2 Mart 2013 Cumartesi

TÜRKİYEDE ESEN BAŞLICA RÜZGARLAR COĞRAFYA DERSİ KONU ANLATIMI


TÜRKİYEDE ESEN BAŞLICA RÜZGARLAR

1 . karayel : kuzeybatı yönünden esen rüzgarlara verilen addır.geçici siklonların ülkemize sokulduğu kış mevsimlerinde görülür.siklonların soğuk cephesinin geçişini izler. genellikle sıcakların düşmesine ve kar yağışına neden olur .
2 . keşişleme :
 istanbul yöresinde güney doğudan esen halk dilindeve denizcilerin verdiği addır . uludağın eski adı olan keşiş dağının yönüne göre adlandırılmıştır . gündoğusu ve kıble arasında 135 dereceden esmektedir .
3 . kıble : güneyden esen ılık hava getiren rüzgardır .
4 . lodos : güneybatıdan esen rüzgarlara verilen addır . gezicisiklonların ülkemize daha çok sokulduğu kış mevsiminde çok görülürbu siklonların sıcak cephesinin geçişini izler . sıcakların yükselmesine neden olur .
5 . poyraz : 
ülkemizde özellikle kış mevsiminde daha sık görülür .bu mevsimde ülkemiz üzerine rusya ve sibirya üzerinden kutupsal havayı getirir . sıcaklığın belirgin olarak düşmesine sebep olur .yaz mevsiminde aşırı yüksek basınç alanından basra üzerindeki alçak basınç alanına doğru ilerleyen deniz üstü hava kütlelerinin ege ve türkiye üzerinde sapmaya uğrayarak kuzey doğudan esen poyrazadönüşür . bu mevsimde serinletici etkisi vardır .
6 . yıldız : 
kuzeyden esen soğuk hava taşıyan rüzgar çeşididir .
7 . gün doğusu – gün batısı : doğudan ve batıdan esen rüzgar çeşididir.

Hiç yorum yok: