9 Ocak 2013 Çarşamba

Soluk Alıp Verme konu anlatımı 4.sınıf fen ve teknoloji konu anlatımı

SOLUK ALIP VERME
Soluk alıp veriyorum:
Bir canlının yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için enerjiye ihtiyaç vardır. Bu enerjinin sağlanması için besinlere ihtiyaç duyulur. Oksijen alıp karbondioksit verme ile gerçekleşen olaya solunum adı veriler. Solunum olayı:


Burun---yutak---gırtlak---soluk borusu---akciğer



A-Burun: koku alma organıdır. Havayı ısıtır ve nemlendirir. İçindeki kıllar toz ve mikropları tutarak alınan havayı temizler. Hava burundan yutağa geçer.
B-Yutak: ağız ve burun arka tarafta yutağa açılır. Hem sindirim hem de solunum organıdır. Yemekler yutaktan yemek borusuna hava ise yutaktan soluk borusuna geçer.
C-Gırtlak: ses tellerimizin olduğu yapıdır.
D-Soluk borusu: yemek borusunun önünde yer alır. Üst üste dizilmiş kıkırdak halkalardan oluşur. Havanın akciğere iletilmesini sağlar.
E-Akciğer: göğüs kafesi içinde bulunur dış etkilerden koruyan zara sahiptir. Sağ ve sol olmak üzere iki tanedir. İç yüzeyleri nemlidir. Oksijen girişini karbondioksit çıkışını sağlar. Diyafram ile birlikte çalışırlar. Nefes alırken genişler. Nefes verirken büzüşür.


Nasıl nefes alıp veriyoruz?
Burundan ve ağızdan alınan hava, yutaktan gırtlağa, gırtlaktan da soluk borusuna geçer. Soluk borusundan akciğere gelir


Soluk alıp verirken akciğerimiz nasıl çalışır?
Soluk alırken: kaburga kasları yukarı doğru kasılır.Diyafram aşağı doğru düzleşir ve kasılır. Sonuçta göğüs kafesi ve akciğer genişler. Akciğere hava dolar.
Soluk verirken: kaburga kasları aşağı doğru gevşer.Diyafram yukarı doğru kubbeleşir. Sonuçta göğüs kafesi ve akciğer daralır. Akciğerden hava dışarı çıkar.


Neden soluk alıp veriyoruz?
Bir kaç gün yemek yemeden yaşayabiliriz ama bir kaç dakika soluk almadan yaşayamayız. Hareket etmek için enerjiye ihtiyaç vardır. Bu enerjiyi besinlerden alırız. Soluk alırken havadaki oksijen akciğerlerden kana geçer. Tüm vücuda kanla geçen oksijen besinledeki atık gazları dışarıya karbondioksit yardımıyla atıyor. Karbondioksitin vücuttan atılırken izlediği yol şöyle gerçekleşiyor:


Kanla vücutta toplanır → akciğere taşınır → soluk borusuna gider → gırtlaktan geçer → burundan dışarı çıkar.




Not: solunum yapmamızın temel nedeni vücudumuza gerekli olan enerjiyi elde etmektir.


Solunum yolu ile bulaşan hastalıklar nelerdir?
Nezle, grip, zatürre, bronşit, verem, suçiçeği, boğmaca, menenjit
Bu hastalıklardan korunmak için neler yapmalıyız
v Bu hastalığa yakalananlarla aynı ortamda durmamalıyız.
v Soluduğumuz havanın temiz olmasına dikkat etmeliyiz.
v Sigara içmemeli, içilen yerde de bulunmamalıyız.
v Hastalıklarla ilgili aşılarımızı yaptırmalıyız.

Hiç yorum yok: