Sayfalar

28 Mayıs 2010 Cuma

TÜRK MUTFAĞINDAN ÖRNEKLER

TÜRK MUTFAĞINDAN ÖRNEKLER


AHSEN POĞAÇASI

Malzemeler:



Hamur:

250 g oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin,1 su bardağı süt

1 yumurta sarısı1 tatlı kaşığı tuz

1 paket Kabartma Tozu,4-4,5 su bardağı un



Üzeri için:1 yumurta sarısı



Hazırlanışı:



Hamur: Margarini süt, yumurta sarısı ve tuz ile karıştırın. Un ve hamur kabartma tozunu ilave edip yumuşak bir hamur hazırlayın. Üzerini bir bezle örtüp 1 gece buzdolabında bekletin. Bekleme süresinin sonunda hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın. Üzerlerinden hafifçe bastırıp bıçakla çapraz çentik atın. Yağlanmış fırın tepsisine dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün ve pişirin.



Elektrikli Mini Fırın: 160°C (önceden ısıtılmış)



Turbo fırın: 160°C (önceden ısıtılmış)



Pişirme süresi: Yaklaşık 15-25 dakika



CEVİZLİ BRİYOSLAR


Malzemeler:



Hamur:



5 su bardağı un,1 paket Maya,1 yumurta

1 yumurta akı,2 yemek kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı tuz,100 g margarin

Yarım su bardağı ılık süt,1 çay bardağı dövülmüş ceviz

1 su bardağı kuru üzüm



Üzeri için:

1 yumurta sarısı

Hazırlanışı:



Hamur: Un ve mayayı karıştırın. 1 yumurta, 1 yumurta akı, toz şeker, tuz, margarin ve ılık sütü ekleyip iyice yoğurun. Üzerini kapatıp oda sıcaklığında 20-25 dakika dinlendirin. Ceviz ve kuru üzümü ilave edip tekrar yoğurun.



Hamurdan yumurta büyüklüğünde toplar kopartın, yuvarlayıp yağlanmış tepsiye sıralayın. Her topun ortasına parmağınızla bastırıp çukur oluşturun ve bu çukura fındık büyüklüğünde yuvarlanmış hamur parçası yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp 30 dakika daha dinlendirin ve pişirin.



Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)



Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)



Pişirme süresi: Yaklaşık 15-20 dakika



DOLGULU LOKMALAR



Malzemeler:

Hamur:

2 adet orta boy patates,1 yumurta akı

1 yumurta,150 g margarin

1 tatlı kaşığı tuz,4,5-5 su bardağı un1 paket Kabartma Tozu

Dolgu:

ZeytinPeynir-maydanoz

Üzeri için:1 yumurta sarısı

Hazırlanışı:



Hamur: Patatesleri haşlayıp rendeleyin. 1 yumurta akı, yumurta, margarin, tuz, un ve hamur kabartma tozunu yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin.



Bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın, elinizde açın ve iç malzeme koyarak kapatın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve pişirin.



Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)

Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)

Pişirme süresi: Yaklaşık 15-25 dakika



GÜNEŞ BÖREĞİ



Malzemeler:

Hamur:

6 su bardağı un,1 paket Maya

1 çay kaşığı tuz,1 çay kaşığı toz şeker

1 yumurta,1 su bardağı yoğurt

1 çay bardağı ılık süt,3 yemek kaşığı sıvı yağ



Dolgu:75 g eritilmiş margarin1 su bardağı beyaz peynir rendesi



Üzeri için:1 yumurta sarısı Tane karabiber

Hazırlanışı:



Hamur: Unu eleyip mayayı ekleyin ve karıştırın. Üzerine tuz, şeker, yumurta, yoğurt, süt ve sıvı yağı ekleyip pürüzsüz bir hamur oluşuncaya kadar yoğurun. Üzerini kapatıp oda sıcaklığında 40-50 dakika dinlendirin. Sürenin sonunda hamuru bir kez daha yoğurup özleşmesi için elinize alıp tezgaha 100 defa vurun.



Hamuru merdane ile 0,5 cm kalınlığında açın. Üzerine eritilmiş margarin sürün ve peynir rendesini serpin. Rulo şeklinde sarın.



Rulonun üzerine elle hafif bastırarak hamuru uzun bir dikdörtgen şekle getirin. Rulonun ucundan kare bir hamur parçası kesin. 28 cm çapında yağlanmış tepsinin ortasına koyun. Kalan hamuru üçgenler şeklinde kesip kare hamurun etrafına güneş şeklinde dizin. Üzerini kapatıp 30 dakika daha dinlendirin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Tane karabiberler ile güneşe ağız ve göz şekli verip pişirin.



Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)

Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)

Pişirme süresi: Yaklaşık 30-35 dakika



LORLU POĞAÇA

Malzemeler:



Hamur:

2 su bardağı un,1 paket Maya1 yumurta,100 g margarin

1 çay kaşığı tuz,1 çay kaşığı toz şeker1 çay bardağı ılık süt

Üzeri için:1 yumurta sarısı

Dolgu:250 g tatlı lorYarım demet kıyılmış maydanoz

Hazırlanışı:

Hamur: Un ve mayayı karıştırın. 1 yumurta, margarin, tuz, şeker ve ılık sütü ekleyip iyice yoğurun. Üzerini kapatıp oda sıcaklığında 35-40 dakika bekletin.



Tekrar yoğurup yumurta sarısı büyüklüğünde parçalar kopartın ve yuvarlayın. Fırın tepsisine sıralayın, yumurta sarısı sürüp pişirin



Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)

Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)

Pişirme süresi: Yaklaşık 10-15 dakika

Poğaçaları soğutup iç malzeme doldurmak için birbirinden tamamen ayırmadan enlemesine kesin. Açtığınız boşluğa lor doldurun. Daha sonra lorlu kısmını maydanoza batırın.



PASKALYA ÇÖREĞİ


Malzemeler:

Hamur:1 paket Mayalı Un,125 g yumuşak margarin

Yarım çay bardağı toz şeker,1 yumurta,2 çay bardağı ılık süt

Üzeri için: 1 yumurta sarısı

Hazırlanışı:

Hamur: Un ve mayayı karıştırın. Üzerine margarin, toz şeker, yumurta ve ılık sütü ekleyip kaba yapışmayacak bir hamur oluşuncaya kadar (yaklaşık 5-10 dakika) yoğurun. Üzerini kapatıp oda sıcaklığında hamur hacmi 2 katına çıkıncaya kadar (yaklaşık 40-50 dakika) bekletin.

Süre sonunda hamuru 21 eşit parçaya ayırarak 15 cm boyunda çubuk şeklinde uzatın. 3 parça kullanarak saç örgüsü şeklinde gevşek örün. Fırın tepsisine dizin ve üzerini örterek 30 dakika bekletin. Yumurta sarısı sürün ve pişirin.

Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)

Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)

Pişirme süresi: Yaklaşık 20-30 dakika

Fırından çıkarınca üzerini kapatın. Sıcak veya soğuk servis yapın.

PİZZA (KOLAY)



Malzemeler ; 6 kişi için

Tepsiyi yağladıktan sonra yufkalardan birini bütün olarak tepsiye yayın. Kalan iki yufkayı elinizle ya da bıçakla küçük küçük parçalara ayırın. Düzgün bir yüzey oluşturacak şekilde alttaki yufkanın üzerine yerleştirin.

Margarini eritip süt ve yumurtalarla çırpın, bütün yufkaları ıslatacak şekilde gezdirin. Ketçabı hafif sulandırarak yufkaların üzerine yayın. Domatesleri soyup kuşbaşı doğrayarak yerleştirin.

Kalan bütün malzemeyi zevkinize göre kesip pizzanın üzerine ekleyin. Tuz, karabiber, kekik serpin, en üstte kaşarı rendeleyip koyun.

180-200 derece fırında kızartıp servis yapın. ,3 adet Yufka

2 su bardağı Süt,½ paket (125 gr) Margarin2 adet Yumurta,½ su bardağı Ketçap

200 gr.Kaşar Peyniri

istediğiniz miktarda ve çeşitte Salam, Sucuk, Sosis gibi pizza üstü malzemesi

2 adet Domates,1 adet Sivribiberbir miktar Zeytin,Tuz, Karabiber, Kekik

Sıcakken servis yapınız

Afiyet olsun......

SOSYETE MANTISI

Malzemeler ; 4 kişi için

3 tane hazır yufka,,1/2 kg kıyma,1 tane kuru soğan,2 yemek kaşığı salça 1/2 su bardağı sıvı yağ,1/2 su bardağı su2 kase yoğurt,3 diş sarımsak Tereyağ,tuz, karabiber, pul biber ve nane İlkönce yarımşar bardak su ile sıvı yağı karıştırın. Kıymayı rendelenmiş soğan, 1 kaşık salça, tuz, karabiber ekleyerek yoğurun. Yufkaları açarak birer birer tezgaha yayın ve + şeklinde keserek dörde bölün. Su ve yağ karışımından, ikişer kaşık üzerlerine gezdirin. Geniş taraflarına kıyma harcından biraz koyarak sigara böreği gibi sarın ve tekrar kendi etrafında çevirerek gül şeklini verip tepsiye dizin. Kalan su ve yağı, hepsinin üzerine gezdirin. Orta sıcaklıktaki (150-180 derece) fırında kızartın. Diğer tarafta sarımsaklı yoğurt hazırlayın. Bir kaşık tereyağını eritip, kalan salça ile karıştırın. Fırından çıkan mantıları tabağa alıp, üzerlerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı, salçalı sos koyun. Pulbiber ve Nane ile süsleyerek servis yapın.Servis yaparken üzerine isteğe bağlı sumak da ekleyebilirsiniz. Hafif mayhoş bir tat verir. Afiyet olsun......



TALAŞ BÖREĞİ

Malzemeler : (6 kişi için)

4 Bardak Un ,5 yemek kaşığı Yağ 1 fincan Zeytinyağı ,½ bardak Su

Yeterince Tuz ,Talaş İçin Gerekenler ½ kg Kuşbaşı Koyun Eti ,2 adet Kuru Soğan

1 yemek kaşığı Yağ ,1 adet büyükçe Domates ½ kaşık Salça ,1 bardak Su

1 Yumurta Sarısı ,Maydanoz Tuz, Karabiber, Kekik



Hazırlanışı :



Tencereye, kuşbaşı etin yarısı büyüklüğünde doğranmış etler konur. Üstüne çentilmiş soğan, bir kaşık yağ, dökülüp ateş üzerinde suyu çekilinceye kadar kavrulur.

Kavrulmuş etin üzerine hem domates hem de salça konulup biraz daha kavrulur. Bir bardak su ilavesi ile kapağı kapatılmış olarak etler iyice pişirilir. Suyunu çektikten sonra kapağı açılarak üzerine tuz, maydanoz, karabiber, kekik serpilir, karıştırılır, soğumaya bırakılır.Diğer tarafta, 4 bardak elenmiş una, tuz ve 1 yemek kaşığı yağ ilave edilerek, ılık su ile katıca bir hamur tutulur. üzerine nemli bir bez örtülerek onbeş dakika dinlendirilir.

Bu hamur 6 eşit parçaya bölünür. Herbir parça merdane ile açılır, üzerine yağ sürülür. Biraz daha dinlendirilir. Elde uçlarından çekerek, hazır yufka ıncelıgıne kadar açılır. Ortalarına içler eşit miktarda konularak, bohça gibi dört tarafından dürülerek, yağlanmış tepsiye sıralanır. Üzerlerine çırpılmış yumurtanın sarısı sürülerek fırına verilir. üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınır ve kesilerek servis yapılır.

Sıcakken servis yapınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder