YETERLİ VE DENGELİ BESLENME SAĞLIĞIN TEMELDİR.
Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.
BESİNLER KAÇ GRUBA AYRILIR?
Besinler içerdikleri besin öğelerinin türüne ve miktarına göre 4 gruba ayrılır.
Et – yumurta – kuru baklagiller grubu
Süt gurubu
Ekmek ve tahıl grubu
Sebze ve meyve grubu
1) ET – YUMURTA – KURU BAKLAGİLLER GRUBU
Bu grupta bulunan besinler: Kırmızı etler ( dana, kuzu), beyaz etler ( tavuk, balık, hindi), yumurta, kuru baklagiller( mercimek, kuru fasulye, nohut), ceviz, fındık, fıstık.
GÖREVLERİ:
Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Boyumuzu uzatır.
Yaralarımızın kolayca ve hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
Gözümüzün iyi görmesini sağlar.
Kanımızı güçlendirir.
Hastalıklara karşı dirençli olmamızı sağlar.
2) SÜT GRUBU
Bu grupta bulunan besinler: Süt, yoğurt, peynirler (beyaz peynir, kaşar, çökelek gibi), ayran, sütlü tatlılar (sütlaç, muhallebi, dondurma)
GÖREVLERİ:
Kemiklerimizin gelişmesini sağlar.
Dişlerimizin sağlıklı olmasında yardımcı olur.
3) EKMEK VE TAHIL GRUBU
Bu grupta bulunan besinler: Buğday, çavdar, yulaf, mısırdan yapılmış ekmekler, yufka, bazlama, pilav, makarna, ekmek, bulgur, şehriye, irmik ve un.
GÖREVLERİ:
Vücudumuzu çalıştırır.
Günlük işlerimizi, günlük hareketlerimizi yapabilmek için gerekli olan enerjiyi verir.
4) SEBZE VE MEYVE GRUBU
Bu grupta bulunan besinler: Bütün taze sebzeler; domates, havuç, salatalık, taze fasulye, patlıcan, yeşil biber, pırasa, karnabahar, lahana, ıspanak, kereviz, patates, maydanoz, dereotu, marul. Bütün taze meyveler; elma, portakal, mandalina, çilek, armut, karpuz, dut, şeftali, üzüm, muz, incir, erik, kavun.
GÖREVLERİ:
Büyüme ve gelişmeye yardım ederler.
Vücudumuz yenilenir.
Hastalıklara karşı direncimizi artırır.
Diş ve dişeti sağlığını korur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder