19 Ocak 2009 Pazartesi

PİLAV ÇEŞİTLERİ


ŞEHRİYELİ PİLAV

Malzemeler : (4 kişi için)



2 su bardağı Pilavlık Pirinç

5 yemek kaşığı Yağ

4 su bardağı Su ya da Et Suyu

1 kahve fincanı Şehriye (arpa, tel ya da yildiz)

Tuz



Hazırlanışı :



Pirinç ayıklanır. Yıkanır ve süzülür.



3 kaşık yağ, tencerede kızdırılır. İçine şehriyeler katılarak pembemsi renk alana kadar çevrilir. Üzerine 4 bardak Su (et ya da tavuk suyu olur) katılır. Tuzu ilave edilir. Kaynamaya bırakılır. Kaynayınca pirinçler içine konur.



Suyunu çekince ateşten alınır. Geri kalan yağ kızdırılarak üstüne dökülür. Kapağı kapatılarak, demlenmeye bırakılır. 20 dakika sonra bir servis kaşığı ile iyice karıştırılır. 5 dakika daha bekletilir. Sonra servis yapılır.



Sıcakken Servis Yapın. Üzerine karabiber konursa lezzetli olur.



ACEM PİLAVI

Malzemeler : (4 kişi için)



2 su bardağı Pilavlık Pirinç



200 gr Yağ



300 gr Kuşbaşı Koyun Eti



4 su bardağı Su ya da Et Suyu



2 adet Kuru Soğan



Tuz, isteğe bağlı Baharatlar



Hazırlanışı :



Pirinç ılık, tuzlu suya konur ve bekletilir.


Koyun eti yağda kavrulur. Soğanlar da ayrı bir yerde kavrulur. Her ikisi birlikte pilavın pişirileceği tencerenin dibine dizilir. Arzu edilirse, dolma fıstığı, kuş üzümü, tarçın, kakule eklenebilir.


Hepsinin üstüne pirinçler konur. Tuz ve Su ilave edilir. Kapağın kenarları, buharın çıkmasını önlemek için hamurla kapatılır.


Piştikten sonra üstüne 1-2 kaşık katı yağ konur. Bir tepsiye ters yüz edilir.


Bu tarifi tavuk eti ile de yapabilirsiniz.



BUHARA PİLAVI

Malzemeler : (6 kişi için)



1 kase Pirinç

1 tavuğun göğsü

1 kase Konserve ya da haşlanmış Bezelye

½ kase haşlanmış ve küp küp doğranmış Havuç

1 ½ kase Tavuk Suyu

2 yemek kaşığı tereyağ

Tuz, Kara Biber



Hazırlanışı :



Tavuk göğsünü haşlayıp etini kemiklerinden ayırıp didikleyin. Pirinci tuzlu sıcak suda bir, iki saat ıslatın.


Çukur bir tencerenin tabanına önce didiklenmiş tavuk etlerini yayın. Üzerine sırayla havucu ve bezelyeyi yerleştirip bastırın. Biraz tuz ve karabiber gezdirin.


Diğer tarafta başka bir tencerede tereyağı ile iyice yıkanmış pirinçleri ve dolmalık fıstıkları kavurun. Tuz ekleyin. Kavrulmuş pirinci bezelyelerin üzerine yayıp bastırın. Kaynamakta olan bir buçuk kase tavuk suyunu yavaşça pirinçlerin üzerine ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.


Demlendikten sonra uygun bir tabağı tencerenin üzerine kapatıp tencereyi ters çevirin.


Sıcakken Servis Yapın.

DOMATESLİ BULGUR PİLAVI


Malzemeler :



2 su bardağı pilavlık bulgur

2 soğan

4 domates

2-3 sivri biber

1 patlıcan

2 çorba kaşığı margarin

3,5 su bardağı su

1 çay kaşığı nane

tuz

karabiber



Hazırlanışı :



Bulguru ayıklayıp yıkayın. Soğan ve sivri biberleri kıyın. Patlıcanı alaca soyup küçük küpler halinde doğrayın. Tuzlu suda bekletip acısını çıkarın. Domatesleri soyup küp küp doğrayın. Margarini tencerede eritip soğanı sote edin. Sivri biber ve patlıcanı ekleyip hafif kavurun. Domatesi ilave edip pişirin. Üzerine bulguru ilave edip karıştırın. Tuz, karabiber ve suyu ekleyip orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Nane serpin. Ateşten alıp üzerini kağıtla örtün ve dinlenmeye bırakın. Sıcak olarak servis yapın.

HAMSİLİ PİLAV


Malzemeler : (6 kişi için)



750 gr hamsi,

1 ½ Su Bardağı Pirinç

2 tane kuru soğan,

1 yemek kaşığı Tereyağ (yada sıvı yağ isteğe göre),

2 Su Bardağı Su

1 yemek kaşığı Kuş Üzümü,

1 yemek kaşığı Dolmalık Fıstık,

Yani Bahar, Tuz, Pul Biber



Hazırlanışı :



Hamsileri kılçıklarını çıkarıp ayıklayarak yıkayın, süzülmeye bırakın.

Tencerede tereyağını eritin, dolmalık fıstıkları ve incecik kıyılmış soğanları bu yağda kavurun. İyice yıkadığınız pirinçleri ekleyin biraz daha kavurun. Üzerine iki bardak sıcak suyu koyup tuz, yenibahar, kuşüzümü ve pulbiberi ekleyin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın pilav pişedursun, o arada suyu iyice süzülen hamsilerin yarısını yağlanmış tepsiye sırtları tepsiye gelecek şekilde sıra sıra dizin.


Dizerken ortadan başlayın ki hamsiler güneş gibi dizilsin ve görüntü güzel olsun. Pilav pişince iyice karıştırın, hamsilerin üzerine yayın. Kalan hamsileri de aynı şekilde pilavın üzerine dizin. 180-200 dereceli önceden ısıtılmış fırında hamsiler pembeleşene kadar kızartın.



Sıcakken Servis Yapın.



KESTANELİ PİLAV


Malzemeler : (6 kişi için)



2 su bardağı Pirinç

250 gr Kestane

4 su bardağı Tavuk yada Et Suyu

2 yemek kaşığı Tereyağ

Tuz



Hazırlanışı :



Kestaneyi dağılmayacak şekilde haşlayın. Dış ve iç kabuklarını soyun fındık büyülüğünde bölün.


İki bardak pirinç, dört bardak tavuk ya da etsuyu ve iki kaşık tereyağ ile pilav pişirin. Piştikten sonra,kestaneleri ekleyip,birlikte demlendirin.

Bir iki defa karıştırıp, servis yapın.



PERDE PİLAVI (KOLAY)


Malzemeler : (4 kişi için)



1 kase pirinç

1,5 kase Tavuksuyu yada Tavuk Bulyon

1 kase didiklenmiş Tavuk Eti

1 tane Yufka

2 yemek kaşığı Tereyağ

1 fincan Dolmalık Üzüm

Tuz, Karabiber



Hazırlanışı :



Bir kase pirinci bol tuzlu sıcak suda ıslatarak en az bir saat bekletin. Tencereye iki kaşık tereyağını koyarak eritin. 1.5 kase tavuk suyunu ya da suyu ekleyip bulyonlayın. Su kaynayınca iyice yıkadığınız pirinci tencereye alın. Yıkama suyundan pilav tenceresine kaçırmamaya dikkat edin. Kısık ateşte pilavı pişirip demlendirin.


Diğer tarafta çukur bir kabı eritilmiş tereyağ ile yağlayın.Yufkaları 2'şer santimlik şeritler halinde keserek yağlanmış çukur kabın içine sıra ile kafes oluşturacak şekilde dizin.

Şeritlerin iki ucu dışarda kalsın.


Pilav demlenince, dolmalık üzümlerive didiklenmiş tavuk etini pilava karıştırın. Hepsini yufkadan yapılmış kafesin üzerine yavaşça yerleştirin. Kenardan sarkan yufkaları pilavın üzerine kapatın.


Perde pilavınızı bozmadan ters çevirerek bir fırın tepsisine alın. Yufkaların üzerini isterseniz soyulmuş badem ile süsleyebilirsiniz.

180 derece sıcaklıktaki fırında yufkalar pembeleşene kadar kızartın.


Fırından çıkarınca üzerine yarım kase tavuk suyunu serperek hafifçe ıslanmasını sağlayın. Dilim dilim keserek servis yapın


Sıcakken servis yapınız

ŞEHZADE PİLAVI


Malzemeler : (4 kişi için)



2 su bardağı Pirinç

3 su bardağı Su

2 yemek kaşığı Antep Fıstığı

2 yemek kaşığı Badem

2 yemek kaşığı Kuru Üzüm

1 çay kaşığı Tarçın

1 çay kaşığı Limon Suyu

2 yemek kaşığı Tereyağ

1 yemek kaşığı Sıvı Yağ

Tuz, Karabiber



Hazırlanışı :



Ayıklanıp yıkanmış pirinci, tuzlu ve sıcak suda iki saat bekletin.


Yıkayıp, suyunu süzün. Bademi kaynar suda 5 dakika bekletip, kabuklarını soyun.


Tencereye tereyağı ve sıvıyağı alın. Antep fıstığı ve bademi ekleyip, 2-3 dakika kavurun. Pirinci ekleyip, birkaç dakika daha kavurun. Kuru üzüm, tarçın, limon suyu, tuz ve suyu katın.


Tencerenin kapağını kapatıp, suyunu çekene kadar pilavı pişmeye bırakın. Daha sonra ocaktan aldığınız pilavın üzerine kağıt havlu örtüp, 15 dakika kadar demlendirin. Pilavı karıştırıp servis yapın.


Sıcakken servis yapınız.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Oooh hocam maşallah sizde yemek tariflerini paylaşmaya başlamışsınız...Mıhmmm,pilava bayılırım zaten...:))Elinize sağlık...
İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle...

Hayatımız okul dedi ki...

teşekkürler