2 Nisan 2014 Çarşamba

Halide Edip Adıvar kimdir?Toplum yaşamını değiştirme ile ilgili neler yapmıştır?Araştırınız

Halide Edip Adıvar kimdir?Araştırınız

1882′de İstanbul’da doğdu. 9 Ocak 1964’te İstanbul’da yaşamını yitirdi. 1901′de Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nde mezun oldu. Öğretmenleri arasında Rıza Tevfik Bölükbaşı ile sonradan evlendiği ve ilk kocası olan Salih Zeki de vardı. İlk yazıları “Halide Salih” takma adıyla Tanin gazetesinde yayınlandı. Balkan Savaşı yıllarında hastanelerde çalıştı. Gerek bu çalışmaları gerekse müfettişliği sırasında İstanbul semtlerini dolaşması ona çeşitli kesimlerden insanları tanıma fırsatını verdi. Gericilerin tepkisinden çekindiği için 31 Mart Olayı’nda çocuklarıyla birlikte Mısır’a gitti. Ayaklanmanın bastırılmasından sonra yurda döndü. 1909′dan sonra öğretmenlik müfettişlik yaptı. Kadınların toplumsal yaşama katılması ve eğitilmesi için çalışan Teâli-i Nisvan Cemiyeti’ni kurdu. 1912’de kurulan Türk Ocağı’na katıldı. 1919′da Wilson Prensipleri Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer aldı. Aynı yıl İzmir’in Yunan ordusu tarafından işgal edilmesini protesto için Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen mitingde yaptığı etkili konuşma büyük yankı uyandırdı. Hakkında soruşturma açılınca 1917′de evlendiği ikinci eşi Adnan Adıvar birlikte Anadolu’ya geçerek Kurtuluş Savaşı’na katıldı. Çeşitli cepheleri dolaştı Mehmetçiklere moral ve destek verdi. Kendisine önce onbaşı sonra da üstçavuş rütbesi verildi.

Toplum yaşamını değiştirme ile ilgili neler yapmıştır?
Halide Edip Adıvar Cumhuriyet döneminin en önemli toplumcu yazarlarındandır. Yazmanın toplumu aydınlatmak ve eğitmek için olduğuna inanan yazar; bu amaçla tüm eserlerini kaleme almıştır.

Halide Edip özellikle toplumsal eşitlik konusunda eserler kaleme almış ve kadın erkek eşitliği duygusunu toplumda yaratmak için çabalamıştır. Yazarın toplumsal anlamda yaptığı en önemli yenilik budur. pek çok kadın onun eserinden hareketle bağımsızlığı için çaba sarfetmiş ve kadın erkek eşitliğine inanmıştır.

Hiç yorum yok: