23 Aralık 2012 Pazar

ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR KONU ANLATIMI


ÜNİTE 3:MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KONU: ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
Çevremizdeki pek çok maddeyi ortak kimyasal özelliklerine göre gruplandırabiliriz. 
Asitler, bazlar ve tuzlar bu gruplardan üçünü oluşturur.
Asitler
Sulu çözeltilerinde hidrojen (H+) iyonu bulunan maddelere asit denir
Asit kelimesi latincede “ekşi” anlamına gelen bir kelimedir.Yani ekşi tat veren maddeler asit özelliğine sahiptir.
    
         Meyve asitleri organik ve zayıf asitlerdir.

Asit                         Formülü
Asetik asit -----------> CH3COOH
Formik asit ----------> HCOOH (Karınca asiti,ısırgan otunun tüylerinde)
Fosforik asit ---------> H3PO4
                                                                             
Bilgi:Bir maddeyi başa maddeden ayırt etmeye yarayan maddelere ayıraç ya da indikatör denir.Turnusol kağıdı,fenolftalein v.b
Asitlerin Özellikleri
1-Asit çözeltilerini başka sıvılardan ayırt etmek için turnusol kâğıdı kullanılır. Asitler, mavi turnusol kâğıdını kırmızıya çevirir.
2-Asitler metallerle tepkimeye girerek hidrojen gazı (H2açığa çıkarırlar.
                   Metal + Asit  ---------------> Tuz + Hidrojen
3- Asitler metallere aşındırıcı etki yaparlar. Bu özelliğinden dolayı asitler metal kaplar içerisinde değil, cam ya da plâstik kaplarda saklanır.
4-Asitler bazlarla tepkimeye girerek tuz ve su oluştururlar.Bu olaya nötürleşme tepkimesi denir. Nötürleşme tepkimesi ekzotermik bir olaydır.
                          Asit + Baz  ------------> Tuz + Su + Isı
5- Asitler suda çözündüğü zaman iyonlarına ayrışırlar.
HCl  ------------->  H+ + Cl
HNO3  ------------> H+ + NO–3
H2SO4  ------------> 2 H+ + SO4–2
Sulu çözeltilerinde büyük oranda iyonlarına ayrışabilen asitlere kuvvetli asit denir.
 İçinde iyon barındıran sıvı elektrik akımını iletir. Elektrik akımını ileten sıvılara elektrolit denir.
6-Kuvvetli asitler çok tahriş edici ve yakıcıdır.Tahta, kağıt, kumaş, et gibi birçok maddeyi kısa sürede parçalayabilir.Zayıf asitlerin sadece bir kısmı suda iyonlarına ayrışır. 
Günlük Yaşamda Asitler
Sirke, seyreltik bir asetik asit çözeltisidir.Araba akülerinde sülfirik asit kullanılır.Nitrik asit, boya ve gübre yapımında kullanılır.Temizlikte kullanılan tuz ruhu seyreltik hidroklorik asit çözeltisidir.
Midemiz de seyreltik hidroklorik asit salgılayarak besinleri parçalar. Bu salgının fazlalaşması midede ülsere sebep olur.
Bazı maddelerin yapısında hidrojen bulunmadığı hâlde, hidrojen iyonu (H+oluşumuna sebep oldukları için sulu çözeltileri asit özelliği gösterir. CO2 ve SO2 suda asit özelliği gösteren maddelerdir.Havadaki karbon dioksit ve kükürt dioksit gazları da yağmur damlalarında
çözündüklerinde asit olarak yere düşer. Asit yağmurları bu şekilde oluşur.
Bazlar
Bazlar da, asitler gibi tehlikeli maddelerdir.Bazların genel tanımı şu şekildedir:
Sulu çözeltilerinde hidroksit (OH) iyonu bulunduran maddelere baz denir.
Bazı bazların sulu çözeltilerinde iyonlarına ayrışması yukarıdaki gibidir. Yalnız amonyak (NH3hidroksit iyonu bulundurmamasına rağmen bazik özellik gösterir. Çünkü sulu çözeltisinde OH iyonları oluşumuna sebep olur.
NH3 + H2O  ------------>  NH4 + OH
Bazların Özellikleri
1-Bazlar ele kayganlık duygusu verir
2-Kuvvetli bazlar yakıcı ve tahriş edici özelliktedir.NaOH ve KOH kuvvetli bazlardır. Kuvvetli bazlar metallere ve dokulara tahriş edici etki yapar.Amonyağın buharı göze, burna ve solunum yoluna zarar verir. 
3-Bazlar acı tattadır.Fakat bazı çeşit bazlar zehirlidir. Bu yüzden tadına bakmamak gerekir.
4-Bazlar da, asitler gibi turnusol kâğıdı ile ayırt edilebilir
(Turnusol maddesi likenden elde edilir.)
Bazlar kırmızı turnusol kâğıdını maviye dönüştürür.
5-Bazlar fenolftalein çözeltisi ile de ayırt edilebilir
Baz içine fenolftalein çözeltisi damlatıldığında, baz pembe renk alır.
Bilgi:Fenolftalein asit içine konulduğunda asitin rengini değiştirmez.
6-Bazlar da asitler gibi suda iyonlarına ayrıştıkları için elektrik akımını iletir.
Bazların Kullanım Alanları
Sodyum hidroksit (NaOH) sabun yapımında kullanılır.Bu yüzden sabun ağzımıza ve gözümüze değdiğinde acı verir.Diş macunu ve şampuanlarda da baz olduğu için acı tat verir.
Amonyaklı sıvı maddeler, yağ ve kireç sökücü olarak ev temizleyicilerinde kullanılır.
Yemek sodası olarak bilinen kabartma tozu, bir çeşit baz olan sodyum bikarbonat içerir.
Kireç suyu bir çeşit bazdır.Potasyum hidroksit, KOH arap sabunu yapımında kullanılır.
Bazlar ve asitler tepkimeye girerek tuz ve su oluşturur.
                          Asit + Baz  ------------> Tuz + Su + ısı
Asit ve Baz Derecesinin Belirlenmesi (PH)
Bir çözelti içindeki asit ya da baz miktarını belirleyen H+ ya da OH– iyonu miktarıdır.Eğer çözeltide H+ iyonu fazla ise bu asitli bir sıvıdır.Eğer OHiyonu fazla ise bu sıvı bazdır.H+ ve OH iyonları sayısı birbirini dengeliyorsa sıvı nötrdür.Bir sıvı çözeltideki asit miktarı, pH ölçüsü olarak adlandırılan bir yöntemle tespit edilir. 
Bunun için pH kâğıdı ya da pH metre aleti kullanılır. pH kâğıdı çözeltinin asitlik derecesine göre renk değiştirir. pH ölçüsüne göre çözeltinin asitliği 0 - 14 arasında değerlendirilir.
pH değerleri;
0 - 7 arası asit, 
7-14 arası baz maddeler için kullanılır. 
PH değerinin olması çözeltinin nötr olduğunu gösterir.
Tuzlar  
Asit ve bazların birleşmesi ile oluşan bileşiklerdir.    

                     
HNO3           +           KOH  ---------------------->  KNO3           +      H2O
Nitrik                    Potasyum                     Potasyum                  Su
asit                       hidroksit                           nitrat
Sofralarımızda kullandığımız  NaCl (sodyum klorür) tuzu, tuz çeşitlerinden sadece biridir. NaOH ile HCl’nin tepkime denklemi şöyledir:
NaOH   +   HCl   --------------->   NaCl    +    H2O  
Bu olayda asit ve baz bir birinin etkilerini yok ettiği için, asit ve baz etkileşmesine   nötrleşme tepkimesi adı verilir. 
Tuzların Özellikleri:
1-Asitler ve bazlar tepkimeye girdiğinde tuz ve su oluşur. 
                  Asit + Baz  ------------> Tuz + Su + ısı
                  Bu olaya nötrleşme tepkimesi denir.
2-Tuz çözeltileri, asit ve baz çözeltileri gibi elektrik akımını iletir. Çünkü tuzlar su içinde iyonlarına ayrışır. Su içinde serbest hâlde gezebilen iyonlar elektrik akımını iletir. 
Örneğin yemek tuzunun (NaCl) suda iyonlarına ayrışması şu şekildedir. 
                    NaCl (katı)  --------------->  Na+ (suda) + Cl (suda) 
3-Çözelti içindeki tuz miktarı arttıkça elektrik iletkenliği artar. 
4-Tuz iyonları katı hâlde bir birine sıkı sıkı bağlı olduğu için, katı tuz taneleri elektrik akımını iletmez. 
BİLGİ:
Midede artan asit miktarını nötrleştirip rahatlatmak için içinde baz bulunan ilaçlar alınır.
Bal arısı, iğnesini batırdığı zaman asitli madde salgılar, deride yanma hissi verir. Buraya baz özelliği taşıyan amonyak ya da kabartma tozu sürülerek yanma hissi ve şişme önlenebilir..

Hiç yorum yok: