26 Ekim 2010 Salı

Fotosel Nasıl Çalışır? Örnek Fotosel Yapımı fotosel nasıl yapılmaktadır fotosel yapım örneği

Fotosel Çalışma Mekanizması

a) Fotoseldeki cam kürenin iç kısmı sodyum,lityum gibi alkali metallerle kaplanır. Çünkü alkali metaller yüksek enerjili beyaz ışık alınca (güneş ışığı) elektronları kopar ve anot ucuna çekilirler.
Güneş ışığı gelince devre tamamlanmış olur ve çalışır.
Cam kürenin içi alkali metalle kaplanan fotosel sadece yüksek enerjili ışıkta çalışır ve bu özelliği sayesinde diğer metallerle kaplanan fotosellerden farklı olur.
Metaller daima elektron vererek (+) iyon halinde bulunur.Alkali metallerin hepsi parlaktır ve ışığı yansıtırlar.Elektiriği ve ısıyı iyi iletirler.
Alkali metaller periyodik sistemde 1A gurubunda yer alır.
b) Sistemde ametal sınıfından bir element kulanılsaydı fotosel sistem çalışmazdı. Çünkü;ametaller mattır ,elektiriği iyi iletmezler.Elektron alarak(-) yüklü iyon halde bulunur .
Ayrıca alkali metalle kaplanan fotosel sadece yüksek enerjili ışıkta çalışır ve bu özelliği sayesinde diğer metallerle kaplanan fotosellerden farklı olur.
c)Fotosel sistemde kimyasal tepkime gerçekleşiyor.Bunun sebebi ise ;
Alkali metaller ışık ısı gibi uyaranlar karşısında elektron yayarlar.
Elektron yaymak kimyasal bir tepkimedir.
d)Sokak lambalarının gün ışığına göre kontrol edilmesinde, Matbaacılıkta renk ayrımında, Asansörleri durduran kumanda sistemlerinde, Baca duman yoğunluğunun ve sıvıların bulanıklığının ölçülmesinde, Miktarı fazla olan cisimlerin sayılmasında kullanılan sayaçlarda, Matbaacılıkta kâğıt kesme araçlarında,Kapı otomatiklerinde, Musluklarda,Kağıt havlu makinelerinde,Merdiven lambalarında ,Pozometrelerde, hırsız alarm sistemlerinde, otomatik açılır kapanır kapı sistemlerinde, otomatik çalışan gece lambalarında kullanılmaktadır.
http://www.netpamarket.com/depo/Fotoselli_musluk.jpg
Fotosel

Örnek Fotosel Yapımı

Bir cam kürenin iç yüzünü belli bir kısmı açık kalacak şekilde alkali metal (potasyum,lityum vb.) İle kaplarız.cam kürenin alt tarafında bulunan uca katot diyeceğiz. Çünkü üst tarafta bağladığımız pilin eksi kutbunu cam küreye bağladık ve orası anot ucu oldu. Alkali metaller yüksek enerjili beyaz ışık alınca (örneğin güneş ışığı) elektronları kopar ve anot ucuna çekilirler.yani fotosel işlevi görür.
Güneş ışığı gelince devre tamamlanmış olur ve çalışır.bu devreyi örneğin odamızın penceresine koyabiliriz. Sabahleyin güneş doğduğunda bir motor yardımı ile perdemiz açılabilir. Veya tam tersi güneşten rahatsız olmamak için otomatik olarak güneş gelince perdemiz kapanmış olur. Başka bir şey de olabilir örneğin bir buzzer yardımı ile güneş doğar doğmaz bizi uyandırabilir.
Bu sistemin normal fotoselden bir avantajı var.normal fotosel herhangi bir ışık kaynağı ile çalışabilir mesela el feneri, araba farı, sokak lambası gibi. Fakat bu sistem sadece yüksek enerjili beyaz ışıkta çalışacağı için yanlış zamanda devreyi çalıştırmaz. Sadece güneş doğunca çalıştırır.


Hiç yorum yok: