Seyit Ali Kahraman tarafından hazırlanan ve sadeleştirilen "Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nden Seçmeler", özellikle genç okuru, yedi iklimi ve on sekiz padişahlığı dolaşan ünlü seyyahın yolculuğuna ortak ediyor
Evliya Çelebi, 17. yüzyıl Osmanlı coğrafyasını, 51 yıl ara vermeksizin dolaştı. Bir gezgin olarak, Orta Avrupa ve Balkanlar'dan Kırım ve Kafkasya'ya, Anadolu'dan Mısır ve Arabistan'a kadar uzanan topraklara dair herşeyi yazıp "Seyahatname" isimli eserinde bir araya getirdi. Türkçenin en önemli klasikleri arasında yer alan "Evliya Çelebi Seyahatnamesi" geçtiğimiz yıllarda, Yapı Kredi Yayınları tarafından özgün diliyle yayınlanmıştı. Yayınevi şimdi de konularının çokluğu ve çeşitliliğini göz önüne alarak, genç okurun da bu külliyattan yararlanması amacıyla yeni bir kitap yayınladı. "Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nden Seçmeler" isimli çalışmayı yayına hazırlayan ve sadeleştiren Seyit Ali Kahraman. Kitaba seçilen parçaların dilinin daha rahat anlaşılması için, pek bilinmeyen kelimeler o gün kullanılan terminolojinin karşılığı varsa, mutlaka çevrilmiş; çevrilemeyen ve aynen bırakılmasında yarar gözetilenlerin ise yanlarına köşeli parantez içinde açıklama eklenmiş. Kitabın bir diğer özelliği ise en ilginç ve heyecan uyandıran hikâyeleri bir araya getiriyor olması.
Evliya Çelebi'nin İstanbul'un Fethi'nden sonra yaşananları anlattığı şu satırları hayret etmeden okumak mümkün değil: "Fatih, Çeşnicibaşı gibi kemerinde peştamal ile bütün gazilere ekmek, tuz, yemek gerek dahi ne gerek diye beyaz ekmek dağıtıp yemekten sonra iş başında olan bilginlerin ellerine ibrik ile su döktü. Ta bu derece nefsini kırıp üç gün üç gece hizmet eyledi."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder