BAKTERİLER
a)Prokaryotturlar
b)Enzim sistemleri bulunur,özgün metabolizmalari vardir.
c)Nucleus ve zar sistemlerine ait organeller bulunmaz.
d)yönetici molekülü DNA dir ve nuclear alanda çiplak olarak bulunur.
e)Protein,yag ve karbonhidrat içeren hücre çeperi vardir.
f)Bazilarinda kapsül bulunur.
g)Sitoplazmada :DNA,RNA,ribozom,poliribozom,glikojen,yag damlalari bulunur.
h)Hücre zari kivrimlarindan olusmus mesezom ve tilakoid tasiyanlar vardir.
1-Mesezom:oksijenli solunum Enzimleri tasirlar.
2-Tilakoid:klorofil tasirlar.
i)Flagellum(kamçi) tasiyanlar aktif hareketlidir.
k)Tek veya koloniler halinde yaºarlar.
SINIFLANDIRILMASI
1-Sekillerine göre:
a)Yuvarlak(coccus)
b)Çubuk(bacillus)
c)Virgül(vibriyon)
d)Spiral(spirillim)
2-Koloni olusumuna göre:
a)Monococcus :Tekli hücre
b)Diplococcus :Ikili, hücre
c)Streptococcus :Zincir seklinde
d)Staphylococcus :Üzüm salkimi seklinde
3-Gram boyama yöntemine göre:
a)Gram pozitif:boyanabilen
b)Gram negatif:boyanmayan
4-Solunum biçimlerine göre:
a)Anaerobe bakteriler:oksijen seven
b)Anaerobe bakteriler:oksijensiz ortamda yasayanlar
c)Fakültatif anaerop :hem oksijenli hem oksijensiz ortamda yasar
5-Beslenme biçimlerine göre:
a)Hetotrof bakteriler:Besinlerini disaridan hazir olarak alan bakteriler.
1-Saprofitler:Sindirim enzimleri vardir.Hücre disi sindirimle bitki ve hayvansal artiklarla beslenirler.Dogada madde döngüsü için önemlidirler.
2-Parazit-patojen :Sindirim enzimleri yoktur.Besinlerini diger canlilarin vücudundan hazir olarak alirlar.
3-Mutualist : Baska canlilarin vücudunda yaºarlar. Bu birliktelikten her iki canlida fayda saglar.
4-Kommensal:Baska canlidan faydalanir diger canli bundan fayda veya zarar görmez.
b)Ototrof bakteriler:Ihtiyaç duyduklari organik besinlerini kendileri sentezlerler.
1-Fotoototroflar:Tilakoidlerindeki klorofilleri sayesinde isik enerjisinden faydalanarak organik besinlerini üretebilen bakterilerdir.
2-Kemoototroflar:Kuvvetli oksidasyon enzimleriyle inorganik maddeleri oksitleyerek ürettikleri enerji ile organik besin sentezleyen bakterilerdir.
Bakterilerde üreme:
a-Eseysiz üreme
Bakteri hücresi ortam sartlari uygun oldugunda mitoz bölünmeyi andiran (Fissyon bölünme) bölünme ile hizla cogalir.
b--Eseyli üreme:
1-Konjugasyon:Karsilikli gen alis verisi seklinde gerçeklesir
2-Transformasyon:Ortamda farkli özellikte bakteri geninin alinisi ile gerçeklesir
3-Transduksiyon:Bakteri virüsleri araciligi ile farkli bakteri genlerinin alinisi ile gerçeklesir
NOT:Bakteriler hizli üreme yetenegine sahip canlilardir.
Üreme hizini düsüren faktörler sunlardir :
1-Besin azalmasi
2-Metabolik artiklarin artmasi
3-ph degerlerinin degismesi
4-Susuzluk
5-Antibiyotikler
6Yüksek ve düsük isi
Endosporlar:
Bakterilerde görülen endospor olusumu üreme amaçli degil olumsuz çevre kosullarina dayanabilmek içindir.
1-Sindirim enzimlerine
2-Düsük ve yüksek isiya (Belirli degerlerde)
3-Susuzluga
4-Besin azligina
5-Metabolik artiklara karsi dirençlidirler.
NOT:Bazi bakterilerde olan özellikler.
a-Kapsül olusumu
b-Flagellum(kamçi)
c-Mesezom un olmasi
d-Tilakoidin olmasi
e-Endospor olusumu
NOT:Bütün bakterilerdeki ortak özellikler sunlardir
a-Hücre çeperi
b-Hücre zari d-Yönetici molekül
c-Sitoplazma
d-Poliribozomlarin olmasi
e-Depo besin olarak glikojen ve yag damlalarinin olmasi
f- DNA nin olmasi
g-RNA ve ribozomlarin bulunmasi
Bakterilerin Önemi:
1-Antibiyotik üretiminde
2-özel (Insülin) protein üretiminde
3-Fermantasyonda(Alkol üretimi)
4-Keten-kenevir islenmesinde yumusak dokularin çürütülüp ayristirilmasinda
5-Mayalanmada(Yogurt,Peynir vb.)
6-Tarimda biyolojik savas
7-Genetik çalismalarda
8-Canlilarda hastaliklara neden olarak ölüm,sakatlik ve ekonomik kayiplara neden olurlar.
NOT:Anaerob bakteriler oksijensiz solunumla karbonhidrat parçalamalarina fermantasyon(Mayalanma),protein ve amino asitleri parçalamalarina ise pütrifikasyon (Çürüme) denir.
NOT 1-Kamçi: aktif hareketi
2- Mesezom: oksijenli solunumu
3- Tilakoid(klorofil):f otosentezi
4- Sindirim enzimleri: saprofit beslenmeyi
5- Oksidasyon enzimleri: kemosentezi gerçeklestiren yapilardir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder