Kimse çocuğunun karnesinde 1'lerin sıralanmış olmasını istemez ve kimse kötü bir karne yüzünden evladının canına kıymasını veya evden kaçmasını istemez. O halde bu seslere kulak verelim.
VELİLERE "KÖTÜ KARNE" UYARISI
- Samsun Rehberlik Ve Araştırma Merkezi Müdürü Alican Usta, Çocuğunuzun karnesi kötüyse, izlemeniz veyahutta izlememiz gereken yolları bize aktarıyor!
--------------------------------------------------------------------------------
* "Ebeveyn, Karne Nasıl Olursa Olsun Çocuğunu Sevdiğini Vurgulamalı"
* "Kötü Karnesi Olan Öğrenciye Kesinlikle Hoş Olmayan Sözler Söylenmemeli"
* "Karnesi Çok İyi Olan Öğrenciye Gereğinden Fazla İlgi Gösterilmemeli"
* "Başarının Tek Göstergesi Karne Değildir"
* "Ara Tatilde Çocuğun Dinlenmesi Sağlanmalı"
--------------------------------------------------------------------------------
Uzmanlar, ülkede bir milyon öğretmen ve 20 milyon öğrencinin yarı yıl tatiline gireceği bugünlerde "kötü karne"ye sahip öğrencilere baskı uygulanmaması, "iyi karne"ye sahip öğrencilere ise gereğinden fazla ilgi gösterilmemesi konusunda velileri uyardı.
23 Ocak'ta ilk ve orta dereceli okullarda karnelerini alan öğrencilerin sevinç ve hüzünlerini paylaşmak için ailelerine koşacaklarını söyleyen Samsun Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Alican Usta, karne günlerinin kimi öğrenciler için tatilin, kimi öğrenciler için de korku ve kaygının başladığı günler olduğuna dikkat çekerek, "Bu günde anne, baba ve çocuk arasında yoğun olarak sevgi yumakları veya çatışmalar yaşanmaktadır. Üzüntü verici sonuçlarla karşılaşmak istemeyen aileler, çocukları üzerinde baskı uygulamamalıdır" dedi.
Öğrenciler ister iyi ister kötü karne getirsin, ilk tepkilerin ebeveynlerin onları sevdiğini gösterir yönde olması gerektiğini vurgulayan Usta, şunları söyledi:
"Notları kötü olan çocuğun karnesi, anne-baba için sürpriz değildir. Yargılama, cezalandırma, eleştirme ve olumlu ile karşılaştırma, ailelerin uyguladığı yanlış tutumların çocuk üzerindeki göstergesidir. Her şartta aileler çocuklarına karşı anlayışlı bir tutum içine girmelidir. Unutmamalıyız ki; zayıf bir karne, ebeveynlerden çok çocuğun duygu durumunda farklılıklara yol açacaktır. Kendini yetersiz hissetme, mutsuzluk, umutsuzluk, derslerden uzaklaşma dışında çocuk bir de çevreden aldığı veya alabileceği olumsuz tepkilere karşı kendini koruma çabasına girecektir. Karne döneminde aile ve çocuğun yaşadığı üzüntüleri bitirip, böyle bir sonucu yeniden yaşamamak için birlikte nedenleri gözden geçirmeleri ve çözümler üretmeleri gerekmektedir."
Ailesinin sevgisini, güvenini hisseden, olumlu ilginin var olduğu bir ortamda yaşayan çocukların "kötü karne" üzüntüsünü kısa sürede atlatacağını açıklayan Usta, bu çocukların ebeveynleriyle işbirliği yaparak çözümler geliştirmeye çalışacağını ve böylece başarıya daha kısa sürede ulaşacağını kaydetti. Usta, burada anne-babanın yapabileceğinin, çocuğun dışındaki nedenleri ele almada çocuğu desteklemek ve çocuğun dikkatini sorumluluklarına çekmek olduğunu ifade ederek, "Unutulmamalı ki karne günü çocukta stres, üzüntü, mutsuzluk, karamsarlık duygularının başladığı gün değil de, dönem boyunca yaşanan sıkıntı ve stresin sona erdiği gün olmalıdır. Zayıf karne ödüllendirilmeyecek dahi olsa her çocuk tatili ve dinlenmeyi hak etmiştir" diye konuştu.
Zayıf karnesi olan çocukların başka çocuklar ya da kardeşleriyle kıyaslanmamasının önemine işaret ederek, "Kesinlikle hoş olmayan küçük düşürücü ifadeler kullanılmamalıdır" uyarısında bulunan Usta, öncelikle sorunun araştırılması, ailenin çözemeyeceği bir problem varsa uzmanlara danışılması gerektiğine değindi. Karne notları çok iyiyse de çocuğa gereğinden fazla ilgi gösterilmemesi gerektiğini belirten Alican Usta, şöyle devam etti:
"Başarının tek göstergesi karne değildir. Çocuğun çabası varsa, motivasyonu yüksekse bu davranışı onaylanmalıdır. Başarılı olduğu konular vurgulanmalı ve ön plana çıkarılmalıdır. Sorun olan alanlarda aile çözüm bulmaya çalışmalıdır. Ara tatilde çocukların mutlaka dinlenmesi sağlanmalıdır. Tatiller bunun içindir. Karne zayıf olduğu için çocuğa tatil boyunca ders çalıştırılmamalıdır. Kitap okuması ve yoğun olmayan bir tekrar yapılması yeterlidir. Çocuk için aktif etkinlikler planlanmalı ve ona zaman ayrılmalıdır."
--------------------------------------------------------------------------------
Karne psikolojisi çocukları intihara kadar sürüklüyor
Kimse çocuğunun karnesinde 1'lerin sıralanmış olmasını istemez ve kimse kötü bir karne yüzünden evladının canına kıymasını veya evden kaçmasını istemez. O halde bu seslere kulak verelim. memurlar.net
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder