Bir mikroorganizma veya toksini ile bulaşmış besinin tüketilmesinin ardından oluşan ishal, bulantı, kusma, karın ağrıları ile seyreden klinik tabloya besin zehirlenmesi denilmektedir. Besin zehirlenmesi bir halk sağlığı sorunudur. Çoğunlukla hafif atlatılır ancak alınan mikrop ve kaybedilen sıvı elektrolit durumuna göre ağır seyredebilmekte hatta ölümlerle sonuçanabilmektedir.
Besin zehirlenmeleri tek, lokal salgınlar, bazen de büyük salgınlar şeklinde görülebilir. Hazır yiyecekler(salam, sosis, konserve vs.) ve çiğ süt tüketimi ile ilişkili en çok E.coli denen basildir. Kanlı ishal vardır ve tablo ilerledikçe organ yetmezlikleri oluşablir. Tifo ve paratifoda tablo daha da ağır olur. Bakteriler 5-70 0 C arasında, oda oda sıcaklığında çoğalırlar, 5 derecenin altındaki üreyemezler.
Besin zehirlenmeleri tek, lokal salgınlar, bazen de büyük salgınlar şeklinde görülebilir. Hazır yiyecekler(salam, sosis, konserve vs.) ve çiğ süt tüketimi ile ilişkili en çok E.coli denen basildir. Kanlı ishal vardır ve tablo ilerledikçe organ yetmezlikleri oluşablir. Tifo ve paratifoda tablo daha da ağır olur. Bakteriler 5-70 0 C arasında, oda oda sıcaklığında çoğalırlar, 5 derecenin altındaki üreyemezler.
Sıcaklık yüksekliği nedeniyle yaz aylarında sıklığı artmaktadır. Asitli, tuzlu ve soğuk ortamlarda genellikle üremezler. Pastörizasyona ve kızartmaya dayanıksızdırlar ancak iyi pişirilmemiş gıdalarda tespit ediliği
bildirilmektedir. Bunlar arasında; salam ve sosisi sayabiliriz.
Besin zehirlenmesinde etken oldukça fazladır ancak tedavide öncelikli olan sıvı elektrolit kayıplarının önlenmesidir.
Gerekirse etkene yönelik olarak tedaviye antibiotik eklenebilir. Çoğunluğu sıvı kayıplarının karşılanması durumunda kendişliğinden iyileşir. Dışkının kanlı olması, 38.5 derecenin üzerinde ateş olması, 24 saatte 6 kezden fazla sulu
dışkılama, ishalin 48 saatten uzun sürmesi, hastanın bebek veya yaşlı olması halinde doktor kontrolü gerekir
Sıvı destek tedavileri için evde basit olarak; 1 litre suya bir yemek kaşığı şeker ve bir tatlı kaşığı tuz eklenen sıvılar ya da sağlık merkezlerinde hazır karışımlar; Oral Rehidratasyon Sıvısı (ORS) alınabilir.
Gerekirse etkene yönelik olarak tedaviye antibiotik eklenebilir. Çoğunluğu sıvı kayıplarının karşılanması durumunda kendişliğinden iyileşir. Dışkının kanlı olması, 38.5 derecenin üzerinde ateş olması, 24 saatte 6 kezden fazla sulu
dışkılama, ishalin 48 saatten uzun sürmesi, hastanın bebek veya yaşlı olması halinde doktor kontrolü gerekir
Sıvı destek tedavileri için evde basit olarak; 1 litre suya bir yemek kaşığı şeker ve bir tatlı kaşığı tuz eklenen sıvılar ya da sağlık merkezlerinde hazır karışımlar; Oral Rehidratasyon Sıvısı (ORS) alınabilir.
Yine beslenme tarzı olarak bol sıvı tüketilmeli, barsak hareketlerini artıran meyve ve sebzeli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. İshal süresince süt ve sütte bulunan laktozu içeren diğer gıdaların ve kafeinli içeceklerin tüketilmemesi
tuzlu krakerler, çorbalar, yoğurt, kola türü içecekler, pirinç ve patetes tarzı besinlerin tüketilmesi önerilmektedir
tuzlu krakerler, çorbalar, yoğurt, kola türü içecekler, pirinç ve patetes tarzı besinlerin tüketilmesi önerilmektedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder