26 Ocak 2010 Salı

Çin Seddi

Çin Seddi


Çin Seddi, Sarı Deniz kıyısındaki Şanhaikuan'dan Kansu eyaletine kadar, doğu-batı doğrultusunda 1.900 km boyunca uzanan dünyanın en uzun duvarıdır. Dönemeçleriyle birlikte 2.400 kilometreyi bulur. İÖ 3. yüzyılda Çin'i tek bir imparatorluk altında birleştiren İmparator Shi Huang Di döneminde yapımına başlandı. Ülkeyi Hunlar'ın saldırılarına karşı korumak amacıyla yapıldı. Dağ etekleri boyunca uzanan ikinci bir duvarla güçlendirildi.
Çin Seddi İÖ 214'te var olan birçok savunma duvarının gözetleme kuleleriyle birleştirilmesiyle oluştu. Bu kuleler hem surları koruyor, hem de ateşle işaret vererek haberleşmeye yarıyordu. Kuşbakışı görünümü, toprağın üzerinde kıvrılarak yol alan upuzun bir yılanı andırır.
Duvar yüksekliği 4 ile 9 metre arasında değişir. Yaklaşık birkaç yüz metre arayla uzanan, 12 metre yükseklikteki kulelerde eski­den uyarı için ateşler yakılırdı. Bir bölümü taş, bir bölümü toprak ve tuğladan oluşan duvarın iç tarafında uzanan yaklaşık 3,5 metre genişli­ğindeki yol gözetleme ve işaret verme amacıyla yapılmıştır.
Duvarın bazı bölümleri dışardan hendek­lerle çevrilidir. Çin Şeddi, boyutlarına karşın, bazı dönemlerde Moğol, Mançu ve Japon saldırılarına karşı etkisiz kaldıysa da, insanoğ­lunun gerçekleştirmiş olduğu en büyük yapı­lardan biridir.
1933-37 arasındaki Japon saldırısı sırasında duvarın Sarı Deniz tarafındaki doğu ucu yıkıldı.

Çin Seddi dünyanın en uzun yapısıdır. Kuzey Çin'deki iç Moğolistan sınırında 2.400 km boyunca uzanır. Büyük bir mühendislik başarısı olan duvarın önemli bir bölümü İS 3. yüzyılda tamamlanmıştır.
MsXLabs.org & Temel Britannica

Hiç yorum yok: