi değişikliği şu şekilde:
1- Bilindiği üzere hem memur hem de öğretmenlere doğum, evlenme ve ölüm izni dışında, idarenin uygun göreceği mazerete binaen yılda 10 gün izin verilmesi mümkündür. Ocak ayında yapılan düzenlemede bu izni okullarda, okul müdürünün verilmesi öngörülmüştü. Ancak 5 Nisan'da yapılan değişiklikle, bu izni okul müdürünün değil taşrada vali ve kaymakamların vermesi öngörülmüştür.
2- Yapılan yeni düzenlemeye göre, okullarda görevi memur ve öğretmenler açısından, refakat iznini okul müdürü verecek.
MAZARETE DAYALI 10 GÜNLÜK İZNİ TAŞRADA VALİ VEYA KAYMAKAM VERECEK
Doğuma bağlı izinler ile evlenme ve ölüm izinlerinin okullarda, okul müdürü tarafından verilmesine yönelik düzenleme değişmedi.
YAPILAN DEĞİŞİKLİK
MADDE 1- 16/01/2013 tarihli ve 16833931/903.05/34932 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesinin 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir
"(3) Birinci fıkraya göre verilecek mazeret izinleri memurun isteği üzerine 6 ncı maddede belirtilen amirler, ikinci fıkraya göre verilecek mazeret izinleri ise memurun isteği üzerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (C) fıkrasında belirtilen amirler tarafından verilir."
DEĞİŞTİRİLEN MADDE
Mazeret izni
MADDE 10- (1) Verilmesi zorunlu olan mazeret izinleri şunlardır:
a) Kadın memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Sağlık durumu uygun olduğu takdirde hekimin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilir. Bu durumda, kadın memurun fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir.
b) Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir.
c) Doğumun beklenen tarihten sonra gerçekleşmesi halinde, fazladan geçen süreler doğum sonrası analık izni süresinden düşülmez.
ç) Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.
d) Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir.
e) Erkek memura, isteği üzerine eşinin doğum yapması nedeniyle doğum tarihinden itibaren on gün izin verilir.
f) Memura, isteği üzerine kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde evlilik tarihinden itibaren yedi gün izin verilir.
g) Memura, isteği üzerine eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba veya kardeşinin ölümü halinde ölüm tarihinden itibaren yedi gün izin verilir.
(2) Amirin takdirine bağlı olan mazeret izinleri şunlardır:
a) Birinci fıkrada belirtilen hallerden başka, memurlara mazeretleri nedeniyle bir yıl içinde toptan veya kısım kısım olarak on gün izin verilebilir.
b) Memura, zorunluluk halinde ve memurun gelecek yıl kullanacağı yıllık izninden düşülmesi şartıyla ikinci defa on gün mazeret izni verilebilir. Bu izin öğretmenlere verilmez.
(3) Mazeret izni memurun isteği üzerine 6 ncı maddede belirtilen amirler tarafından verilir.
657'nin 104/C fıkrası
C) (A) ve (B) fıkralarında belirtilen hâller dışında, merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usûlle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür.
Öğretmenlerin refakat izninin, okul müdürü tarafından verilebilmesi için değişiklik yapılmıştır.
YAPILAN DEĞİŞİKLİK
MADDE 2- Aynı Yönergenin 11 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
"e) Bu fıkraya göre verilecek izin memurun isteği üzerine 6 ncı maddede belirtilen amirler tarafından verilir."
DEĞİŞİKLİK YAPILAN MADDE
(9) Memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır.
TEKNİK DÜZENLEME YAPILMIŞTIR
YAPILAN DEĞİŞİKLİK
MADDE 3- Aynı Yönergenin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin ikinci ve üçüncü cümleleri madde metninden çıkarılmış ve bu fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
"e) Memurlardan lisansüstü öğrenime devam edenlere, görevlerini aksatmamak şartıyla izin verilmesi hususunda gerekli kolaylık sağlanır. Öğretmenlerin ders programları, lisansüstü öğrenimlerine devam edebilmelerine imkân verecek şekilde düzenlenir."
DEĞİŞTİRİLEN MADDE
b) Memurlardan Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsüne devam edenlere, eğitimleri süresince aylıklı izin verilir. Lisansüstü öğrenimine devam edenlere ise, görevlerini aksatmamak şartıyla, izin verilmesi hususunda gerekli kolaylık sağlanır. Öğretmenlerin ders programları, lisansüstü öğrenimlerine devam edebilmelerine imkân verecek şekilde düzenlenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder