15 Şubat 2010 Pazartesi

Triatlon Nedir?

Triatlon Nedir?

Triatlon yüzme, bisiklet ve koşu sporlarından oluşan bireysel bir dayanıklılık sporudur. Her branş için mesafeler farklı olup, yarıştan yarışa da değişmektedir. En genel triatlon yarışlarının resmi mesafeleri ve adları:


Sprint
Olimpik
Uzun Mesafe
Half Ironman
Ironman

Yüzme
750 m
1,5 km
4 km
1,9 km
3,8 km

Bisiklet
20 km
40 km
120 km
90 km
180 km

Koşu
5 km
10 km
30 km
21,09 km
42,2 km


Yarış ilk olarak yüzme ile başlar. Yarış, triatletlerin parkura göre iskeleden atlaması, başlangıç çizgisinin gerisinde olmak kaydı ile suyun içinde olmaları ya da kıyıdan suya koşmaları şeklinde başlar. Öne geçme mücadelesi nedeniyle, yüzme etabı genellikle kalabalığın içinde itiş-kakış dolu geçer. Yüzmeyi bitiren triatletler Transition 1-T1 denilen bisikletlerinin olduğu bölgeye geçerek son derece hızlı bir biçimde bisiklet etabına hazırlanırlar. Kaybedilen her saniye aleyhe işlemektedir.


Bisikletlerini alan triatletler bisiklete binmelerine izin verilen noktaya kadar bisikletleri ile koşarlar ve bisikletlerine binerler. Bu aşamada daha sonra detaylıca bahsedeceğim drafting -öndeki bisikletçinin yaratmış olduğu hava boşluğuna girme- olayı çok önem kazanır. Drafting bazı yarışlarda serbest bazılarında yasak olabilir. Bisiklet etabı triatletin kendini yenilemesine en uygun etaptır. Bisikletin üzerinde yiyip-içmek dehidrasyon riskini minimize eder ve koşuya sağlam başlamayı sağlar. Bisiklet etabını bitiren sporcular Transition 2-T2 alanina girerler. Bisikletlerini bırakarak koşu kıyafetlerini giyerler. Bundan sonra ki aşama Bitiş Çizgisini görebilmektir.

Zaman kazanabilmek amacıyla sporcular özel olarak transition T1 ve T2 antrenmanları yaparlar. Bu gibi detayları, yarış kurallarını, doğru malzeme seçimini, genel antrenman bilgisini, beslenmenin önemini zaman içinde paylaşacağız.

Triatlon yarışmaları farklı parkurlarda çok çeşitli hava koşullarında yapıldığı için bilenen anlamda bir rekor derecesi bulunmamaktadır. Parkur en iyi zamanı, o mesafeye ait en iyi zaman, dünyada yapılmış en iyi zaman gibi değerlendirmeler mevcuttur

Hiç yorum yok: