BANYO YAPMA VE GİYECEK TEMİZLİĞİ
Banyo Yapma ve Giyecek Temizliği
Kışın ılık su ile banyo yapınca, yazın hafif serin su ile duş alınca rahatlarsınız. Bunun nedenini hiç düşündünüz mü?
Deri, vücudumuzu örterek korur. Aynı zamanda üzerindeki gözenekler ile boşaltım organlarına yardımcı olur. Derinin boşaltım görevini yapabilmesi için gözeneklerin açık olması gerekir. Bu da belirli aralıklarla banyo yapmakla sağlanır. Böylece deride biriken kir ve mikroplar uzaklaştırılmış olur. Hastalıklardan korunmada banyo yapmanın önemli bir yeri vardır. Haftada iki kez banyo yapılmalı, olanak varsa her gün yıkanılmalıdır. Ergenlik döneminde ter ve yağ bezleri hızlı çalıştığından bu dönemde her gün yıkanmanın faydası çoktur. Banyo amacıyla kullanılan suyun sıcaklığı 33-38 °C arasında olmalıdır. Banyo yaparken derinin, sabunlanmış lifle ya da süngerle en az iki üç defa ovularak kir, yağ, ter ve mikroplardan arındırılması sağlanmalıdır. Böylece derideki gözenekler de açılmış olur.
Banyo yapmanın insanın psikolojik durumu üzerinde olumlu etkisi vardır. Kişinin kendine olan öz güveni artar. Kişiye canlılık ve rahatlık verir. Banyo yaparken kullanılan soğuk su uyarıcı, sıcak su gevşetici etki yapar. Aşırı yorgun veya uykusuzluk durumlarında ılık suyla yıkanmak vücudun rahatlamasını ve kolay uyumayı sağlar.
Evde yıkanırken hijyen kurallarına da uyulmalıdır. Banyo yaparken küvete su doldurarak yıkanmak yerine su dökerek veya duş altında su akıtarak yıkanmak daha sağlıklıdır. Banyo yapılacak yerin temizliği de önemlidir. Bu tür yerler mikropların üremesi için uygun ortamlardır. Mikropların üremesini önlemek için yıkandıktan sonra banyo yapılan yer temiz olarak bırakılmalıdır. Banyoda kullanılan lif, tarak, havlu gibi eşyalar kişiye özel olmalı, başkasının kullandığı lif, tarak, havlu gibi eşyalar kullanılmamalıdır.
Genel hamamlarda yıkanmanın da hijyen kuralları vardır. Hastalığa neden olan mantar ve bakterilerden korunmak için kurnalar ve oturma yerleri bol su ve sabunla yıkandıktan sonra kullanılmalıdır. Ayrıca kişiler yıkanırken kendilerine ait terlik, havlu, lif, tas gibi malzemeleri kullanmalıdır.
Her banyo sonrası temiz iç çamaşırı giyilmeli ve iç çamaşırları sık sık değiştirilmelidir. İç çamaşırları kaynatılmalı ya da yüksek sıcaklıkta makinede yıkanmalı, gerekiyorsa çamaşır suyu da kullanılmalı ve ütülen-melidir. Böylece mikroplardan arındırılmalıdır. Sağlık açısından yattığımız yerin ve gece giysilerinin temizliği de çok önemlidir. Bu nedenle yatak takımları, gecelik, pijama gibi gece giysileri de sık sık yıkanmalı ve ütülenmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder