29 Şubat 2012 Çarşamba

HUBBLE UZAY TELESKOBUNUN ÖZELLİKLERİ


Hubble Uzay Teleskobu (HUT), Dünya yörüngesinde bulunan bir teleskoptur. Dünya atmosferinin dışında konumlanması çok soluk objelerin bile net ve keskin optik görüntülerini elde etmesine olanak sağlamaktadır.
1990 yılındaki fırlatılışının ardından, astronomi tarihindeki en önemli teleskoplardan biri haline gelmiştir. Yeryüzüyle ilgili gözlem yapmakla sorumlu teleskop astronomların astrofizik alanındaki temel problemlerine çözüm bulmakta büyük yarar sağlamıştır. Hubble'ın Ultra Derin Alanı (Ultra Deep Field) şu ana kadar çekilmiş en ayrıntılı optik resimlerin çekilmesi için tasarlanmıştır.
KurumNASA/ESA
Dalgaboyu SistemiOptik, ultraviyole, yakın-kızıl ötesi
Yörünge TipiDairesel
Yörünge Yüksekliği600 km (325 deniz mili)
Yörünge Zamanı96-97 dk
Yörünge Hızı7,500 m/s
Yerçekimine bağlı ivme8.169 m/s²
Açılı Moment5.28×1010 m²/s
Fırlatılış Tarihi24 Nisan, 1990
Yörüngeden İndirme2020 Civarı
Kütle11,000 kg (24,250 lb)
Websitelerihttp://hubble.nasa.gov http://hubblesite.org http://www.spacetelescope.org
Fiziksel Özellikler
Teleskop TürüRitchey-Chretien reflektör
Çap2.4 m (94 in)
Toplama Alanıyaklaşık 4.3 m² (46 ft²)
Etkili olduğu odaksal uzunluğu57.6 m (189 ft)
Araç Gereçleri
NICMOSkızıl ötesi kamera/spektrometre
ACSoptik inceleme kamerası
WFPC2geniş alanlı optik kamera
STISoptik spektrometre/kamera (başarısız)



Belki dünyanın en büyük teleskobu değil ama Hubble özel kılan uzaydaki ilk teleskop olmasıdır. Sadece bu özelliği bile onu önemli kılmaya yetiyor aslında. İşte Hubble Teleskobu ile ilgili bilinmesi gerekenler: Fırlatılış Tarihi 24 Nisan 1990, Yörüngeden İndirme 2020 Civarı, Kütlesi 11,000 kg (11 Ton)

Hubble Uzay Teleskobu (HUT), Dünya yörüngesinde bulunan bir teleskoptur. Dünya atmosferinin dışında konumlanması çok soluk objelerin bile net ve keskin optik görüntülerini elde etmesine olanak sağlamaktadır.
1990 yılındaki fırlatılışının ardından, astronomi tarihindeki en önemli teleskoplardan biri haline gelmiştir. Yeryüzüyle ilgili gözlem yapmakla sorumlu teleskop astronomların astrofizik alanındaki temel problemlerine çözüm bulmakta büyük yarar sağlamıştır. Hubble Uzay Teleskobu, ismi Astronom Edwin Hubble’ın anısına verilmiş, Dünya yörüngesinde bulunan bir teleskoptur. Dünya atmosferinin dışında konumlanması sayesinde, yeryüzündeki teleskoplara kıyasla pek çok avantaja sahip olabilmektedir. Atmosferin olumsuz etkilerinden (Görüntüde bulanıklık ve havadaki partiküllerden yansıyan ışığın oluşturduğu arka-plan kirliliği gibi) bağımsız görüntü elde edilmesinin yanısıra, Ozon tabakası tarafından tutulan Morötesi ışığın gözlemlenmesi ancak bu şekilde mümkün olabilmektedir. 1990 yılında fırlatılmasının ardından, astronomi tarihindeki en önemli enstrümanlardan biri haline gelmiştir. Astronomların astrofizik alanındaki temel problemlerine çözüm bulmakta büyük yarar sağlamıştır. Hubble teleskopu tarafından kaydedilmiş olan Ultra Deep Field (Ultra Derin Alan) adlı fotoğraf, bugüne kadar en uzak mesafeden alınmış detaylı görüntüdür.

Gönderilişi 1946′daki özgün tasarımından fırlatılışına kadar, uzay teleskopunun inşaası maddi sıkıntılardan ötürü bir türlü gerçekleştirilememiştir. Fırlatılışının hemen ardından, ana aynasının küresel bir sapma yaptığı tespit edilmiş; bu, teleskopun yeteneğine ciddi zarar vermiştir. 1993 yılında gerçekleştirilen bir servis göreviyle, teleskop tamir edilmiş, planlanan kalitedeki görüntüler alınmaya başlanmış ve astronomi alanında hayati bir araca dönüşmüştür.

Hubble Uzay Teleskobu; Compton Gama Işınları Gözlemi, Chandra X-ışınları Gözlemi ve Spitzer Uzay Teleskobu projelerinden oluşan NASA’nın Mükemmel Gözlemler serisinin bir parçasıdır. Hubble, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) arasında ortak bir çalışmadır.

2 yorum:

webmaster dedi ki...

Burada da güzel bilgiler var
https://www.fikiravm.com/hubble-uzay-teleskobu-nedir-ozellikleri-nedir/

Adsız dedi ki...

hiç bişey anlamadım gı