4 Ekim 2011 Salı

VİTAMİNLER VE VİTAMİN ÇEŞİTLERİ VE VİTAMİNLER HANGİ BESİNLERDE BULUNMAKTADIR?


Vitaminler, karbonhidratlar, proteinler ve yağlar gibi enerji vermezler. Vitaminlerin görevi düzenleyici olmalarıdır. Vücutta gerekli hayatsal olayları düzenlerler. A,B,C,D,E ve K harfleriyle ifade edilen vitaminlerin çoğu vücutta meydana getirilmez, vücutta depolanmazlar.Besinler yoluyla alınırlar.Farklı besinlerde farklı vitaminler bulunur.Vücut alınan vitaminin ihtiyacı kadarını kullanır.Kalan kısmı atılır.Bunun için vitaminler her gün yeterince alınmalıdır.
VİTAMİNLER
Hangi besinlerde bulunur?
Ne işe yarar?
A Vitamini
Karaciğer,balık,süt,yumurta,yeşil ve sarı sebzeler,havuç,kereviz,domates,taze fasulye,fıstık,baklagiller,mantar,ceviz…..
Deri ve göz sağlığı için gereklidir. Eksikliğinde gece körlüğü, deride kuruma ve pullanma görülür. Kemik ve diş gelişimine katkıda bulunur.
B Vitamini
Süt ve süt ürünleri, kırmızı et, tahıl ve sebzeler
Protein, karbonhidrat ve yağların vücutta kullanımında etkilidir. Sinir ve kasların gelişimi için gereklidir. B vitamini eksikliğinde kansızlık, yorgunluk, deride yaralar oluşur.
C Vitamini
Taze sebze ve meyveler, özellikle turunçgillerde, çilek, kuşburnu, böğürtlen, maydanoz, lahana
Diş ve diş eti sağlığı için gereklidir. Vücudun direncini artırır. Mikroplara karşı vücudu korur.
D Vitamini
Karaciğer,kırmızı et,tahıl,yumurta,süt ,tereyağı,balık ve balık yağı, peynir……
Kemik ve diş gelişimi için gereklidir. Kalsiyum ve fosforun emilmesini ve kemiklerde depo edilmesini sağlar. D vitamininin ön maddesi besinlerden alınır, Güneş ışınları ile D vitamini oluşur.
E Vitamini
Bitkisel yağlar,balık,yeşil sebzeler,kırmızı et, tahıl ve tahıl ürünlerinde……
A vitamini ile beraber vücudun büyümesi için gereklidir. Eksikliğinde kısırlık, karaciğer, kalp ve damar hastalıkları görülebilir.
K Vitamini
Kırmızı et,yeşil sebzeler,karaciğer,pirinç,domates,muz,şeftali ,çilek…………….
Damar dışında kanın pıhtılaşmasında görevlidir.

Hiç yorum yok: