27 Ekim 2010 Çarşamba

Cumhuriyet Nedir?Cumhuriyet Yönetimi Nasıl Olur ?Türkiyede Cumhuriyetin İlanı

Cumhuriyet Nedir


Cumhuriyet, öncelikle bir devlet başkanı olmak üzere, devleti yöneten organların belirli sürelerle seçim yoluyla değiştirilmesini sağlayan seçim hakkının millette olduğunu gösteren bir yönetim biçimidir.


Cumhuriyet isimi verilmiş olan yönetim biçimleri yönetecek olan kişilerin göreve getirildiği zamanda veraset yönetimini reddetmiştir.

Cumhuriyet Yönetimi Nasıl Olur

Cumhuriyet adı verilen yönetim şeklinde halk millet, devleti yöneten yöneticilerin şeklini yönetim tarzlarını beğenmeği zaman, değişik aralıklarla olan seçimlerde yönetimi değiştirebilme olanağına sahiptir. Cumhuriyet yönetiminde yöneticiler halkın isteklerini ve beğendiği şeyleri göz ardı edemezler. Halkın düzenli bir şekilde yaşaması için sorun olmaması için dürüst çalışmak zorundadırlar. Yöneticilerin idaresi mutlak değildir, halk iradesi ile sınırlıdır.

Cumhuriyet yönetimindeki bu özellikler ülkeyi yöneten insanları halka karşı sorumlu tutar.
Türkiyede Cumhuriyetin İlanı

Türkiye Cumhuriyet yönetime 29 ekim 1923 yılında geçmiştir. Fakat 23 nisan 1920 yılında Cumhuriyet yönetimine fiili olarak geçildiği savunulmaktadır.

Bu tarihte Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ailt olduğu belirtilmiştir. Halkın seçtiği Meclis denetiminde bulunan hükümet halkın ulusun kaderini belirlemek için göreve başlamıştır.

Padişahlık yönetiminin kaldırılması için 1922 yılınan kadar hukuken beklenmiştir.
Meclisde 1 kasım 1922 gecesinde verilmiş olan bir karar ile Halifelik ve Saltanatı birbirinden ayrılmış ve Santanat tamanen kaldırılmştır.

Kaynak:buyutec.net

2 yorum:

Adsız dedi ki...

iyi gibi gibi s:Sd:asd:s.:SDA

Adsız dedi ki...

cok güzel bir sey cok beyendim