17 Ocak 2014 Cuma

Tuvalet hijyeninin önemi nedir?



Tuvaletler ortak kullanım alanları ve saniter alan olmalarından dolayı temizliği son derece önemlidir.

Tuvalet ve banyolarda profesyonel olarak yapılmayan temizlikten dolayı mikroorganizmalar rahatlıkla üreme ortamı bulacaklardır. Bunun neticesinde ise kontaminasyon (taşıma – bulaştırma) olmaktadır.
TUVALET EĞİTİMİ VE HİJYEN



Kazanılmış bir alışkanlığı değiştirmek, yeni bir alşkanlığın edinilmesinden çok daha zordur. Bu nedenle, tuvalet eğitimlerini aldıkları ilk aşamadan itibaren çocuklara temizliğin de ne şekilde yapılacağına ilişkin doğru bilgilerin verilmesi, doğru şekilde uygulayabilmesi için desteklenmesi son derece önemlidir.
Tuvalet eğitiminin verildiği aşamada çocuğun zaman zaman altına kaçırması ve etrafı kirletebilmesi normal bir durumdur. Bekletmeden, bunları temizliğini nasıl yaptığınızı çocuğunuzun gözlemleyebilmesi öğrenmenin ilk adımı olacaktır. Ancak bu süreçte pis, iğrenç, tiksinç gibi ifadeler kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Çocuğun suçluluk duygusuna kapılması ve çişinin ya da kakasının doğal bir parçası olduğu fikrinden uzaklaşması eğitim sürecini zorlaştırır.
Tuvaletini yapıp bitirdikten sonra yaşamı boyunca onun için en doğru ve sağlıklı olacak yöntemle kendisini ve etrafı nasıl temizleyeceğini göstermelisiniz. Siz nasıl yaptığınızı yavaş ve detaylı bir biçimde gösterirseniz, onun öğrenmesi de daha kolay olacaktır.
Tuvaletini yaparken etrafı kirletmemek, su ve tuvalet kâğıdı ile temizlenmek, kâğıdı çöp kovasına atmak, sifonu çekmek, ellerini yıkamak bu süreçte öğrenilmesi gereken temel temizlik adımlarıdır. Bunun için çocuğunuza adımlar yaratabilirsiniz. Neler yapılması gerektiğini adım adım anlatan bir poster yaratıp bunu banyoya asmak çocuğunuz için öğretici olabilir. Ayrıca onun için gerekli olan malzemeleri onun kullanabileceği şekilde hazır bulundurmak da motivasyonunu artıracaktır.
Çocuğunuzun ellerini uygun şekilde yıkamasını sağlamak için ona el yıkama boyunca “Daha dün annemizin kollarında yaşarken” gibi kısa bir çocuk şarkısını söylemesini öğretebilirsiniz.
Kızlara tuvaletten sonra temizliğin önden arkaya doğru yapılması gerektiğini öğretmek, ileride çıkabilecek sorunları önlemek için önemlidir.
Çocuğunuzun temizliği nasıl yapacağını uygulayarak öğrenmesi için bir plastik bebek edinebilirsiniz. Böylelikle siz nasıl yapılması gerektiğini gösterebilirsiniz ve çocuğunuz da aynısını bebeğinde uygulayarak daha rahat ve eğlenceli biçimde öğrenebilir.
Tuvalet kullanımı sosyalleşmenin de önemi bir parçasıdır. Tuvaletler ortak kullanım alanlarıdır. Çocuğunuzun bunun bilincinde olması ve kendisinden sonra tuvaleti kullanacak kişileri düşünürek hareket edebilmesi de kendi temizliği kadar önemlidir. Bu diğer kişilere karşı aldığı temel sorumluluklardan biridir. Tuvalet kullanımı aynı zamanda çocuğun bazı sosyal kuralları, cinsellikle ilgili ayrımları ve kendini korumayı öğrenmesi için de bir fırsattır. Tuvaletin kapısının kapalı olmasının gerekliğini, başkaları tuvaletteyken içeri girilmeyeceğini, kendisi tuvalette olduğu zaman başkalarının izlemesine izin vermemesi gerektiğini, kızların ve erkeklerin ayrı tuvaletleri olduğunu öğretmeye olanak sağlar.
Her şey gibi temizlik alışkanlıklarının abartılması da sağlıksızdır. Temizlik konusundaki zorlamalar ve aşırı kontroller ileriki yaşlardaki takıntı sorunlarının temel sebeplerindendir. Tuvaletini yapmanın doğallığı kadar, tuvalet sonrası temizlenmenin de doğal olması, tahriş edecek, zorlayacak, canını acıtacak şekilde olmaması çok önemlidir.
Kaynak:anneysen.com
Bengi Semerci Enstitüsü

Hiç yorum yok: