3 Mart 2010 Çarşamba

JEOLOJI NEDIR?

JEOLOJI NEDIR?





JEOLOJİ NEDİR
Yerbilim anlamına gelen jeoloji, geniş anlamı ile, yerküresinin Güneş sistemi içindeki durumundan, onun fiziksel özelliği ve kimyasal bileşiminden, iç ve dış kuvvetler etkisi ile uğradığı değişikliklerden, beş milyar senelik süre içindeki oluşum ve gelişiminden, canlıların ilk yaradılışlarından günümüze kadar geçirmiş olduğu evrimlerinden söz eden tarihsel bir doğal bilimdir.Diğer doğal bilimler olan fizik, kimya ve biyoloji ile sıkı bir bağıntısı vardır. Jeoloji, dar anlamda, bütün yeryuvarın değil, özellikle ortalama kalınlığı 35 km ve 8 km olan kıtasal ve okyanusal katı yerkabuğunun bilimidir.Bu kabuğun bileşimi, yapısı, organik ve anorganik gelişimi, iç ve dış etkenlerle uğradığı değişiklikler ve kapsadığı her çeşit yeraltı servetleri onun başlıca konusudur.
Jeoloji, bir bilim olarak yerkabuğunu incelerken, bu kabuk içerisine gizlenmiş bulunan maden, su, kömür ve petrol gibi çeşitli yeraltı servetlerine de özel bir ilgi gösterir, bunların oluşum ve dağılışlarını inceler. Bundan başka yeraltı sularının aranmasında, baraj, tünel, yol yapımında jeolojinin ana prensiplerinden faydalanılır, bu gibi işler jeolojik inceleme ve araştırmalara dayanır.

Yeryuvarının bilimsel olarak incelenmesi ve araştırılması, dar anlamda Jeoloji, geniş anlamda Jeoloji bilimleri veya yerbilimleri ile sağlanmaktadır. Jeolojinin kapsadığı geniş ve çeşitli konular ayrı-ayrı bilim dalları olarak sınıflandırılır ve üniversitelerimizde değişik ders grupları halinde okutulur ;



a) Mineraloji, Petrografi ve Madenyatakları, yerkabuğunu oluşturan maddelerden, mineral, kayaç ve madenlerden bahseder.
b) Genel Jeoloji, iç ve dış kuvvetlerin etkisi altında yerkabuğunda meydana gelen değişikliklerden bahseder.

c) Yapısal Jeoloji veya Tektonik, kabuğun yapısından, bu yapıyı oluşturan hareketlerden ve deformesyonlardan bahseder.

d) Tarihsel Jeoloji veya Stratigrafi kabuğun yertarihi boyunca geçirdiği anorganik gelişmesinden bahseder.

e) Paleontoloji, jeolojik zamanlar boyunca yaşayagelmiş canlı varlıkların evriminden ve bunların taşlaşmış artıklarından (fosillerden) bahseder.

f) Paleocoğrafya ve Paleoklimatoloji, eski jeoloji devirlerindeki yeryüzünün coğrafik durumundan ve iklim değişikliklerinden bahseder.

g) Bölgesel Jeoloji, bir ülkenin veya bir kıtanın jeolojik gelişmesinden bahseder.



Jeolojinin son yıllarda ekonomik problemlerle olan sıkı ve daha ayrıntılı ilişkisinin sonucu olarak : Kömür Jeolojisi, Tuz ve Petrol Jeolojisi, Yeraltı suyu Jeolojisi veya Hidrojeoloji, Mühendislik Jeolojisi, Ham madde Jeolojisi ve Askerlik Jeolojisi gibi özel uzmanlık kolları gelişmiş bulunmaktadır.

KAYNAK : İHSAN KETİN (GENEL JEOLOJİ)

Hiç yorum yok: