15 Ocak 2011 Cumartesi

YÜZME SPORU VE YÜZME STİLLERİ

YÜZME SPORU VE YÜZME STİLLERİ


En temel  ve yaygın sporlardan olan yüzme sporunun aslında nasıl ortaya cıktıgı ve insanoglunun yüzmeyle ne zaman karşılaştıgı tam olarak bilinmemektedir. Çünki  M.ö 9000 lı yıllarda yüzme sporu insanların karşısına spor olarak değil,bir ihtiyaç olarak  çıkmıştır. Daha orta asyaya göç etmeden  Türklerin orada bulunan göller ve nehirlerde yüzdükleri bilinmektedir. Londradaki british müzesinde bulunan  kabartmalarda uygur türklerinin bugunki kulaç stillerini bildikleri görülmektedir. M.Ö ki yıllarda savaşlar sırasında asur savaşçılarının düşmanlardan kaçmak için yüzerek  nehirleri geçtikleri asur kabartmalarında görülmektedir.

En eski spor dallarından olan yüzme sporunun yararlarından bahsedecek olursak eğer ; beden gelişiminde en etkili spor yöntemidir,vucudun tüm kaslarını çalıştıran temel sporlardan biridir.suyun direnci ne karşı yapılan bir spor oldugu için kasların kuvvetlenmesinde ve vucut direncini arttırmakta büyük katkı sağlar. Yüzme sporu yaşam disiplinini en iyi sağlayan bir spordur. Bagışıklık sistemini uyarması ve metebolizmayı düzene soktugu için insanları bir çok hastalıktan korur.
 yuzme-sporu-tarihiYüzme sporunun dünyadaki yerinden bahsedicek olursak eğer ; 1828 yılında ilk açık hava havuzunun liverpool’da yapılmıştır,daha sonra londrada ilk uluslararası yüzme yarışı düzenlenmiştir. Ardından 1846 yılında avustralya düzenlenmiştir. 1882 yılından sonra çeşitli avrupa ülkelerinde  yüzme federasyonları kurulmaya başlanmıştır. ABD’de yüzmenin örgütlü bir spora dönüşmesi, 1888′de Amatör Spor Birliği’nin (AAU) kurulmasıyla gerçekleşti. Modern olimpiyat oyunlarının başlatılması ile  olimpiyatlarda yüzme yarışlarıda yer verildi. Önceleri sadece erkeklerin katıldığı yarışmalarda 1912 yılında bayan yüzücülerde olimpiyat yarışlarına katılmıştır.
Türkiye’de ilk yarış ise 1937 yılında Moda’da yapılmıştır. 1942 yılında Ortaköy’de inşa edilen ilk modern yüzme havuzu açılmıştır. Ülkemizde ve dünyadada çok yaygınlaşan açık ve kapalıyüzme havuzları sayesinde yaz kış yapılabilmektedir.

Yüzme Stilleri :  Genel olarak dört çeşit profesyonel yüzme stili vardır, Bunları sıralamak gerekirse birinci sırada
  • en hızlı yüzme olan serbest yüzme stili gelmektedir. Çekiş tekniği ise bir sağ kol bir sol kol yani pervane şeklinde olacak şekilde kolların çekişi ile ayakların suya teması ve vuruşu iyi ayarlanması gereken unsurdur. Serbest yüzmede dikkat edilmesi gereken unsurları saymak gerekirse
aşağıdaki gibi sıralayabiliriz ;
serbest_yuzme_stiliKol çekişi, ayak vuruşunun yanı sıra nefes kordinasyonu ve vucudun su yüzeyinde duruş şekli dikkat edilmesi gereken unsurların yanı başında yer almaktadır.
            Kol çekişinin başlangıcı vücudun yatay tamamen suya paralel olması ile kolun omuz yardımı  ile başımızın önünden uzanabildiğimiz en uzak noktadan suya girişi yapılır ve giriş yapıldıktan sonra elin dışarıdan içeriye doğru çok kısa bir hareket ile vucudumuzun altından kolun geriye doğru çekişinin tamamlayıp su içerisindeki kol hareketini bitiriyoruz daha sonra kolun bacak hizasından çıkışını yaptıktan sonra kolun baş hizasından tekrar girişini yaparak aynı hareketlerin tekrarından oluşan teknikler ile kol haretlerini tamamlayabiliriz. Kolun iki defa kulaç atmasıyla birlikte ayaklarımızı su içerisinden toplam altı defa vuruşunu yapmamız gerekmektedir. Nefes almamızı sorunsuz tamamlamamız için uygun bir şekilde çevrilmesi şarttır, aksi taktirde vücudun pozisyonunu kaybetmesi kol hareketlerinin simetrisi ve bacak hareketlerinin planı bozulabilir ve bu şekilde ise yüzme randımansız bir hale gelebilir, oluşan durum yüzünden istediğimiz gibi yüzemeye biliriz.
  • ikinici sırada ise sırt üstü yüzme stili bulunmaktadır, bu yüzme stilinden yüzeysel bir şekilde bahsetmek gerekirse şu şekilde söz edebiliriz.
            Serbest yüzme sitilinin benzerliği ile bilinmektedir. aynı hareketlerin sırt üstü yapılmasından dolayısırt üstü yüzme stili denir. Yüzme hareketinde de anlattığımız gibi bir kol hareketinde ayakların üç kere tersten vuruşundan oluşmaktadır. Çok fazla hızlı yüzülmediğinden dolayı çok nadir kullanılmaktadır. Profesyonel yüzücülerin yarış esnasında kullanmadığı bir stildir.
  • Yüzme stillerinin üç’üncü sırasında ise kurbağalama yüzme stili gelmektedir. Basitce anlatmak gerekirse, Kurbağa adındanda anlaşıldığı gibi kurbağanın su yüzeyinde yüzme stili ile aynı konumdadır. Bu yüzme stillerinde diğer yüzme stillerinde olduğu gibi ayak ve kol kordinasyonu çok önemlidir. kolların ve ayakların aynı anda hareket etmesiyle birlikte ortaya çıkan hareket enerjisi ile birlikte yüzmeyi başarabiliriz. Kollar baş önünde birleşik ileri doğru uzatılmış bir şekilde baş suyun içinde ki pozisyon ile başlar.
 yuzme_kurbaglamaKol hareketi birbirinin zıttı yönde yanlara doğru hareket ile başlayıp dirsekler bükülü omuz hizasına kadar suyun altında yüzümüz hizasına kadar bir yay çizerek suyun içindeki hareketi başlar yüzümüze doğru yükselen kol yüz hizasından dışarı çıkartıp ileri hızlı bir şekilde uzatırken ayaklar devreye girip kurbağa ayak yaparak kolların ileri uzanması ile ayakların kurbağa ayak yapması aynı zamanda tamamlanır. Nefes almak için dışarıda olan başımızı da suyun içine sokarak hareketin bir turu tamamlanmış olur.

  • Ve gelelim son yüzme stiline Kelebekleme yüzme stili en zor yüzme stillerinin başında gelmektedir. Kısmi olarak kurbağalama yüzme stiline benzer.
Kollar ve ayaklar sanki birleşikmiş gibi beraber hareket eder. Bir kol ne yaparsa diğeride aynısını yapmak zorundadır. aynı duurum ayaklar içinde geçerlidir.Kelebekleme yüzme stilinde nefes alıp vermek başın yukarıya kalmasıyla olur.
yuzme-kelebekleme-stiliBazı yüzücüler ise nefes almak için başını kaldırmak yerine yandan nefes alırlar. Hareket kalça ekleminden yapılır. Dizlerin bükülmesi ile birlikte, üst bacak suya iner ve ayak parmak uçları sivri olarak içe doğru rotayson yapar.Kolun suyu itme hareketi, kollar suyu bacaklara doğru iter ve vücudun yanına yaklaşıncaya kadar devam etmektedir.
 Son yüzme stilinide incelediğimize göre birazda ülkemizdeki yüzme faliyetlerinden bahsedelim. Ülkemizde yüzme faliyetleri arasında profesyonel yüzme kurslarının yetiştirdiği sporcuların yanı başında amatör yüzücülerimizde oldukca fazladır. Hemen hemen her belde’de bulunan yüzme okullarının başarıları sayesinde bir çok insanlarımızın yüzme eğitimi aldığıda bilinmektedir. Özellikle belediyelerin yüzme faliyetlerine insanlarımızı tevşik etmesiyle birlikte yapılan reklamların doğru orantıda ilerleme kaydetmesi insanların yüzme sporuna daha da ilgi göstermesi için gerekli bir faliyettir.
             Türk yüzücülerimiz ilk defa ay yıldızlı forma ile ülkemizi rusyada 1934 yılında aralarında iki de bayan sporcu bulunan bir kafile ile temsil etmişlerdir. Sporcularımızın kısıtlı çalışma ortamlarının bulunmasına rahmen üst üste kırdığı rekorlar ile gelecek kuşaklara devamlı ışık tutmuşlardır. 1930′lu yıllarda aralarında oldukca çekişmeli maçlar yapan iki sporcu  Galatasaraylı Talat ile Kasımpaşalı Tatlıcı Kasım, rekor kırmak için değil kişisel zevkleri doğrultusunda yüzme maratonlarını sık sık tekrar etmesiyle birlikte halkımızın yüzme sporuna verdiği önemi oldukca artmasına sebep olmuşlardır.
            Sabri Özün 1977 ve 1978 Balkan Gençler şampiyonalarında 100 ve 200 metrelerin birinciliklerini elde etmekle Türk yüzme sporuna birbirinden değerli 4 altın madalya kazandırırken Ferdi Doktoroğlu da 1980 Balkan Gençler Yüzme şampiyonasına 200 metre serbestte 1 altın madalya kazanma başarısını göstermiş bulunmaktadır. ve 1980 yılında İzmir’de yapılan İslam Oyunları Türk yüzücülerine yeni başarıların yolunun açılmasında oldukca fazla ilerleme kaydetmiştir.
            Son yıllarda ilginin daha da artması sonucunda birçok yüzme kulüpleri kurulmuş ve bu kulüplerin başarıları gerek ülkemiz geleceği gerekse dünya sporcularının geleceğine ışık tutmaktadır.

Hiç yorum yok: