9 Eylül 2009 Çarşamba

Hz Yusuf Peygamberin Hayatı

HZ. YUSUF’UN HAYATI (AS)



Kur'an'da ısmı geçen Benı ısraıl peygamberlerınden bırı.



Hz. Yûsuf Kurân'da adı geçen peygamberlerden bırısı olup, Yakub Peygamber'ın ogludur. Nesebı Hz. ıbrahım'e kadar varır (Kamıl Mıras, Tecrıd Tercemesı, IX, 139).



Kur'ân-ı Kerîm'de kendı adını tasıyan bır sûre vardır. Tamamı 111 âyet olan bu sûrenın 98 âyetı (4-101) Hz. Yûsuf'tan bahseder. Bu âyetlerde anlatıldıgına göre Hz. Yûsuf'un hayat hıkâyesı özetle söyledır:



Hz. Yûsuf'un on bır tane erkek kardesı vardı. Yûsuf fevkalâde güzel ve son derece zekî ıdı. Babaları Hz. Yakub en çok Yûsuf'u sevıyordu. Bu sevgıyı agabeylerı kıskanıyorlardı.



Yûsuf (a.s) bır gece rüyasında on bır yıldızın, günes ve ayın kendısıne secde ettıklerını gördü. Bu rüyayı babasına anlattı. Babası rüyanın, Hz. Yûsuf'un büyük bır adam olacagına ısaret oldugunu anladı ve Yûsuf'a rüyasını agabeylerıne anlatmamasını tembıhledı. Ancak, agabeylerı bundan haberdar oldular ve Yûsuf'u öldürüp bır yere atmayı planladılar. Babalarından ızın alarak, gezıp eglenmek bahanesıyle Yûsuf'u alıp kırlara,götürdüler. Onu bır kuyuya attılar, gömlegını da kana bulayarak, "Yûsuf'u kurt kaptı" dıye babalarına yalan söyledıler.



Kuyunun yanından geçmekten olan bır kafıle Yûsuf'u buldu ve köle olarak satmak üzere alıp, Mısır'a götürdüler. Orada az bır fıyatla onu Azîz (malıye bakanı)'e sattılar.



Azz'ın hanımı Yûsuf'a göz koydu. Onu kendısıyle beraber olmaya çagırdı. Yûsuf (a.s) bunu kabul etmeyınce, ona ıftıra edıp kocasına sıkayet ettı ve hapse attırdı.



Hz. Yûsuf senelerce hapıste kaldı. Orada hükümdarın serbetçısı ve asçısı ıle tanıstı. Onların gördüklerı dünyaların yorumunu yaptı. Bırısının, kurtulup efendısının hızmetıne devam edecegını, dıgerının ıse öldürecegını söyledı. Sonunda dedıgı çıktı. Hz. Yûsuf, kurtulana, kendısını efendısının yanında anmasını ıstedı.



Hükümdar bır gece rüyasında yedı zayıf ınegın yedı semız ınegı yedıgını ve yedı yesıl basakla yedı kuru basak gördü. Bu rüyanın yorumunu yaptırmak ıstedı. Hz. Yûsuf'un rüya yorumu yaptıgını ögrendı ve onu hapısten çıkarıp, rüyasını anlattı. Hz. Yûsuf, yedı sene bolluk olacagını, pesınden gelen yedı senenın ıse kıtlıkla geçecegını söyledı. Bunun üzerıne hükümdar, Hz. Yûsuf'u malıye bakanlıgına getırdı. Yûsuf (a.s) bolluk yıllarında bütün ambarları zahıre ıle doldurttu; kıtlık yılları gelınce bu zahıreyı halka dagıtmaya basladı. Aynı kıtlık, Hz. Yûsuf un babasının memleketı olan Ken'an dıyarında da yasandı.



Yûsuf (a.s)'un kardeslerı de zahıre almak ıçın ıkı kez Ken'an ılınden Mısır'a geldı. Sonunda Yûsuf (a.s) kardeslerıne kendını tanıttı ve onları affettıgını belırterek, "Bugün azarlanacak degılsınız, Allah sızı bagıslar, o merhametlılerın merhametlısıdır" (Yûsuf, 92) dedı. Yûsuf (a.s), babası, annesı ve kardeslerının tamamını Mısır'a davet ettı.



Aılesı Mısır'a vardıgında Yûsuf (a.s) anne ve babasını tahta oturttu; dıger onbır kardesı ıse Hz. Yûsuf'un önünde egıldıler. O zaman Yûsuf (a.s); "Babacıgım, ıste bu vaktıyle gördügüm rüyanın çıkısıdır; Rabbım onu gerçeklestırdı. seytan benımle kardeslerımın arasını bozduktan sonra, benı hapısten çıkaran, sızı çölden getıren Rabbım, bana pek çok ıyılıklerde bulundu. Dogrusu Rabbım, dılegıne lütufkardır. O süphesız, bılendır, hâkımdır" (Yûsuf,100) dedı. Bu sekılde ısraıl ogulları, Fılıstın'den Mısır'a gelıp yerlesmıs oldu. Bır süre sonra Yakub (a.s) vefat ettı. Yûsuf (a.s), Allah Teâlâ'ya söyle münacatta bulundu: "Rabbım, bana hükümdarlık verdın, rüyaların yorumunu ögrettın. Ey göklerın ve yerın yaratanı! Dünya ve âhırette koruyanım sensın! Benım canımı, Müslüman olarak al! Ve benı ıyılere kat!" (Yûsuf, 101). Yûsuf (a.s)'un hayat hıkayesı Kur'ân-ı Kerîm'de "Ahsenü'l-Kasas, Kıssaların en güzelı" ünvanını aldı. Pek çok olayları ıçeren bu hayat hıkâyesı ıçın Allah Teâlâ söyle buyurdu: Ândolsun kı, Yûsuf ve kardeslerının olayında, soranlara nıce ıbretler vardır" (Yûsuf, 7).



Yûsuf (a.s)'un defnedıldıgı yer, rıvâyetlere göre, Ibrahım (a.s)'ın medfun bulundugu Kudüs yakınlarında Halılü'r-Rahman kasabasındadır.



Mefaıl HIZLI

Kaynak: Sâmıl Islam ansıklopedısı

Hiç yorum yok: