13 Mart 2010 Cumartesi

Isı nedir? Sıcaklık nedir? Isının ve sıcaklığın birimi nedir? Öz ısı nedir?

Isı nedir? Sıcaklık nedir? Isının ve sıcaklığın birimi nedir? Öz ısı nedir?

ısı ve sıcaklık hakkında bilgi verirmisiniz ısının ve sıcaklığın birimi nedir öz ısı neye denir?

Isı: Maddenin moleküllerinin kinetik ve potansiyel enerjilerinin toplamıdır. Isı bir enerji olduğu için enerji birimleri kullanılır. Örneğin joule ve kalori gibi.
Sıcaklık: Maddenin bir molekülünün ortalama enerjisine denir. Sıcaklık bir ölçüm olduğu için birimi derecedir.
Özısı: Bir maddenin birim kütlesinin sıcaklığını 1 derece değiştirmek için gerekli ısıya denir. Ayıt edici bir özelliktir.

Sıcaklık: bir cismin sıcaklığının ya da soğukluğunun bir ölçüsüdür. Bir sistemin ortalama moleküler kinetik enerjisinin bir ölçüsüdür. Gazlar için kinetik enerji, mutlak sıcaklık dereceleriyle orantılıdır.

Sıcaklık: Duyularla algılanmakta ve genellikle sıcak veya soğuk terimleri ile ifade edilmektedir. Teknik olarak bu değerlendirme doğru değildir. İki cisim birbirisine temas ettirildiğinde sıcak olan soğumakta soğuk olan ısınmakta ve belirli bir süre temas halinde kaldıklarında her ikisi de aynı sıcaklığa gelmektedir. Buradan yola çıkarak sıcaklık bir maddenin ısıl durumunu belirten ve ısı geçişine neden olan etken olarak tanımlanabilir.

Sıcaklık: Termik denge halinde bulunmayan sistemle çevresini termik denge haline getirmeye zorlayan potansiyeldir. Termik denge sağlandıktan sonra bu potansiyel kalkmakta sistemde çevresiyle aynı değeri almaktadır.

Sıcaklık: Noktasal bir özelliktir.

Sıcaklık: Enerjinin mikroskobik düzeydeki statik halidir.

Sıcaklık: Bir maddenin ortalama hıza sahip herhangi bir molekülünün kinetik enerjisiyle doğru orantılı olan büyüklüğüne denir.

Sıcaklık Nasıl Ölçülür? Sıcaklık doğrudan ölçülebilir. Ölçümünde termometre denilen cihaz kullanılabilir.

Sıcaklık:'Bir cismin etrafına kendiliğinden enerji verme eğiliminin bir ölçüsüdür.Enerji veren madde daha yüksek sıcaklıktadır.
Kaynak:Vikipedi


Isı bir enerji olduğu için birimide enerji birimidir. "Jolue" ve "Kalori" yaygın olarak kullanılan ısı birimlerdir.
Başlıca sıcaklık birimleri yukarıda da yazdığı gibi celcius derece, kelvin derece dir.
Bir cismin birim kütlesinin sıcaklığını 1 0C değiştirmek için gerekli ısı miktarına öz ısı denir.


Isı bir enerji biçimidir . Bütün maddelerin içindeki atom ve moleküllerin sürekli hareketiyle ortaya çıkar. Atom ve moleküller ne kadar hızlı hareket ederse, madde ya da nesne de o kadar çok ısınır . Atom ve moleküllerin hareketi birkaç yoldan hızlandırılabilir . Bunlardan biri kimyaşal tepkimedir .Örneğin bir yakıt yandığı zaman bir kimyasal tepkime gerçekleşir. Bir başka hızlandırıcı da sürtünmedir . İki cismi birbirine sürterek ısı üretilebilir. Isı ile sıcaklık aynı şey değildir . Bir nesnenin sıcaklığı, onun ne kadar soğuk ya da sıcak olduğudur . Sıcaklık termometre ile ölçülür . Isı ise sıcaklık farkı sonucunda bir nesnenin bir başka nesneye aktardığı enerjidir . En çok kullanılan ısı ölçü birimi kaloridir . Bir kalori, 1 gram suyun sıcaklığının 1 derece yükseltilmesi için gerekli ısı miktarıdır . Buna gram-kalori de denir. Besinlerdeki enerji miktarı kilogram-kaloriyle ölçülür. Yani besinin bir kalorisi dendiğinde 1.000 gram-kalori anlaşılır .

Hiç yorum yok: