19 Ocak 2009 Pazartesi

DİYET YEMEKLERİ

BADEMLİ TAVUK



1 porsiyonda 340 kalori, 7.4 gr yağ, 105 mg kolesterol, 22.1 gr karbohidrat, 2.7 gr fiber, 46.3 gr protein, 395 mg sodium bulunur.



Malzemeler : (8 kişi için)



2 ye bölünmüş 4 adet Tavuk göğsü



½ Kg Taze Mantar



½ çay fincanı kabukları soyulmuş badem



½ çay fincanı Un



Tuz, Karabiber, Kırmızı Biber



Hazırlanışı :



Fırını önceden 125º dereceye ısıtın. Un, tuz, karabiberi birbirine karıştırın. Tavuk göğüslerini bu karışıma bulayın. Sonra sıvı yağ ile yağladığınız fırın tepsisine sıralayınız. 1 saat pişirin. Kapağı açık olsun ve bır iki kez öbür yanını çevirerek pişirin.

1 saat dolduğunda tavuğun yanına badem ve mantarları serpin. Kapağını kapatıp, 2 saat kadar daha pişirin.


Bu yemeği buharda pişirilmiş pirinç üzerine koyarsanız lezzetli olacaktır.Pişirme zamanını ısıyı arttırarak kısaltabilirsiniz ama yavaş ve az ısıda pişirmek daha çok lezzet katacaktır.



Yemeğin yanına üzüm zamanı ise beyaz üzüm katabilirsiniz. Yemeğe ayrı bir tat katacaktır.



BALIK SUFLESİ (TERE SOSLU)



Sufle puf böreği gibi şişerek pişen şeylere verilen addır.



Hazırlık : 20 dak. Pişirme : 25 dak.



Malzemeler : (6 kişi için)



200 gr beyaz etli balık filetosu



4 Yumurta



6 yemek kaşığı Krema



2 tatlı kaşığı Limon Suyu



10 sap Maydanoz



Tere Sosu



Tuz, Karabiber



Hazırlanışı :



Balık filetolarını yıkayıp kurulayın. Yumurta sarıları ve krema ile karıştırın. Mikserden geçirin. Üstüne limon suyunu, maydanozları, tuz ve biberi katın.


Yumurta aklarını mikserle çırpıp, kar köpüğü haline getirin. Bu köpüğü bir kaşık ile yavaş yavaş karışıma yedirin.


Bir cam tepsi ya da küçük 6 güveci yağlayın, içine bu karışımı koyun. 180-200º fırında 25-30 dakika kadar pişirin.


Balık suflesini Tere sosu ile servis yapabilirsiniz.



BAHÇIVAN SALATASI

(Salade du Jardinier)



Hazırlık : 1 saat Pişirme : 30 dak.



Malzemeler : (6 kişi için)



1 Kg Kuşkonmaz



250 gr Taze Yeşil Fasulye



1/2 Karnabahar



1 Salatalık



2 Domates



1 demet Turp



1 Göbek Salata



1 adet Kuru Soğan



1 demet Maydanoz



2 dal Tarhun Otu



1 demet Tere



Sosu



4 yemek kaşığı Zeytinyağ



1 yemek kaşığı Sirke



Tuz, Karabiber



Hazırlanışı :



Fasulyeleri biraz diri kalacak şekilde haşlayın. 1'er santimlik parçalar halinde kesin. Kuşkonmazları da ayıklayıp haşlayın ve küçük parçalara bölün.


Salatalığı ince halkalar halinde kesin (isteğe bağlı olarak kabuklarını soymadan olursa daha iyi). Domatesleri ince ince kıyın. Karnabaharı buket buket ayırın. 3-5 dakika kadar kaynar suya sokup çıkarın.


Göbek salatayı yıkayın. İnce şeritler halinde kesin. Turpların yarısını da ince halkalar halinde kesin. Tüm malzemeleri, 20-30 dakika buzdolabında dinlenmeye bırakılmış salata sosu ile iyice harmanlayın.


Üzerini turplarla süsleyin



BAKLALI ENGİNAR

Hazırlık : 30 dak. Pişirme : 30 dak.



Malzemeler : (4 kişi için)



1½ Kg Taze Bakla



8 adet küçük Enginar



2 adet Limonun Suyu



1 su bardağı Beyaz Şarap



15 sap Arpacık Soğanı



1 dal Kekik (kuru ise 1 tutam)



4 adet Büyük Domates



Tuz, Karabiber



Hazırlanışı :



Baklaların içlerini çıkartın ve bunları kaynar suda 15 dakika haşlayın. Sonra baklaları soğuk su altında soğutarak zarlarını soyun.


Enginarları da sadece göbekleri kalacak şekilde soyun ve kararmamaları için 1 Limonun suyu ile ıslatın.


Kıyılmış arpacık soğanlarını teflon bir tavada ikinci limonun suyu ile, kuvvetli ateşte birkaç dakika çevirin. Sonra bunlara enginarları, kekiği ve beyaz şarabı ilave edin.


Tuzunu, karabiberini katıp hafif ateşte 15 dakika pişirmeye bırakın. Domatesleri 30 saniye kaynar suda tuttuktan sonra kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Sonra dörde bölün.


Domatesleri ve baklaları enginarlara katın. Biraz daha kapağı açık pişirerek, suyun buharlaşmasını sağlayın.


Baklalı Enginar Enerji Veren Özbesinler Grubunun Glusit besinler sınıfına girer.





BROKOLİ ÇORBASI

Hazırlık : 15 dak. Pişirme : 30 dak.



Malzemeler : (4 kişi için)



½ Kg Brokoli



100 gr sebze (pırasa, kereviz sapı)



1 su bardağı Krema



1 su bardağı Tavuk Suyu



Zeytinyağı



3 yemek kaşığı kıyılmış Maydanoz, Dereotu, Kekik



ince kıyılmış 3 adet Arpacık Soğanı



Tuz, Karabiber



Hazırlanışı :



Brokolileri yıkayın ve buket buket ayırın. Saplarını kestikten sonra başlarını ince ince kıyın.


Pırasa ve kereviz saplarını yıkayın ve zar şeklinde kestikten sonra, kısık ateşte zeytinyağında yumuşayana kadar pişirin. Sonra içlerine ince kıyılmış arpacık soğanlarını da katın.


Ardından brokolileri, kıyılmış otları ve tavuk suyunu da ilave edin. Tüm sebzeler iyice pişene kadar 25 dakika kadar kaynatın.


Sonra bu karışıma, kremayı da ekleyip mikserden geçirin. İyice hallolunca, tekrar kısık ateşte 5 dakika ısıtın. İstediğiniz kadar tuz ve karabiberi ekleyin.


Sıcak servis yapınız.

SEBZE HAŞLAMA

Malzemeler : (4 kişi için)



Hazırlık : 30 dak. Pişirme : 180 dak.



1 Kg Koyun ya da Kuzu Eti (kol ya da kürek kısmından, kemikli)



4 adet Patates



3 adet Havuç



1 adet Kereviz (yaprakları dahil)



8 adet Şalgam



2 adet Kuru Soğan



Maydanoz, Defne Yaprağı, Kekik



Karanfil



ince kıyılmış 3 adet Arpacık Soğanı



Tuz, Karabiber



Hazırlanışı :



Bir tencereye parçalanmış etleri, üstüne çıkacak kadar su ve tuz koyarak kaynamaya bırakın. 1,5 saat kadar kaynatın. Arada bir suyun üstünde toplanan köpükleri delikli kepçe ile alınız.



Daha sonra, soğan, karanfil, maydanoz, defne yaprağı, kekik, ufak ufak doğranmış tüm sebzeleri tencereye atınız. 1,5 saat kadar daha pişirmeye devam edin. Su azalmışsa ekleyebilirsiniz.



Etleri tabağa alıp etrafını süsleyerek servis yapınız.



Suyu da çorba yapmak için kullanılabilir.



GÜVEÇ (ISPANAKLI SOMONLU)

(Terrine d'épinards au saumon)



Hazırlık : 30 dak. Pişirme : 10 dak.



Malzemeler : (4 kişi için)

Hiç yorum yok: