6 Ekim 2011 Perşembe

C VİTAMİNİ VÜCUDUMUZ TARAFINDAN ÜRETİLEBİLİR Mİ?

C vitamini vücudumuz tarafından üretilmez işte bu yüzden C vitamini içeren meyve-sebze(domates,turunçgil,maydanoz,limon)yemeliyiz.


C vitamini Eksikliğinde ne görülür ?
Bir çok gıdada bolca askorbik asit ( C vitamini ) bulunduğundan aşırı katı diyetler ve yaşlılar hariç eksikliğinin görülmesi nadirdir. Uzun süreli C vitamini eksikliğinde kanama ve yara iyileşme kusuruyla karakterize skorbüt hastalığı gelişir. İngiliz Deniz Donanması Kuvvetleri 18. Yüzyılın sonunda denizde kaldıkları uzun süre boyunca skorbüt hastalığını engellemek için denizcilere limon ve limon suyu vermeye başladığı için denizcilere “ Limeys “ denilmiştir.
Aynı zamanda skorbüt hastalığı “ KORSAN HASTALIĞI “ olarak bilinir korsanlar uzun deniz yolculuklarında yanlarında taze,meyve sebze olmadan aylarca yolculuk yaptıkları için çoğu korsan karaya varmadan gemi içerisinde kanama ve diş dökülmeleriyle ağır seyreden skorbüt hastalığına yakalanmışlardır.  Vücut askorbik asit’i ( C vitamini ) kendi başına sentezleyemez ve mutlaka dışarıdan alması gerekmektedir. C vitamini eksikliğinde genel olarak:
1-) Saç Foliküllerinde keratoz ( Saç diplerinde kepeklenme tarzında )
2-) Perifoliküler hemorajiler ( Eklemlerde kanamalar )
3-) Şişmiş, kanamalı, süngerimsi diş etleri
4-) Diş etlerinde iltihap ( süperinfeksiyon ) be buna bağlı dişlerin kaybı
5-) Dişlerde çürüme ve kanamalar
6-) Anemi ( Kansızlık )
7-) Kesilen yerin iyileşmesinde bozukluklar.

Hiç yorum yok: