Önce kullandığım malzemeleri sıralayayım:
4 sayfa gazete,
Yaklaşık 100 ml beyaz tutkal ve alabildiği kadar un.
Dediğim gibi kağıtları ıslatıp bir kaç gün beklemek istemiyorsanız bu yöntemi kullanın. Önce gazeteyi mmkün olduğunca küçük parçalara bölün, sonra bir tencerenin içine suya koyarak kaynatın. Yaklaşık yarım saat kaynaması yeterli, ama daha çok kaynarsa daha iyi olur kağıtların hamurlaşması açısından. Ve arada bir suyu değiştirirseniz, eğer gazete kullandıysanız, gazetenin siyahlığı gider ve hamurunuzun rengi daha açık olur.
Yeterince hamurlaştığını düşündüğünüzde kağıtları tencereden çıkarıp suyunu iyice sıkın.
Suyunu sıktığınız kağıt yumağının üzerine beyaz tutkalı doldurup üzerine alabildiği kadar un ekleyin ama unu eklerken dikkat edin. Yavaş yavaş eklemeniz en iyisi, un miktarı fazla olursa çok sert bir hamur olur.
Unu üzerine döktükten sonra normal hamur yapar gibi yoğuruyoruz. İyice yoğurmanız hamurun kağıtla kaynaşması açısından çok önemli. Benim kullandığım ölçülerden sonra ortaya çıkan hamurun büyüklüğü avucumu tam olarak dolduracak kadar.
kaynak:
http://ozgecehersey.blogspot.com/
Hamuru uzun süre saklamak için etrafını hava almayacak şekilde sarıyoruz. Ben streç film kullandım. Etrafı tamamen sarıldı. Hamuru perşembe günü yaptım ve hala kullanılacak şekilde duruyor. Yani hamur hava almadan saklanırsa uzun süre dayanabilir.
Hamura istediğiniz şekli verdikten sonra düz bir zeminde kurutun. Ben henüz bir çalışma yapmadığım için ne kadar sürede kuruduğunu bilmiyorum.
Bir kova içerisine sıcak su koyuluyor.İçine küçük parçalar halinde yırtılan gazete kağıtları atılır. Yaklaşık 5-6 gün bekletilir. Kağıtların daha kolay eriyebilir olması açısından tuvalet kağıdı kullanılabilir. Kağıtlarımız eridikten sonra onları sıkıp başka bir kaba alıyoruz.Kağıtlarımızı küçük parçalara ayırıyoruz.Yarım bardak un serpiştirildikten sonra, iki su bardağı beyaz plastik tutkal ilave ederek, hamur haline gelene kadar yoğurulur.Tuvalet kağıdı kullanacaksanız 2 rulo kullanın.
İlk olarak 4 gazete yaprağını küçük parçalara ayırırız .Bu gazete kağıtları sayısı, yapacağınız etkinliğe bağlıdır.Daha sonra bir kap içersine ılık su koyarak 1 ve ya 2 gün bekletmeniz tabii içinde gazete kağıtlarıda olacak. . sonra bu beklettiğiniz gazeteleri içinde su kalmayacak şekilde sıkınız . ve başka bir kaba koyunuz . İki kutu tutkalla bir paket buğday nişastasını pişirin , sonrada sıktığınız gazetelerle pişirdiğiniz tutkal ve nişasta karışımını hamur haline gelene kadar yoğrunuz ve bu kadar yeter.
http://ozgecehersey.blogspot.com/
Hamuru uzun süre saklamak için etrafını hava almayacak şekilde sarıyoruz. Ben streç film kullandım. Etrafı tamamen sarıldı. Hamuru perşembe günü yaptım ve hala kullanılacak şekilde duruyor. Yani hamur hava almadan saklanırsa uzun süre dayanabilir.
Hamura istediğiniz şekli verdikten sonra düz bir zeminde kurutun. Ben henüz bir çalışma yapmadığım için ne kadar sürede kuruduğunu bilmiyorum.
İlk olarak 4 gazete yaprağını küçük parçalara ayırırız .Bu gazete kağıtları sayısı, yapacağınız etkinliğe bağlıdır.Daha sonra bir kap içersine ılık su koyarak 1 ve ya 2 gün bekletmeniz tabii içinde gazete kağıtlarıda olacak. . sonra bu beklettiğiniz gazeteleri içinde su kalmayacak şekilde sıkınız . ve başka bir kaba koyunuz . İki kutu tutkalla bir paket buğday nişastasını pişirin , sonrada sıktığınız gazetelerle pişirdiğiniz tutkal ve nişasta karışımını hamur haline gelene kadar yoğrunuz ve bu kadar yeter.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder