Francis Bacon Kimdir?
Kimi felsefe tarihçilerinin "modern felsefe" yi çoğunluk yapıldığı üzere Descartes'la değil de Kendisiyle başlattıkları, bilimsel deneycilik Düşüncesinin öncülüğünü yapmış İngiliz FILOZOF ve denemeci. Locke 'tan Hume'a, John Stuart Mill'den Bertrand Russell'a uzanan İngiliz deneyciliğinin kurucusu olarak görülen Francis Bacon geniş bir yelpazeye yayılan Kuramsal ve Yazınsal yapitlar üretmiştir.
Aslında Bacon bilimleri yeniden düzenlemek amacýyla Instauratio Magna (Büyük Yenileme) Bacon'ın bu tasarısı bilimlerin yeniden bölümlendirilmesini, yeni bir araştırma yöntemini, bilimsel gözlemlerin ve olguların toplanmasını, yeni yöntemin örneklerini ve bu yöntemin uygulamasından doğacak olan yeni Felsefenin kendisini açıklamaktan oluşuyordu. Ne var ki Bacon bu dev çalışmanın yalnızca kimi parçalarını tamamlayabilmiştir. (Her ne kadar Bacon bu adı taşıyan bir kitabı 1620 yılında çıkarmışsa da yayımlanan kitap tasarladığı dev yapıtın yalnızca bir Taslağı niteliğindeydi.) Bu parçalardan biri olan Bilimlerin saygınlığı ve Gelişimi (De) adlı çalışma İngilizce yazılmış ilk önemli felsefe yapıtı et augmentis scientiarum, 1.623 dignitate olan Öğrenmenin İlerleyişi'nin (gelişimi öğrenme, 1.605 ile) gözden geçirilmiş bir uyarlamasıdır. Tamamlanamayan büyük çalışmanın diğer parçalan arasında Aristotelesçiliğin egemenliğinin sona erdirilmesi gerektiğini savunan Yeni Organon (Novum Organum, 1620) ile kayda değer bir ütopya örneği olan Yeni Atlantis (Nova Atlantis, 1627) bulunmaktadır.
Bacon erken modern bilimin başarılarından doğan "yeni" deneyciliğin öncülüğünü yapmıştır. Yetkelere başvurulmasına ve dolayısıyla skolastisizme karşı çıkan Bacon, insanlığa gerekenin bilimsel bir pratiğe dayanan yeni bir tutum ve yöntembilgisi olduğunu düşünür. Bilgiye ulaşmanın her şeyden önce insanlığın iyiliğidir amacı. Bacon tasarladığı bu uygulamalı bilimden dogması gereken toplumsal düzeni, daha doğrusu varmayı umduğu toplum düzenini Yeni Atlantis adlı ütopyada betimlemiştir. Doğa bilimlerinin yeniden düzenlenmesi üzerine pek çok deneme yazan Bacon in bu konudaki en önemli çalışması font Yeni Organon'dur. Adını Aristoteles'in "mantık Külliyatı" ndan (Organon) atan Yeni Organon geleneksel bilimsel araştırma yöntemlerinden kopuşun ilk işaretlerini verir. Bu Yapıt Bacon in bilimleri yeniden düzenleme girişiminin bir parçası olarak da görülebilir. Iki bölümden Oluşan Yeni Organon'un birinci bölümü tümevarım yöntemine niçin gereksinim duyulduğunu temellendirirken, ikinci bölüm bu yöntemin uygulamaları üzerinde yoğunlaşır. Bacon birinci bölümde kendi zamanında yaygın olarak kabul gören Aristotelesçi a priori tümdengelimli yöntemi reddedip insanın anlama yetisini gözlem ve deneyde temellendirmeye girişir. Bacon'ın önerdiği seçenek açık bir biçimde a posteriori tümevarımlı yöntemdir. Bacon'a göre İlkin Doğayı deneyler araciligiyla gözlemleyip verileri toplamamız, ardından ne bildiğimizi çözümlememiz ve sonunda da ulaştığımız en güvenilir doğrulara göre hareket etmemiz gerekir. Bacon Doğaya iliþkin kestirimlerde bulunma ile Doğayı yorumlamayı birbirinden ayırır: Kestirimlere inanmak için çok az neden bulunmaktadır; bunlar kolaylıkla ve aceleyle yapılan genellemelerdir. Yorumlar ise şeylere nüfuz etmemizi, onlara yaklaşmamızı olanaklı kılan çeşitli verilere dayanır. Yorumlar her zaman kolaylıkla kabul edilmeseler de açıkçası Doğayı açıklamanın en güvenilir yöntemi olarak düşünülmelidirler, Bacon â göre bu "yeni mantık", bu yeni düşünme yolu Aristotelesçi tasımın, örnekleri basit sıralamaya dayanan tümdengelimli mantığının yerini alacaktır. Eski mantıkların, eski düşünme geleneklerinin hiçbiri de doğa yasalarının gerçek bilgisini üretecek yetkinlikte değildir.
Ya da "denetimli deney" araciligiyla Doğayı egemenliğimiz altına alarak ona müdahale etmemiz gerektiğini düşünmektedir Bacon yeni Teknolojilerin keşfedilmesine götüren "deneysel denetim". Ancak Doğaya egemen olmak için önce onu iyice tanımak, hangi nedensel yasalarla nasıl işlediğini iyice bir anlamak gerekmektedir: "Bilmek, egemen olmaktır." Ne var ki nedensel yasaların bilgisine ulaşmanın önünde çok iyi bilinen engeller bulunmaktadır İnsan zihni bir-takım boş düşüncelerle, ıvır zıvır kuruntularla dolup taşmaktadır. IHE mind Bacon Doğayı yorumlayarak açıklamaktan çok ona iliþkin acele kestirimlerde bulunmamıza yol açan yanlış kanı ve önyargılara Dayalı düşünceleri "zihnin putları" (putlar) diye adlandırır. Insanoğlu Doğayı Kendi Gerçekliği içinde kavrayıp ona yönelik doğru bilgilere ulaşmak istiyorsa, ilk yapması gereken şey, insan zihnine yer etmiş bu "putlar" dan bir an önce kurtulmaktır. Bu "ın kökü kazınmadıkça" kuruntular Doğaya egemen olma "ya da ülküsü boş bir hayalden öteye geçemez tasarısı.
"Putlar kuramı" Bacon'ın insanın dil, gelenek ve imgelem tarafından yaratılan yapıntılara körü körüne bağlanmasının zararlı ve yıkıcı etkilerini betimleyen font Yeni Organon adlı yapıtında genel bir İdeoloji kuramına dönüştürülür. Bacon gerçek bilgiye ulaşma yolunda insan zihnine çeşitli sorunlar çıkaran hatalı akıl yürütmelerin kaynağı olarak tanımlayıp genelde yanlış varsayımlar, yanılsamalar, önyargılar, yanlış kanılar ve eğilimlerden oluştuğunu düşündüğü "zihnin putları'nı dört ayrı öbeğe ayırır:
"Soy putları" insanın doğasından kaynaklanan, insan soyuna özgü doğal ama yanılma zihinsel önyargılardır. Soy putları duyulara Dayalı algıya gözü kapalı güvenme, asin genelleştirme, hemen sonuca Sıçrama ( "acele genelleme yanılgısı '), görüşümüzle çelişen kanıtları görmezlikten gelme gibi eğilimleri içerir. İnsanların Doğayı ya da insanbiçimci bir gözle düşünmeye yatkın oluşlarıyla yakından bağlantılı olan bu putlar, Doğayı insanmerkezci olduğu gibi görmemizi engeller doğanın amaçlarıyla insanlığın amaçlarım birbirine karıştırmamıza yol açar.
Adını Platon'un "Mağara Benzetmesi" nden alan "mağara putları" ise tek tek bireylere özgü eğilimlerden oluşur. Bireyler Kişisel alışkanlıklarından ve dolayısıyla önyargılarından etkilenmeye yatkındırlar. Bireyler çevre, eğitim, toplumsal ilişkiler ve biraz da okumalarından edindikleri davranış kalıplarına dayanan kanılar oluşturmaya sonuna dek açıklarlar. Böyle olunca da her birey Doğaya kendi küçük Penceresinden baktığından doğanın bütününü ıskalar.
Bacon'ın dile çıkmazcasına yerleştiğinden ötürü zihnin putlarının en tehlikelisi olarak gördüğü "çarşı putları" soyut ve anlamları muğlak sözcüklerin kullanılışından kaynaklanır. Kimi sözcükler-anlamlı oldukları düşünülse de-gerçek dünyada hiçbir Karşılığı olmayan, varolmayan şeyleri temsil ederken, kimi sözcükler de gerçek, varolan şeyleri adlandırmalarına karşın kafa karıştıracak ölçüde karmakarışık tanımlanıp kullanılmaktadırlar. Sonuçta, belirli bir düşünceyi aktarmak için yanlış sözcük ya da sözcükler seçilirse, söz dağarcığı dayanaksız Temeller üzerine kurulursa, ifade edilen düşünce de yanlış olmaya yazgılı olur.
Zihnin putlarının sonuncusu "tiyatro putları" ise eski öğretilere Gönüllü Kulluk etmekten, sırf yıllarca benimsendiklerinden ötürü basmakalıp Kuramları olurlamaktan, her türden düşünsel yetkeye sorgusuz Sualsiz boyun eğmekten Oluşan önyargılar yumağıdır.
Aslında tüm bu dogmalar yığınının sahip olduğu tek özellik ustaki Sözel inşalar olmalarıdır. Oysa ki gerçek bilgi edinme süreci Sözcükleri ustalıkla kullanmaya değil, doğa yasalarının keşfine dayanır. Görüldüğü üzere, Bacon zihnin tüm putlarının deneye dayanmayan düşüncelerden kaynaklandığını, zihnin ancak derinlerine işleyen kendi yarattığı putlardan kurtulduğunda doğa yasalarının deneye dayanan bilgisini araştırmak için kendisini özgür kılacağım öne sürer. Bacon'ın başlattığı çizgide, zihnin putlarının yerle bir edilmesi tasarısı, Nietzsche'nin Putların Alacakaranlığı'nda Bacon Sokrates Kant 'a yönelik eleştirilerinde ve; Bacon Marx ve diğer toplum eleştiricilerinin Toplumsal ve Ekonomik Yapıları gizemlerinden arındırma çabalarında; son çözümlemede insanlara gerçekte varolmayan ama insanlar üzerinde gücü olan şeylere düşkünlüklerinden kurulmalarına yardım etmede felsefece önemini korumuştur.
Bacon Yeni Organon'un ikinci bölümünde Yönteminin olguların toplanmasına yönelik bölümünü açıklamaya girişir. Bilindiği üzere Bacon Aristoteles bilimin öncelikle bir görüngünün nedeninin keşfedilmesini içerdiğini ileri sürer. 6rneğin sıcaklığın doğasını anlamak için sıcaklığın nedenlerini bulmalıyızdır. Aristoteles 'e göre bu süreç sıcaklığın dört nedeninin, maddesel, etkin Biçimsel ve ereksel-belirlenmesini içerir. Bacon, Aristoteles'in tümdengelimci tasımcılığı reddetse de bilimi nedenlerin ve özellikle de Biçimsel nedenlerin keşfedilmesi olarak gördüğünden bu noktada Aristoteles'i izler. Bacon 'a göre bir şeyin Biçimsel nedenleri onun fiziksel nitelikleridir. Şeyler, bu nitelikleri nedeniyle varoldukları biçimdedirler. Örneğin, sıcaklığın biçimi ( "formu parçacıkların düzensiz hareketinden kaynaklanır; sıcaklığın biçimini keşfederek sıcaklığın bilimsel doğasını ortaya çıkarırız. Bacon bir şeyin biçiminin bir dizi bilimsel yöntemin kuralları aracığıyla ortaya çıkarılabileceğini öne sürer. Bacon özgün tümevarımcı yöntembilgisini varlık çizelgesi (tabula praesentiae), yokluk çizelgesi ( tabula absentiae derece çizelgesinden (tabula graduum) Oluşan üç basamaklı bir karşılaştırılabilir örnekler çizelgesinde temellendirir.
Varlık çizelgesi benzer görüngülerin ve bu görüngülerin ortak durumlarının incelenmesini içerir. Sözgelimi, sıcaklığa iliþkin biçimleri anlamak için bütün sıcak şeyler incelenir ve hangi durumların ortak olduğu görülür. Yokluk çizelgesi, ya bulunmayış da olmayış tablosu benzer görüngülerin ortak olmayan durumlarının incelenmesini içerir. Nitekim sıcaklığı anlamak için öncelikle soğuk şeyler çizelgesini incelememiz ve yoğunluk gibi sıcaklığın oluşmasıyla ilişkisiz olan özelliklerini ayırt etmemiz gerekir. Derece çizelgesi ya da ölçütler tablosu ise bir durumu değişen derecelerde içeren görüngülerin incelenmesini içerir. Bu görüngüler her biri kendi içinde farklı dereceler alabilen birden fazla durumu da barındırabilir. Anlamamız için farkli sıcaklıktaki şeyleri gözlemlememiz ve parçacıkların düzensiz hareketlerindeki değişen hızları gibi değişen derecelerde hangi durumların ortaya çıktığına dikkat etmemiz gerekir Örneğin sıcaklığı. Böylelikle, bu üç Aşamalı işlemden sonra, karşılaştırılabilir bir örnekler çizelgesi oluşturarak yoğunluk gibi ilişkisiz özellikleri eler ve parçacıkların düzensiz hareketleri gibi temel özellikleri tam olarak belirleriz. Bacon'a göre bu yöntem tümevarımın en doğru biçimidir. Bacon onu üç Çizelge için sınırsız sayıda örneği inceleyemeyeceğimizi kabul eder ve incelemeyi belirli bir noktada durdurarak örnekleri bütünüyle ele almamız gerektiğini belirtir. Bacon'ın önerdiği tümevarım yöntemi günümüzde kullanılan tümevarım yön-temiyle karşılaştırıldığında epey bir sorun barındırsa da Bacon'ın ortada bir "yöntem sorunu" olduğunu düşünüp bunu çözmeye uğraşması bile başlı başına kayda değer bir çabadır-ki bu çaba aynı zamanda "modern felsefe" nin doğumunu da muştulamaktadır. Bacon'ın Denemeleri (Denemeler, 1597) ise ayrı bir önem taşımaktadır. Bilim için, doğanın bilgisine ulaşmak için tasarladığı yöntemini geliştirirken insan ilişkilerini de göz ardı etmeyen Bacon, Denemeler 'de insanın davranış ve güdülerini inceleyip genellemelere varır. Içerdiği dilin güzelliğinden ve taşıdığı bilgelikten ötürü Denemeler her dönem okuyucu kitlelerini kendisine çekmiştir.
KAYNAK
Felsefe Sözlüğü, Bilim ve Sanat Yayınları.
Ek Bilgiler
Bacon'ın felsefesinin merkezinden bilim vardır. Bilimin insanları aydınlatma ve geliştirme işlevini öne çıkarmıştır. O'na göre bilim, doğanın özüne yönelmelidir. Doğayı deneyle kavramaya çalışmıştır. Pragmatizm ile sonuçlanacak olan deney temeline dayanan İngiliz felsefesinin ilk tohumlarını atmıştır. Bacon'a göre bilimin başlıca yöntemi tümevarım yöntemidir.
Bacon yapıtlarıyla bilimin ve Felsefenin, gelişimini göstermiş, doğa ve akıl arasında bir bağ kurulabileceği fikrini yerleştirmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder