11 Eylül 2009 Cuma

okul korkusunun nedenleri ve okul korkusunu yenmenin yolları

okul korkusunun nedenleri
Okul Korkusunun Nedenleri
Okul korkusu ne sekilde ortaya çikmis olursa olsun, kaynagi genellikle anneden ya da anne yerine geçen kisiden ayrilma korkusudur. Bu hastalik aslinda bir aile nevrozudur. Okul korkusu olan çocuklarin bulundugu ailelerde genellikle aile bireyleri birbirine çok bagli ya da bagimlidirlar. Sürekli biri öbürüne bir sey olacagi korkusunu yasar.
En sik görülen nedenler olarak sunlar söylenebilir:
1. Anne ya da baba sürekli anksiyeteden (kaygidan) yakinmakta ve kendilerine bir sey olacagindan korkmaktadirlar.
2. Anne-baba çocuga okulda, yolda bir sey olacagindan korkmaktadirlar.
3. Çocuk kendi yoklugunda anne ya da babasina bir sey olmasindan korkmakta ya da kendisini terk edip gideceklerinden korkmaktadir.
4. Çocuk anne ve babasinin yoklugunda kendisine bir sey olacagindan korkmaktadir.
Okul korkusu gelistiren çocuklar genellikle basari kaygisi olan, uslu, uyumlu, asiri onay bekleyen çocuklardir. Bu kisilik özelliklerine sahip çocuklarda tetigi çeken bir etken hastaligi baslatir (ailede hastalik, ailede sosyoekonomik bir kriz, kardes dogusu, göç, bir kayip, okul veya ögretmen degisikligi, okulda onurunu, bedeninin tehdit eden bir durum gibi).


Neler Yapilmali
Okul korkusu mutlaka bir çocuk psikiyatristi ya da psikolog tarafindan degerlendirilmelidir. Bu hastaligin tedavisinde, çocugun bireysel tedavisi yaninda aile tedavisi de gerekebilir. Bu nedenle, okul korkusu olan bir çocugunuz varsa öncelikle hastanelerin Çocuk Ruh Sagligi Bölümlerinden yardim almaniz önerilir.
Okul Korkusunu Yenmesi Için Çocugunuza Nasil Yardimci Olabilirsiniz?
1. Çocugunuzun okula dönmesi konusunda israr edin:
Okul korkusunda yapilacak en iyi sey, çocugunuzu mümkün oldugunca çabuk okula geri götürmenizdir. Okula devam çocugunuzun okul korkusunda yasadigi fizyolojik belirtilerin azalmasina yardimci olur ve sonunda çocugunuz okula gitmekten yeniden zevk almaya baslar. Bu nedenle çocugunuzu okula gitmeye devam ettigi sürece kendini daha iyi hissedecegi konusunda ikna edin.
2. Okula Gitme Zamanlarinda Eskisinden Daha Kararli Olun:
Önceleri okul sabahlari güç olabilir. Çocugunuza kendisini nasil hissettigini sormayin bu durum çocugunuza sikayet etmek için firsat ve cesaret verecektir. Çocugunuzu gözleyin, eger ev içinde dolasabiliyor ve çok rahatsiz görünmüyorsa okula da gidebilecektir. Eger çocugunuzun fiziksel yakinmalari varsa ve genel yakinmalarina benziyorsa, çok fazla tartismadan onu hemen okula hazirlayin ve gönderin. Eger çocugunuzun sagligi konusunda endiseli iseniz doktor kontrolü yararli olacaktir. Aksi halde okula gönderin ve ögretmeni durumdan haberdar edin, çocugunuz ciddi bir sekilde hastalanirsa sizi arayip haber vermelerini isteyin.

Çocugunuz okula geç kaldiginda, servisi kaçirdiginda, mutlaka onu okula göndermek için baska çözümler gelistirin ve en kisa zamanda okula gönderin. Bazen çocugunuz kendiliginden eve dönebilir, bu durumda da yapmaniz gereken onu okula geri göndermektir.
3. Okul Çalisanlarinin Yardimini isteyin:
Çocugunuzun ögretmenini konu hakkinda bilgilendirmeniz, ögretmenin çocugunuzu anlamasi konusunda yardimci olur. Ögretmenin bilgilendirilmesi, ögretmenin çocugunuzun bazi davranislarini daha toleransli olmasini saglayabilecektir.

Eger okulda bir hemsire varsa, hemsirenin de aydinlatilmasi yerinde olacaktir. Okul hemsiresine, çocugunuz fiziksel yakinmalarla gelirse onu eve göndermek yerine, 10-15 dakika dinlenmesine izin verdikten sonra çocugunuzu sinifina geri göndermesini söyleyebilirsiniz.
4. Çocugunuzla Okul Korkusu Hakkinda Konusun:
Okula gitme vakti disinda bir zamanda çocugunuzla okul korkusu hakkinda konusun. Okul korkusu hakkinda çocugunuzu suçlamayin ya da küçümsemeyin. Bu durumun bir çok çocuk tarafindan yasanabildigini ve zaman için kendisini mutlaka daha iyi hissedecegini anlatin. Çocugunuzu tam olarak neyin mutsuz ettigini ögrenmeye çalisin. Çocugunuza, olabilecek en kötü seyin ne olabilecegini sorun. Eger sizin bu konu hakkinda yapabilecekleriniz varsa söylemesini ve elinizden geleni yapacaginizi söyleyin. Eger çocugunuz okulda fiziksel belirtilerin çok artmasindan korkuyorsa, ögretmene ya da okul hemsiresine söyleyip, uygun bir yerde 10-15 dakika dinlenebilecegini söyleyin.
5. Çocugunuzun Akranlari Ile Zaman Geçirmesine Yardimci olun:
Okul korkusu olan çocuklar, okul disinda daha çok aileleri ile zaman geçirmek, evde oynamak, odalarinda yalniz olmak ya da televizyon seyretmek vs. isterler. Bir çogu geceleri arkadaslarinin evinde kalamaz, hemen eve dönmek isterler. Böyle durumlarda çocugunuzu akranlari ile vakit geçirmesi için tesvik edin. Çocugunuzu çesitli aktivitelere göndermek, arkadaslarini evinizde geceleri kalmalari için davet etmek, çocugunuza yardimci olacaktir.

kaynak:kurşunkalem.com

Hiç yorum yok: