2 Aralık 2013 Pazartesi

Dünyada yaşanan kötülüklerin sebepleri ve bu kötülükleri nasıl yok ederiz?


Dünyada yaşanan kötülüklerin sebepleri nelerdir

Bütün kötülüklerin temelinde sevgisizlik ve Allah'a karşı isyan yatmaktadır.Para sevgisi , mal mülk sevdası her şeyin üstündedir.İnsanları kötülüğe iten başka bir nedende kıskançlık ve çekememezliktir.Bir başka sebepte hoşgörüsüzlüktür.Çıkar kavgaları insanları birbirine düşürmüş kardeşi kardeşe düşman etmiştir.
Ahlaki kötülüklerin sebebi, insanın özgür iradesini yanlış kullanmasıdır. İnsan, iyiliği de kötülüğü de seçebilecek şekilde yaratılmış ve seçim kendisine bırakılmıştır.. kuşkusuz Dünya üzerinde bir çok kötülük vardır bunların sebepleri çoktur. Bir kaç tanesini sayacak olursak:

1-İnsanın bencilliği
2-İnsanın para ve mal mülk hırsı
3-İnsanların ruhsal yapılarının farklı olması
4-Temel olarak insanların iyi eğitim alamamaları
5-İmansız ve inançsız yetişen nesiller
gibi sebepler kötülüğün nedenleri olabilir..

Dünyamız bugün ne yazık ki birçok kötülük ve savaşın içerisinde. Her yerde kavga ve gürültünün eksik olmadığı dünyamız kötülüklerin içinde kaldı. Peki dünyada bu kadar çok kötülük yaşanmasının sebepleri nelerdir? Öncelikle kötülüğün çok olmasının gerçek sebebi kesinlikle eğitim eksikliğidir.

Eğitimsiz ve cahil insanlar toplumsal meselelerini medeni bir şekilde çözmeyi başaramayıp şiddete başvurmakta yada karşı taraf için kötü düşüncelere sahip olmaktadır. Eğitim olarak geri kalmış ülkelerde suç oranı diğer ülkelere göre bir hayli fazladır. Bunun gibi olaylar bölgesel veya ülkesel kötülük olarak sınıflandırılır. Ancak ülkelerin kendi çıkarları için başka ülkeleri sömürmesi yada onları bir şekilde iç savaşa sürüklemesi kötülüklerin en büyüğüdür.

Dünya üzerinde kötülüklerin bir hayli fazla olmasının diğer bir sebebi de ekonomik dengesizliktir. Bazı ülkeler ekonomik olarak oldukça iyi halkı refah içerisinde yaşarken yine aynı gezegende birçok ülke ekonomik kriz içerisinde ve halkı açlıkla mücadele eder halde yaşamaktadır.

Ekonomik olarak sıkıntıda olan ve açlık çekilen bu ülke insanları dolaylı yada direk olarak suça bulaşmak zorunda kalırlar.
 İşte bütün bu kötülüklerin ana sebebi inanç eksikliğidir.Yüce yaratanı tanımama ve ona karşı görevlerini yerine getirmemektir.Biz toplumlara Allah sevgisini öğretirsek o zaman dünyada ki kötülükler azalacaktır.
Tabi ki eğitim ve eğitim alanındaki çalışmaları unutmamalıyız.Eğitilen ve manevi değerler verilen insanlar birbirlerine kötülük yapmazlar.Her şeyin temelinde eğitim ve manevi ahlak yatmaktadır.
Bir de toplumların ekonomik yapısını yükseltirsek o derecede toplumların kötülük eğilimleri azalır.
 İslam dini'' Komşusu açken tok yatan bizden değildir.'' demiştir.İslam dini zekat müessesini geliştirerek zenginden alıp fakire vermiştir böylece eşit dağılım olmuştur.Zenginlerin mallarını fakirlerle paylaşması ne kadar güzel değil midir.Osmanlı  devlet teşkilatı çeşitli hayratlar yaparak bütün canlı varlıkların korunmasını sağlamıştır.Öyle bir dönem gelmiştir ki zekat verecek insan bulunamamıştır.
Onun için İslam dini iyi okunmalı ve İslam ahlakı yani vahdet anlayışı bütün toplumlara eğitim yoluyla kavratılmalıdır.Böyle olursa bütün toplumlar iyiliklerle tanışacak ve birbirlerini daha iyi anlayacaklardır.
Yazan:muharrem cakan

Hiç yorum yok: