Vitaminler, karbonhidratlar, proteinler ve yağlar gibi enerji vermezler. Vitaminlerin görevi düzenleyici olmalarıdır. Vücutta gerekli hayatsal olayları düzenlerler. A,B,C,D,E ve K harfleriyle ifade edilen vitaminlerin çoğu vücutta meydana getirilmez, vücutta depolanmazlar.Besinler yoluyla alınırlar.Farklı besinlerde farklı vitaminler bulunur.Vücut alınan vitaminin ihtiyacı kadarını kullanır.Kalan kısmı atılır.Bunun için vitaminler her gün yeterince alınmalıdır.
VİTAMİNLER
|
Hangi besinlerde bulunur?
|
Ne işe yarar?
|
A Vitamini
|
Karaciğer,balık,süt,yumurta,yeşil ve sarı sebzeler,havuç,kereviz,domates,taze fasulye,fıstık,baklagiller,mantar,ceviz…..
|
Deri ve göz sağlığı için gereklidir. Eksikliğinde gece körlüğü, deride kuruma ve pullanma görülür. Kemik ve diş gelişimine katkıda bulunur.
|
B Vitamini
|
Süt ve süt ürünleri, kırmızı et, tahıl ve sebzeler
|
Protein, karbonhidrat ve yağların vücutta kullanımında etkilidir. Sinir ve kasların gelişimi için gereklidir. B vitamini eksikliğinde kansızlık, yorgunluk, deride yaralar oluşur.
|
C Vitamini
|
Taze sebze ve meyveler, özellikle turunçgillerde, çilek, kuşburnu, böğürtlen, maydanoz, lahana
|
Diş ve diş eti sağlığı için gereklidir. Vücudun direncini artırır. Mikroplara karşı vücudu korur.
|
D Vitamini
|
Karaciğer,kırmızı et,tahıl,yumurta,süt ,tereyağı,balık ve balık yağı, peynir……
|
Kemik ve diş gelişimi için gereklidir. Kalsiyum ve fosforun emilmesini ve kemiklerde depo edilmesini sağlar. D vitamininin ön maddesi besinlerden alınır, Güneş ışınları ile D vitamini oluşur.
|
E Vitamini
|
Bitkisel yağlar,balık,yeşil sebzeler,kırmızı et, tahıl ve tahıl ürünlerinde……
|
A vitamini ile beraber vücudun büyümesi için gereklidir. Eksikliğinde kısırlık, karaciğer, kalp ve damar hastalıkları görülebilir.
|
K Vitamini
|
Kırmızı et,yeşil sebzeler,karaciğer,pirinç,domates,muz,şeftali ,çilek…………….
|
Damar dışında kanın pıhtılaşmasında görevlidir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder