28 Mayıs 2010 Cuma

TÜRK MUTFAĞINDAN DİYET YEMEKLERİ

DİYET YEMEKLERİ

TÜRK MUTFAĞINDAN DİYET YEMEKLERİ
BADEMLİ TAVUK

1 porsiyonda 340 kalori, 7.4 gr yağ, 105 mg kolesterol, 22.1 gr karbohidrat, 2.7 gr fiber, 46.3 gr protein, 395 mg sodium bulunur.


Malzemeler : (8 kişi için)2 ye bölünmüş 4 adet Tavuk göğsü ½ Kg Taze Mantar ½ çay fincanı kabukları soyulmuş badem½ çay fincanı Un Tuz, Karabiber, Kırmızı Biber
Hazırlanışı :Fırını önceden 125º dereceye ısıtın. Un, tuz, karabiberi birbirine karıştırın. Tavuk göğüslerini bu karışıma bulayın. Sonra sıvı yağ ile yağladığınız fırın tepsisine sıralayınız. 1 saat pişirin. Kapağı açık olsun ve bır iki kez öbür yanını çevirerek pişirin.1 saat dolduğunda tavuğun yanına badem ve mantarları serpin. Kapağını kapatıp, 2 saat kadar daha pişirin. Bu yemeği buharda pişirilmiş pirinç üzerine koyarsanız lezzetli olacaktır.Pişirme zamanını ısıyı arttırarak kısaltabilirsiniz ama yavaş ve az ısıda pişirmek daha çok lezzet katacaktır. Yemeğin yanına üzüm zamanı ise beyaz üzüm katabilirsiniz. Yemeğe ayrı bir tat katacaktır.


BALIK SUFLESİ (TERE SOSLU)

Sufle puf böreği gibi şişerek pişen şeylere verilen addır.
Hazırlık : 20 dak. Pişirme : 25 dak.
Malzemeler : (6 kişi için)


200 gr beyaz etli balık filetosu 4 Yumurta
6 yemek kaşığı Krema 2 tatlı kaşığı Limon Suyu
10 sap Maydanoz Tere Sosu Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :Balık filetolarını yıkayıp kurulayın. Yumurta sarıları ve krema ile karıştırın. Mikserden geçirin. Üstüne limon suyunu, maydanozları, tuz ve biberi katın.
Yumurta aklarını mikserle çırpıp, kar köpüğü haline getirin. Bu köpüğü bir kaşık ile yavaş yavaş karışıma yedirin. Bir cam tepsi ya da küçük 6 güveci yağlayın, içine bu karışımı koyun. 180-200º fırında 25-30 dakika kadar pişirin.Balık suflesini Tere sosu ile servis yapabilirsiniz.


BAHÇIVAN SALATASI

(Salade du Jardinier)
Hazırlık : 1 saat Pişirme : 30 dak.
Malzemeler : (6 kişi için) 1 Kg Kuşkonmaz 250 gr Taze Yeşil Fasulye 1/2 Karnabahar 1 Salatalık 2 Domates1 demet Turp 1 Göbek Salata 1 adet Kuru Soğan 1 demet Maydanoz 2 dal Tarhun Otu 1 demet Tere
Sosu
4 yemek kaşığı Zeytinyağ 1 yemek kaşığı Sirke Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :
Fasulyeleri biraz diri kalacak şekilde haşlayın. 1'er santimlik parçalar halinde kesin. Kuşkonmazları da ayıklayıp haşlayın ve küçük parçalara bölün.Salatalığı ince halkalar halinde kesin (isteğe bağlı olarak kabuklarını soymadan olursa daha iyi). Domatesleri ince ince kıyın. Karnabaharı buket buket ayırın. 3-5 dakika kadar kaynar suya sokup çıkarın. Göbek salatayı yıkayın. İnce şeritler halinde kesin. Turpların yarısını da ince halkalar halinde kesin. Tüm malzemeleri, 20-30 dakika buzdolabında dinlenmeye bırakılmış salata sosu ile iyice harmanlayın. Üzerini turplarla süsleyin

BAKLALI ENGİNAR


Hazırlık : 30 dak. Pişirme : 30 dak.


Malzemeler : (4 kişi için)


1½ Kg Taze Bakla 8 adet küçük Enginar 2 adet Limonun Suyu 1 su bardağı Beyaz Şarap 15 sap Arpacık Soğanı 1 dal Kekik (kuru ise 1 tutam) 4 adet Büyük Domates Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :Baklaların içlerini çıkartın ve bunları kaynar suda 15 dakika haşlayın. Sonra baklaları soğuk su altında soğutarak zarlarını soyun.Enginarları da sadece göbekleri kalacak şekilde soyun ve kararmamaları için 1 Limonun suyu ile ıslatın.Kıyılmış arpacık soğanlarını teflon bir tavada ikinci limonun suyu ile, kuvvetli ateşte birkaç dakika çevirin. Sonra bunlara enginarları, kekiği ve beyaz şarabı ilave edin.Tuzunu, karabiberini katıp hafif ateşte 15 dakika pişirmeye bırakın. Domatesleri 30 saniye kaynar suda tuttuktan sonra kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Sonra dörde bölün.Domatesleri ve baklaları enginarlara katın. Biraz daha kapağı açık pişirerek, suyun buharlaşmasını sağlayın.Baklalı Enginar Enerji Veren Özbesinler Grubunun Glusit besinler sınıfına girer.

BROKOLİ ÇORBASI

Hazırlık : 15 dak. Pişirme : 30 dak.
Malzemeler : (4 kişi için)
½ Kg Brokoli 100 gr sebze (pırasa, kereviz sapı) 1 su bardağı Krema 1 su bardağı Tavuk Suyu
Zeytinyağı 3 yemek kaşığı kıyılmış Maydanoz, Dereotu, Kekik
ince kıyılmış 3 adet Arpacık Soğanı Tuz, Karabiber


Hazırlanışı :
Brokolileri yıkayın ve buket buket ayırın. Saplarını kestikten sonra başlarını ince ince kıyın.
Pırasa ve kereviz saplarını yıkayın ve zar şeklinde kestikten sonra, kısık ateşte zeytinyağında yumuşayana kadar pişirin. Sonra içlerine ince kıyılmış arpacık soğanlarını da katın.
Ardından brokolileri, kıyılmış otları ve tavuk suyunu da ilave edin. Tüm sebzeler iyice pişene kadar 25 dakika kadar kaynatın. Sonra bu karışıma, kremayı da ekleyip mikserden geçirin. İyice hallolunca, tekrar kısık ateşte 5 dakika ısıtın. İstediğiniz kadar tuz ve karabiberi ekleyin. Sıcak servis yapınız.

SEBZE HAŞLAMA


Malzemeler : (4 kişi için)
Hazırlık : 30 dak. Pişirme : 180 dak.
1 Kg Koyun ya da Kuzu Eti (kol ya da kürek kısmından, kemikli)
4 adet Patates 3 adet Havuç 1 adet Kereviz (yaprakları dahil) 8 adet Şalgam
2 adet Kuru Soğan Maydanoz, Defne Yaprağı, Kekik Karanfil
ince kıyılmış 3 adet Arpacık Soğanı Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :
Bir tencereye parçalanmış etleri, üstüne çıkacak kadar su ve tuz koyarak kaynamaya bırakın. 1,5 saat kadar kaynatın. Arada bir suyun üstünde toplanan köpükleri delikli kepçe ile alınız.
Daha sonra, soğan, karanfil, maydanoz, defne yaprağı, kekik, ufak ufak doğranmış tüm sebzeleri tencereye atınız. 1,5 saat kadar daha pişirmeye devam edin. Su azalmışsa ekleyebilirsiniz.
Etleri tabağa alıp etrafını süsleyerek servis yapınız.Suyu da çorba yapmak için kullanılabilir.

GÜVEÇ (ISPANAKLI SOMONLU)

(Terrine d'épinards au saumon)
Hazırlık : 30 dak. Pişirme : 10 dak.
Malzemeler : (4 kişi için)
200 gr Somon Balığı Filetosu 200 gr Ispanak 200 gr Krema 2 yemek kaşığı Zeytinyağ
3 yaprak Jelatin Sos için tekrar 200 gr Krema 2 adet Limon Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :
Yıkanmış ve ayıklanmış ıspanakları ince ince kıyın. Zeytinyağında hafifçe öldürün. Pişen ıspanaklarla somon balığı filetolarını birlikte mikserden geçirin.
Kremayı da mikserde çırpıp, şanti haline getirin. Bu şantiden 2 kaşık alıp bir tencerede hafifçe ısıtın. Buna önceden soğuk suda bırakılmış ve sonra suyu sıkılmış jelatin yapraklarını katın.
Önce bu sıvıyı, sonra da geri kalan şantiyi ıspanak somon püresine ekleyin. Tuz, karabiber ekleyin. Güveç ya da Cam bir tepsiye püreyi dökün. Buzdolabına koyun. 2-3 saat bekletin.
Servisi yaparken, dilim dilim kesilir. Yanına krema ve limon dilimleri konur.
HİNDİ ESKALOP

Malzemeler : (6 kişi için
1 Kg Hindi Filetosu ¾ Su Bardağı Krema 6 adet Domates 4 adet Kuru Soğan
3 adet Kırmızı ya da Sarı Dolmalık Biber 4 yemek kaşığı Zeytinyağ
Tuz, Tatlı Kırmızı Biber, Acı Kırmızı Biber, Karabiber

Hazırlanışı :
Soğanları ince ince çentin ve 2 yemek kaşığı zeytinyağ içinde hafifçe pembeleştirin. Üstüne şeritler halinde kesilmiş dolmalık biberleri ve kabukları çıkarılarak ufak ufak doğranmış domatesleri ilave edin. Bu karışımı hafif ateşte domateslerin suyu uçuncaya kadar pişirin. Üstüne krema, tuz, karabiber, tatlı ve isteğe göre acı kırmızı biberi ilave edin. Hindi filetolarını uzun şeritler halinde kesin. Geri kalan 2 kaşık zeytinyağında kızartın. Servis tabağına hindi eskalopları, sebze püreniz ile birlikte süsleyerek ikram ediniz
NISUAZ SALATASI (PİRİNÇLİ)


Hazırlık : 25 dak. Pişirme : 60 dak.
Malzemeler : (6-8 kişi için)
400 gr Pirinç 6 Domates 1 Salatalık 1 Kırmızı, 1 Yeşil Dolmalık Biber
2 sap Yeşil Soğan 125 gr Siyah Zeytin 1 diş Sarımsak 1 kutu Ançüez
1 adet haşlanmış yumurta2 kutu Ton Balığı

Sosu
4 yemek kaşığı Zeytin Yağı 1 yemek kaşığı Sirke 1 tatlı kaşığı Tatlı Hardal Tuz, Karabiber


Hazırlanışı :
Pirinci kaynar suda yumuşayana dek kaynatın. Süzün ve bırakın.Domates, Salatalık, Biberler, Taze Soğanları soyup ufak ufak doğrayınız. Üzerine zeytinleri koyun. Ançüez ve Ton Balığını da ufak ufak kesip üstüne koyunuz. Hepsini iyice harmanlayınız.Sosu hazırlayıp, iyice karıştırın. Salatanızın üstüne önce pirinçleri sonra sosu ilave ediniz. İyice karıştırıp, 30 dakika kadar buzdolabında bekletiniz.Pirinç olarak tam rafine edilmemiş kahverengi pirinç kullanırsanız diyet açısından daha iyi olur. Ancak o zaman pirinci 35-40 dakika yani normalden daha uzun haşlamalısınız. Salatanızın üstünü maydanoz ve dereotu ile süsleyebilirsiniz.
TABOULE LÜBNAN MUTFAĞI - VEJETARYEN

Malzemeler : (4 kişi için)
1 ½ çay bardağı Bulgur 2 demet Maydanoz 3 adet Domates 1 adet Soğan
1 adet Limonun Suyu İki buçuk çorba kaşığı Zeytinyağı Taze Nane Tuz
Hazırlanışı : Öncelikle bulguru suyunu çekene kadar haşlayın.Domatesi küçük küpler biçiminde doğrayın. Maydanozu, soğanı ve naneyi incecik kıyın. Bulgurla karıştırın. Tuzunu katın. Limon suyu ve zeytinyağını üzerine gezdirin. İyice harmanlayıp servis yapın.
TURTA (SEBZELİ)

Hazırlık : 15 dak. Pişirme : 50 dak.
Malzemeler : (4 kişi için)
½ Kg Kabak 2 adet kırmızı Dolmalık Biber 4 adet Domates 1 adet Kuru Soğan
4 adet Yumurta 100 gr rende Gravyer Peyniri
4 yemek kaşığı Süt (light) 2 yemek kaşığı Zeytinyağ Tuz, Karabiber

Hazırlanışı :Kabakları kabuklarını soymadan küçük küçük parçalara bölün. Domateslerin kabuklarını kaynar suda 30 sn tuttuktan sonra soyun ve sap ve çekirdeklerini çıkardığınız biberlerle birlikte küçük küçük kesin. Aynı şekilde soğanları çentin. Tüm sebzeleri zeytinyağında ve kuvvetli ateşte 20 dakika kadar karıştırarak pişirin. Tuz ve biberini koyun. Diğer yanda yumurtaları kırıp iyice çırpın, içine sütü ve gravyer peynirini ekleyin. Sonra pişirdiğiniz sebzeleri de üstüne ekleyip, karıştırın.Hepsini bir kalıba döküp 200° C fırında 30 dakika pişirin.Bu turtayı hem sıcak hem soğuk servis yapabilirsiniz.

SEBZELİ PAELLA
Paella, Ortaçağdan kalma bir İspanyol yemeğidir. İçine çeşitli sebze ve etlerin aynı anda konulduğu, safranlı yani sarı renkli bir pilav çeşidi şeklinde özetleyebileceğimiz Paella'nın doğuşu hakkında hikaye şöyledir. Fakir ve yiyecek bulma sorunu olan halk, zenginlerin şatolarının çöplerinde atılmış olan pilav ve çeşitli yemekleri karışık olarak yediklerinden bu yemeği yaratmışlar. Öyleki, günümüzde deniz mahsullü, tavuklu şeklinde çeşitleri bulunabilen Paella'nın aslında, pilavın içinde koyun, tavuk eti ve deniz mahsulleri aynı anda karışık bulunur.Porsiyon başına Beslenme değerleri 360 kalori, 11.8 gr Yağ, 1.8 g doymuş yağ, 55 gr karbonhidrat, 7.7 gr protein, 7.2 gr Fiber


Malzemeler : (6 kişi için) Çay kaşığının ucu ile Safran (0,5 gr) 1 adet küçük parçalara bölünmüş orta boy Patlıcan 6 yemek kaşığı Zeytin Yağ 1 adet büyükçe Kuru Soğan 3 diş sarımsak 1 adet ortaboy Sarı Dolmalık Biber 1 adet ortaboy Kırmızı Dolmalık Biber ½ Kg Bezelye 1¼ Çay fincanı Pirinç 3½ Çay fincanı Sebze ya da Tavuk Suyu ½ Kg Domates 200 gr Mantar 2 çay kaşığı Kırmızı Toz Biber 1 çay kaşığı Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :Safran'ı 3 yemek kaşığı sıcak su içinde eritin. Patlıcanları (acılığı varsa gitsin diye) tuzlu suya atıp 30 dakika bekletin. Sonra sudan çıkarıp süzün, suyunu sıkın.Derince bir tavada zeytinyağı kızdırın, içine küçük küçük kesilmiş, sarımsak, soğan, ince ince doğranmış biberler ve süzülmüş patlıcanı aynı anda atıp 5 dakika kadar çevirin. Kırmızı Toz Biberi ekleyip karıştırın.Bu karışıma pirinci katın. Daha sonra küçük küçük doğranmış domates, safran, karabiber ve sebze suyunu ilave edin (isterseniz tavuk suyu olabilir). Kaynamaya bırakın. 15 dakika kadar hafif ateşte kaynatırken arada karıştırın. küçük küçük doğranmış mantar ve Bezelyeleri ilave edin. Arada karıştırarak, suyu azalana kadar kaynatmaya devam edin. Mantar ve Bezelyeler pişince ateşten alın.Bu yemeği, hem vejetaryen hem de et severler rahatlıkla kullanabilir. Vejetaryenler için, yanına yapılacak bir yeşil salata ile, et severler için ızgara et yada ıstakoz veya tavuk yanında sunulabilir. Not : İçine katılan safran ayrı bir tat vermekle birlikte dikkatli kullanılması gereken bir maddedir. Fazlasının zararlı olduğu bilinir.

Hiç yorum yok: