Sayfalar

25 Mayıs 2010 Salı

İZCİLİK YÖNETMELİĞİ

İZCİLİK YÖNETMELİĞİ
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖRGÜN VE YAYGIN EĞİTİM KURUMLARI
İZCİLİK YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki izcilik çalışmalarını; Anayasa ve Atatürk İlkeleri doğrultusunda ve uluslar arası izcilik kurulları uyarınca geliştirmek, Ülke düzeyinde yaygınlaştırmak, izcilik teşkilatının işleyişini, organlarının görev, yetki ve sorumluklarını düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2- Bu Yönetmelik, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarca organize edilen izcilik faaliyetlerini kapsar.
Dayanak
Madde 3- Bu yönetmelik, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile 3797 sayılı Kanun hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen;
Bakanlık, Milli Eğitim Bakanlığını,
Daire Başkanlığı , Okul içi Beden Eğitimi, Spor ve İzcilik Daire Başkanlığını,
Basamak , Küçük izci, izci, ergin izciyi,
Ünite , Küçük izci kümesi, izci oymağı, ergin izci ocağını,
Öbek , Küçük izciünitesinin en küçük birimini,
Küçük İzci Kümesi , Altı küçük izcinin oluşturduğu öbeklerin bir araya gelmesi ile oluşan kümeyi,
Oba , 12-15 yaş grubu izcilerin en az altı, en çok sekiz kişi olarak bir araya gelmeleriyle oluşan en küçük izci birliğini,
Oymak , En az iki obanın bir araya gelmesi ile oluşan ve oymak başı tarafından yönetilen izci grubunu,
Ekip , 16-20 yaş grubu izcilerin dört ve altısının bir araya gelmesiyle oluşan ve küçük ergin izci birliğini,
Ocak , En az iki ekibin bir araya gelmesiyle oluşan ve ocakbaşı tarafından yönetilen ergin izci grubunu,
İlçe ve İl İzci Önderi Basamağındaki liderlere rehberlik etmek üzere ilçe veya il izci kurulunca iki yıl süre için seçilen lideri,
Merkez Önderi , Program ve Eğitim Komisyonunca üç veya dört tahta işaretli eğitimci liderler arsından dört yıl süre için seçilen eğitmeni,
Eğitimci Lider, Üç veya dört tahta işaretli lideri,
Merkez, İl ve İlçe İzcilik Teşkilatı, Milli Eğitim Bakanlığı örgün ve yaygın eğitim kurumları izcilik teşkilatını, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
İzcilik Temel Konuları
İzcilik Faaliyetlerinin Amacı
Madde 5 İzcilik faaliyetlerinin amacı bu faaliyetlere katılan çocuk veya genci:
a) Yurduna, milletine ve Atatürk ilkelerine bağlı, bütün insanlara karşı dürüst ve iyi duygulu,
b)İyi karakterli ve toplum içinde yapıcı ruha sahip,
c)Kanun, nizam, talimat ve emirlere uyan, saygılı, disiplinli,
d)Özveri sahibi, toplum ve çevre kalkınmasına hizmet eden,
e)Kendisi için gerekli el becerilerine sahip,
f)Kendine güvenen, sorumluluk almaya hazır, sağlıklı ve olumlu düşünen,
g)Doğa ve kültür eserlerini seven ve koruyan,
bir yurttaş olarak yetiştirmektir.
İzci Andı
Madde 6- İzcilik Teşkilatına giren herkes aşağıdaki izci andını içer:
Tanrıya, vatanıma karşı vazifelerimi yerine getireceğime, izcilik ilkelerine uyacağıma, başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam, fikirce uyanık ve ahlakça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerine and içerim.
İzcilik Türeleri
Madde 7- Küçük İzci, İzci ve Ergin İzci Türeleri Şunlardır:
a)zci, sözünün eridir, şeref ve haysiyetini her şeyin üstünde tutar.
b)İzci, yurduna, milletine, ailesine ve izci liderlerine sadıktır.
c)İzci, başkalarına yardımcı ve yaralı olur.
d)İzci, herkesin arkadaşı ve izcilerin arkadaşıdır.
e)İzci, herkese karşı naziktir.
f)İzci, bitki ve hayvanları sever ve korur.
g)İzci, büyüklerini sayar ve sözünü dinler, küçüklerini sever ve korur.
h)İzci, cesurdur, neşeli ve güler yüzlüdür.
ı)İzci, tutumludur.
i)İzci, fikir, söz ve hareketlerinde açık ve dürüsttür.
Madde 8- İzciliğe giriş şartları şunlardır:
a)Türk vatandaşı olmaları,
b)18 yaşından küçük olan ve ilk ve ortaöğretim kurumları öğrencilerinin izcilik faaliyetlerine katılabileceklerine dair velilerinden izin kağıdı getirmeleri,
c)Sağlık durumunun izcilik faaliyetlerine engel olamayacağına dair doktor raporu (özel eğitime tabi çocuklar için ilgili mevzuat uygulanır.) almaları gereklidir.
Parola
Madde 9- İzci basamaklarına göre parolalar:
a)Küçük izci parolası: KÜÇÜK İZCİ ÇOK ÇALIŞIR ,
bİzci parolası: İZCİ DAİMA HAZIRDIR ,
c)Ergin izci parolası:ERGİN İZCİ TOPLUMA HİZMET EDER ŞEKLİNDEDİR
İzci Basamakları
Madde 10- İzcilik çalışmaları Küçük İzci(7-11 yaş), İzci (12-15 yaş), Ergin izci (16-20 yaş) ve lider basa-maklarında yürütülür.
7-11 yaş grubu çocuklarının meydana getirdiği üniteye küçük izci kümesi, 12-15 yaş grubu gençlerin mey-dana getirdiği üniteye izci oymağı, 16-20 yaş grubu gençlerin meydana getirdiği üniteye ise ergin izci ocağı denilir.
Uygun bölgelerde deniz ve hava izci üniteleri kurulabilir. Ünitelerin kuruluşu izci sayıları, çalışma prog- ramları, sınıf çalışmaları, uzmanlıklar, ünite demirbaş malzemeleri ve flamaları ile ünitelerde de lider olma şart-ları özel talimatla belirlenir.
Küçük izci basamağındaki üniteler kız-erkek karma, diğer basamaklardaki üniteler kız-erkek ayrı ayrı olmak üzere teşkil edilir. Uygun şartlarda çalışmalar birlikte yapılır. Küçük izci ünitesinin en küçük birimi öbektir. Öbek altı küçük izciden meydana gelir. İzci ünitesinde en küçük izci birliği obadır. Bir oba altı-sekiz kişiden oluşur. Ergin izci ünitesinde ise en küçük izci birliği ekiptir. Ekip dört altı ergin izciden oluşur.
En az üç ve en çok altı ünite bir araya gelerek grup meydana getirirler. Gruplar ünitelerde olduğu gibi, il ve ilçe izci kurullarınca tescil edilirler. Grup küçük izci, izci, ergin izci ünitelerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Grubu oluş-turan ünitelerin liderleri kendi aralarından en az branş kursu görmüş bir lideri iki yıl süre için grup başı olarak seçer.
Arma
Madde 11- İzcilik Teşkilatının arması (Ek teki Şekil-1 de) gösterildiği gibidir. (Sayfa 19)
İzci Selamı
Madde 12- İzci selamı, (Ekteki Şekil- de) gösterildiği gibi sağ elin baş parmağının küçük parmağın üzerine konması, diğer üç parmağın bitişik ve dik tutulması ile omuz hizasında izci selamı verilir.
Kep ile selamlamada, (Ek teki Şekil-3 de) gösterildiği gibi işaret parmağı alnın sağ üst hizasın-da kepin kenarına değdirilir.
İzci üniforması giymiş bulunanlar, birbirlerini rütbe ve sıraya bakmadan selamlar, üniformalı izciler, and içilirken, milli bayraklar geçerken veya serene çekilirken, devlet başkanları ve büyükleri geçerken, milli marşlar çalınırken veya söylenirken, cenaze geçerken, esas duruşa geçerek selam verirler. Topluca bir yerde dinlenen veya yürüyüş kolunda olan izciler selam vermezler, sadece başlarında bulunan lider selam verir. Karşılıklı yürüyüş sırasında durarak selam verilmez.
Geçit törenleri ile bayrak törenlerindeki geçiş ve selamlamalar özel talimat ile belirlenir.
Tokalaşma
Madde 13- Birbirleri ile tokalaşan her basamaktaki izci ve liderler sol elleri ile tokalaşır.
Kıyafet
Madde 14- İzcilik faaliyetlerine özel talimatla belirlenmiş üniforma ile katılınır. Basamakların üniforma ve birlikte kullanılan izci kemeri,kep,bere,fular,arma ve işaretleri özel talimatında belirlenir.
Üniteler
Madde 15- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki izcilik çalışmaları, il izci kurullarınca tescili yapılmış ünitelerde yürütülür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kuruluş ve Birimler
Koruyucu Başkan
Madde 16- İzcilik Teşkilatının Koruyucu Başkanı Cumhurbaşkanı, Genel Başkanı ise Milli Eğitim Bakanıdır.
Görevliler ve Birimler
Madde 17- Bakanlık örgün ve yaygın eğitim kurumları izcilik teşkilatı; nitelik ve görevleri aşağıda belirtilen Daire Başkanlığı, Genel Kurul, Program ve Eğitim Komisyonu, Baş İzci, Baş İzci Yardımcılar, Merkez Önderleri, İl ve İlçe Teşkilatı ile Okul İzcilik Kolu gibi görevli birimlerden meydana gelir.
Daire Başkanlığının İzcilikle İlgili Görevleri
Madde18- Daire Başkanlığının izcilik hizmetlerine ilişkin görevleri şunlardır:
a) İzcilik çalışmalarının ilgili mevzuat ve kalkınma programlarıyla tespit edilen amaçlara ve hedeflere uygun nitelikte gelişmesini ve gerçekleşmesini öngören tedbirleri almak.
b) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında izci ünitelerini kurulmasını sağlamak, bunların ilgili mevzuata uygun çalışmalar yapıp yapmadıklarını denetlemek ve yönlendirmek.
c) Okul izcilik kolu çalışmalarını desteklemek.
d) İzcilik çalışmalarının gerektirdiği geçici ve daimi kamp yerlerini ve tesislerini temin etmek kurmak ve çalıştırmak.
Genel Kurulun Teşekkülü
Madde 19- Genel Kurulu, Bakan, ilgili müsteşar yardımcısı, ana hizmet birimleri, Talim Terbiye Kurulundan iki üye, denetim ve danışma birimleri, destek birimleri temsilcileri, Okul İçi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Daire Başkanı, ilgili şube müdürleri, Baş İzci, Baş İzci Yardımcıları, Program ve Eğitim Komisyonu üyeleri, il izci kurulu başkanları, dört tahta işaretli izci liderleri ile Bakanlıkça davet edilecek 20 üyeden teşekkül eder.
Madde 20- Genel Kurul, Bakanlık Makamının davetinin üzerine Bakanın, bulunmaması halinde müsteşar veya ilgili müsteşar yardımcısının başkanlığında üç yılda bir olağan toplantı yapar. Kurula katılan bütün üyeler oy kullanırlar. Karalar oy çokluğu ile alınır. Genel Kurul gündemi, çalışma esas ve usulleri ilgili daire Başkanlığınca belirlenir. Gerekli hallerde Milli Eğitim Bakanı Genel Kurulu olağan üstü toplantıya çağırır. Toplantıda çoğunluk aranmaz.
Genel Kurulun Görevleri
Madde 21- Genel Kurulun görevleri şunlardır: a)Baş izcinin teşkilat Başkanına sunduğu, geçmiş döneme ait çalışma raporunu görüşmek.
b)Program ve Eğitim Komisyonunun yedi asil ve üç yedek üyesini seçmek.
c) Daire Başkanlığı ile Program ve Eğitim Komisyonunca usulüne uygun gösterilecek adaylar arasında baş izci adaylarını seçmek.
d)İzciliğin geliştirilmesi için ileri sürülen düşünceleri, bu konuda verilen raporları incelemek ve karara bağlamak.
e)İzcilik çalışmalarında karşılaşılan sorunlar üzerinde tartışmalar yapmak, çözümleri sırasında karar almak.
f)İzcilikle ilgili hazırlanacak mevzuat taslakları konusunda görüş bildirmektir.
Program ve Eğitim Komisyonu
Madde 22- Program ve Eğitim Komisyonu; Daire Başkanı, Baş İzci, Baş İzci Yardımcısı, İzcilik şube müdürleri ile Daire Başkanı tarafından belirlenen iki uzman ve seçimle gelen yedi asil, üç yedek üyeden oluşur. Komisyon Daire Başkanının daveti ile yılda en az iki kere toplanır. Program ve eğitim komisyonu toplantılarına Baş İzci veya Baş İzci Yardımcısı başkanlık eder. Komisyon en az üye tam sayısının yarısından fazlası ile toplanır. Komisyon kararları oy çokluğu ile alınır. Oyların eşliğinde Başkanın oy kullandığı yönde karar alınmış sayılır.
Komisyon kararları tavsiye niteliğinde olup, Makam Onayı ile kesinleşir.
Program ve Eğitim Komisyonunun Görevleri
Madde 23- Program ve Eğitim Komisyonun görevleri şunlardır:
a) İzciliğin gelişmesini sağlayacak kısa ve uzun vadeli plan ve uygulama programlarını hazırlamak,
b) Genel Kurulu gündemini hazırlamak,
c) Dünya izci olaylarını izlemek,
d) Bakanlık örgün ve eğitim kurumları izcilik teşkilatı adına uluslar arası kongre ve konferanslara katılacak temsilcileri seçmek,
e) Genel kurula sunulmak üzere mevzuat taslaklarını hazırlamak,
f) Baş izci olmak için başvuran adayları Genel Kurula sunmak.
Baş İzcinin Seçimi
Madde 24- Genel Kuruldan en çok oy alan aday üç yıl süreyle baş izci seçilir. Bu süreyi tamamlayanlar daha sonra da seçimlere katılabilirler. Baş izcinin süresi dolmadan her hangi bir sebeple görevden ayrılması halinde en kıdemli yardımcısı yerine vekalet eder.
Baş İzci, Baş İzci Yardımcıları ile Program ve Eğitim Komisyonuna Seçileceklerde Aranan Şartlar
Madde 25- Baş İzci, Baş İzci Yardımcıları ve Program Eğitim Komisyonuna seçileceklerde aşağıdaki şartlar aranır.
a)Baş izci için uç, yardımcıları için de en az iki tahta veya altın yonca kursu görmüş olmak,
b)İzcilik çalışmalarında görev almış olmak,
c)Baş izcilik için 35 yaşını doldurmuş bulunmak,
d)Yüksek okul mezunu olmak,
e)Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında görevli olmak.
Baş İzci Olmak İçin Müracaat
Madde 26- Baş izci şartlarını taşıyanlar aday olmak istediklerini Genel Kurul dan üç ay önce bir dilekçeyle Daire Başkanlığına bildirirler. Bu müracaatlar incelenerek,baş izci olma şartlarını taşıyanlar
Daire Başkanlığınca baş izci adayı olarak Genel Kurula teklif edilmek üzere Program ve Eğitim Komisyonuna sunulur.
Baş İzcinin Görevleri
Madde 27- Baş izcinin görevleri şunlardır:
a)İzcilik çalışmalarını yönlendirmek,
b)Program ve Eğitim Komisyonu toplantılarına katılmak,
c)Bakanlıkça açılan tahta işaret kurslarında başarılı olanların sertifikalarını kurs müdürü ve Daire Başkanı ile birlikte imzalamak,
c)Genel Kurul üyeleri arasından biri bayan olmak üzere iki baş izci yardımcısını seçmek,
d)Katıldığı izcilik faaliyetleri hakkında ilgili Daire Başkanlığına görüş bildirmek,rapor vermek
e)Program ve Eğitim Komisyonu toplantılarına başkanlık etmek.
Baş İzci Yardımcılarının Görevleri
Madde 28- Baş izci yardımcılarının görevleri; baş izcinin verdiği görevleri yapmak, Program ve Eğitim Komisyonu toplantılarına katılmaktır.
Merkez Önderleri
Madde 29-Merkez Önderleri; Program ve Eğitim Komisyonunca üç veya dört tahta işaretli eği-timci liderler arsından dört yıl süre için seçilirler.
Bu Önderler Şunlardır:
a)Merkez küçük izci önderi,
b)Merkez kız izci önderi,
c)Merkez erkek izci önderi,
d)Merkez kız ergin izci önderi,
e)Merkez erkek ergin izci önderi.
Merkez Önderlerinin Görevleri
Madde 30- Merkez önderleri, Daire Başkanlığı ile iş birliği yaparak kendi branşlarının özelliklerine göre düzenlenecek kamp, kurs, seminer, ve toplantı gibi faaliyetlerin planlanması ve uygulamasında görev alırlar.

İl Teşkilatı
Madde 32- İl izci teşkilatının organları şunlardır:
a)İl genel kurulu
b)İl izci kurulu
c)İl izci önderleri
İl Genel Kurulun Teşekkülü
Madde 33- İl genel kurulu, vali, ilgili vali yardımcısı, milli eğitim müdürü, eğitimci liderler, il izci önderleri, ünitelerin üyeleri, temsilci ünitelerin koruyucu kurullarından bir temsilci üyeden teşekkül eder.
İl Genel Kurulunun Toplanması
Madde 34- İl genel kurulu, il izci kurulunun önerisi ve valinin daveti üzerine iki yılda bir kasım ayında mevcut üyelerle toplanır. Kararlar oy çokluğu ile alınır.
İl İzci Genel Kurulunun Görevleri
Madde 35- İl izci genel kurulunun görevleri şunlardır:
a)İl izci kurulunu seçmek,
b)Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında izciliğin her kademesinin gelişmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli kararları almak.
c)İl Genel Kurulu toplanınca kendi içinde bir divan başkanı ve iki katip üye seçmek.
İl İzci Kurulunun Teşekkülü
Madde 36- İl izci kurulu, il genel kurulunca eğitimci liderler, eğitimci lider yardımcıları, tescilli ünite liderleri arasından seçilen altı asil ve üç yedek üyeden teşekkül eder. Seçilen kurul üyeleri kendi aralarında toplanarak görev bölümü yaparlar.
İl İzci Kurulunun Toplanması
Madde 37- İl izci kurulu, kurul başkanının daveti üzerine ayda en az bir kez toplanır. Mazeretsiz olarak üst üste üç toplantıya katılmayan kurul üyelerinin üyeliği düşer, yerine sırasıyla yedek üyelerden alınır. Karalar oy çokluğu ile alınır.
İl İzci Kurulunun Görevleri
Madde 38- İl izci kurulunun görevleri şunlardır:
a)İldeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarının izcilik faaliyetlerini yerinde izlemek, görmek ve rehberlik etmek.
b)İzciliğin gelişmesi için gerekli önlemleri almak.
c)Ünite ve grupların tescil işlemlerini yapmak.
d)İl düzeyinde kamp, kurs, seminer, sosyal yardım ve çevre koruma ve düzenlemesi, spor vr diğer sosyal ve kültürel faaliyetleri düzenlemek.
e)İzcilerin milli ve mahalli bayram ve günlere katılmalarını sağlamak,
f)Liderlik Temel Kursu ile obabaşı ve uzmanlık kursları açmak.
g)İkinci yıl sonunda faaliyetlerle ilgili ve mali raporu hazırlayıp Genel Kurula sunmak.
hBakanlıktan gelen emir ve direktifleri yerine getirmek.
i)İzcilerin katılmasıyla çay, kermes, balo ve eğlenceler düzenlemek.
İl İzci Önderleri
Madde 39- İl izci önderleri aşağıda belirtilmiştir:
a)Küçük izci önderi,
b)Kız izci önderi,
c)Erkek izci önderi,
d)Kız ergin izci önderi,
e)Erkek ergin izci önderi,
İl İzci Önderlerinin Görevleri
Madde 40- İl izci önderlerinin görevleri şunlardır:
a)Kendi basamağı ile ilgili ünite tescil formunu parafe etmek.
b)endi basamakları ile ilgili merkez önderlerinden almış olduğu kararların uygulanmasını sağlamak.
c)Basamağındaki liderlere rehberli etmek.
d)Basamağı ile ilgili merkez önderlerinden almış olduğu direktifleri yerine getirmek.
e)Basamağındaki izciliği bırakan izci liderlerini teşvik etmek, izciliğe dönüşlerini sağlamak .
İlçe Teşkilatı
Madde 41- İlçe izci teşkilatı başkanı ilçenin kaymakamıdır.

İlçe İzci Teşkilatının Organları
Madde 42- İlçe izci teşkilatının organları şunlardır:
a)İlçe izci genel kurulu
b)İlçe izci kurulu
İlçe İzci Genel Kurulu
Madde 43- İlçe izci genel kurulu, kaymakam, belediye başkanı, ilçe milli eğitim müdürü, ilçe izci kurulu üyeleri, tescilli ünitelerin liderleri ve ilçedeki eğitimci liderlerden teşekkül eder.
İlçe İzci Genel Kurulu Toplantısı
Madde 44- İlçe izci kurulu ve kaymakamın daveti üzerine iki yılda bir ekim ayında toplanır. Kararlar oy çokluğu ile alınır.
İlçe Genel Kurulunun Görevleri
Madde 45- İlçe genel kurulunun görevleri şunlardır:
a)İlçe izci kurulunu seçmek.
b)İlçedeki örgün ve eğitim yaygın kurumları arsında izciliğin her kademesinin gelişmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli tedbir ve kararları almak.
İlçe İzci Kurulu
Madde 46- İlçe izci kurulu, ilçe genel kurulu tarafından ünite liderleri arasından seçilen üç asil üç iki yedek üyeden meydana gelen bir kuruldur. Aralarından bir başkan, bir sekreter, bir sayman seçerler. İki yıl süreyle görev yaparlar.
İlçe İzci Kurulunun Görevleri
Madde 47- İlçe İzci Kurulunun görevleri şunlardır:
a)İlçe izci kurulunun yıllık faaliyet programını hazırlamak, uygulamak, il izci kuruluna bilgi vermek.
b)Ünitelerin tescillerini yapmak
c)Tescilli ünitelerin ilçe faaliyet programına katılmalarını sağlamak.
d)Ünite sayısını artırıcı önlemleri almak.
e)ki yıllık çalışma ve mali raporunu Genel Kurula sunmak
İl ve İlçe İzci Kurullarının çalışma esas ve usulleri talimatla belirlenir.
Okul İzcilik Kolu
Madde 48- Okul izcilik kolu çalışmalarını İlkokul, Ortaokul, Lise ve Dengi Okullar Eğitici Çalışmalar Yönetmeliği hükümlerine göre yürütür.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
İzci Lideri Yetiştirme ile İlgili Hükümler
Açılacak Kurslar
Madde 49- Milli Eğitim Bakanlığınca ihtiyaca göre aşağıda belirtilen kurslar açılır.
a)Liderlik Temel Kursu,
b)Branş Kursları,
(1)Kümebaşı Kursu,
(2)Bay-Bayan Oymakbaşı Kursu,
(3)Bay-Bayan Ocakbaşı Kursu,
c) Özel Beceri Kursları,
) Tahta İşareti Kursları,
(1)İzci Tahta İşaret,
(2)Küçük İzci Tahta İşaret,
e)Altın Yonca Kursu (Kız İzcilik Kesimi İçin)
f)Ulusal Lider Yetiştirici Kursu (Üç Tahta)
g)Uluslar arası Lider Yetiştirici Kursu (Dört Tahta)
h)İhtisas Kursları,
İzci lideri yetiştirme kurslarının açılması, programları, yönetimi, ve katılma şartları bu Yönetmeliğe dayalı olarak hazırlanacak bir talimatla belirlenir.

Basamak Değiştirme
Madde 50- Herhangi bir basamakta liderlik yaptıktan sonra, basamak değiştirmek isteyenler gireceği basamağın branş kursuna (Kümebaşı, Oymakbaşı, Ocakbaşı) bir yıl içinde katılmak zorundadır. Basamak değiştirme öğretim yılı başında yapılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
İzcilik Nişanları
Verilecek Nişanlar
Madde 51- İzciliğe hizmeti geçen liderler ile örnek davranışlarda bulunan izcilere aşağıda yazılı nişan verilir.
a) Örnek İzci Nişanı: Davranışları ile ünite liderleri ve grup başı üzerinde olumlu etki bırakan izcilere, grup başının teklifi üzerine il izci kurulunca verilir
b) Teşekkür Nişanı : İzciliğe hizmet etmiş, katkıda bulunmuş kişilere verilir. Bu nişanı almak için izci olma şartı aranmaz . Bu nişan Bakanlıkça verilir.
c) Uzun Hizmet Nişanı : 15 yıldan fazla kümebaşılık, oymakbaşılık ve ocakbaşılık yapmış liderler ve il izci kurulunda ve merkez teşkilatında çalışmış olanlara Bakanlıkça verilir.
Nişanlarla birlikte matbu beratları da verilir. Nişanların şekli, renk, kullanma yer ve zamanları ile diğer detaylar talimatla belirlenir.
Wood-badge (tahta işareti) kursunu başarı ile bitirenler iki tahta işareti, Altın Yonca Kursunu başarı ile bitirenler Altın Yonca İşareti takarlar. Üç ve dört tahta işaret kursunu bitirenler ise üç ve dört tahta işareti takarlar.
ALTINCI BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Disiplin İşlemleri
Madde 52- İzcilik çalışmalarında olumsuz davranışlarda bulunan lider ve yöneticiler hakkında, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Disiplin yönetmeliği hükümleri, izciler hakkında ise bağlı bulundukları okulların disiplin yönetmeliği hükümleri gereği işlem yapılır.
İl ve İlçe Kurullarının Görevden Alınması
Madde 53- Yapılan denetimler sonucu tutum ve davranışları ile Bakanlık talimat ve emirlerine uymadığı tespit edilen il ve ilçe izci kurul başkan ve üyeleri Valilikçe görevden alınır. Görevden alı-nan başkan ve üyelerin yerine seçim yapılıncaya kadar milli eğitim müdürlüklerince geçici kurul oluşturulur.
Çalışma Yeri
Madde 54- İl ve ilçe izci kurullarına milli eğitim müdürlüklerince çalışma yeri verilir. Haberleşme, yazışma gibi hizmetler bağlı oldukları kurumca yürütülür.
Denetleme
Madde 55- İl ve ilçe izci kurulları ve ünite çalışmaları milli eğitim müdürlüklerince denetlenir.
Kamp Açılması
Madde 56- Küçük izci, izci ve ergin izci kampları özel talimatında belirtildiği şekilde açılır ve yürütülür.
Törenler
Madde 57- And içme töreni, kümeden oymağa ve oymaktan ocağa geçiş, bayrak ve kamp ateş törenleri özel talimatları ile düzenlenir.
Uluslar arası Faaliyetler
Madde 58- Yurtdışında yapılacak konferans, seminer, toplantı, kamplar milletlerarası faaliyetlerde görev alacak ve gönderileceklerin seçimi ve izin işlemleri Bakanlıkça yapılır. Bakanlık bu faaliyetlerde yeterli sayıda personel ile temsil edilir.
YEDİNCİ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlük
Madde 59- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 60- Bu Yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Bakanı Yürütür.

www.okuldersleri.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder