14 Mart 2010 Pazar

ISI YALITIMI

ISI YALITIMI


İnsanların konforlu bir yasam sürebilmeleri; 20- 22°C sıcaklık ve yüzde 50 bağıl nem değerine sahip olan ortamlarda mümkün olabilir. Kış aylarında dış ortam sıcaklıkları 20°C’nin oldukça altında seyreder. Yaz aylarında ise hava sıcaklıkları 20°C’nin oldukça üstündedir. Isı bir enerji türüdür. Isı; yüksek sıcaklıklı ortamdan düşük sıcaklıklı ortama transfer olur. Bu nedenle yapılarda; kısın enerji kayıpları, yazın ise istenmeyen enerji kazançları meydana gelir. Bina içerisinde istenen konfor ortamının sağlanabilmesi için kış mevsiminde kaybolan ısının bir ısıtma sistemiyle karşılanması ve yaz aylarında kazanılan ısının bir soğutma sistemiyle iç ortamdan atılması gerekir. Gerek ısıtma gerek soğutma işlemleri için enerji harcanır. Bir yapıda ısı kazanç ve kayıplarının sınırlandırılması; ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketilmesi gereken enerji miktarının azaltılması anlamına gelir. İşte Yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan isleme “ ISI YALITIMI ( ISI İZOLASYONU )” denir. Teknik olarak, ısı yalıtımı, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasında ısı geçiş ini azaltmak için uygulanır. Isı yalıtımı yaparak binanın ömrünü uzatmak, kullanıcıya sağlıklı, konforlu mekanlar sunabilmek ve bina kullanım aşamasında yakıt ve soğutma giderlerinde büyük kazanım sağlamak mümkündür.

Isı Yalıtımı Isıl Konfor Sağlar

Kapalı ortamlardaki ısıl koşullar, o ortamda yasayan insanların konforunu ve sağlığını doğrudan ilgilendirir. İnsanların çalışma verimlerini büyük ölçüde bulundukları ortamın sıcaklığı belirler. Çalışma ortamının ısıl koşulları, insanların bedensel ve zihinsel üretim hızını doğrudan etkiler. Çok soğuk ya da çok sıcak ortamların çalışma verimini düşürdüğü belirlenmiştir. Yine çok soğuk ortamların yol açtığı sağlık sorunları da is gücü kaybına ve buna bağlı sağlık harcamalarına neden olur. Ortam sıcaklığının is yerlerinde iş kazalarına yol açtığı da belirlenmiştir. Bunları engellemek için yapılarda ısıl konforu sağlamak gerekir. Isıl konforu sağlamak için ortam sıcaklığı ile duvar iç yüzey sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkı düşürülmelidir. Bu fark ne kadar yüksek olursa konfor da o kadar düşük olacaktır. Konforlu bir mekân için bu farkın en fazla 3°C olması gerekir. iç yüzey sıcaklıklarının düşük olması durumunda, ısının ortam içinde soğuk yüzeylere doğru hareketi, istenmeyen hava akımları oluşturur. Bu hava akımları da konforu azaltarak hastalıklara neden olur İç yüzey sıcaklıkları ile ortam sıcakları arasındaki farkı azaltmak için ısı yalıtımı gerekir. Isı yalıtımı ile mekânın her noktasında homojen bir sıcaklık sağlanır ve hava akımları engellenir. Buda hem konforlu hem de sağlıklı bir ortam demektir.

SPREY POLİÜRETAN NEDİR ?
Sprey poliüretan; sıvı poliüretanın özel donanımlı makine ve teçhizatla yüksek basınç altında sprey şeklinde yüzeye uygulanmasıdır. Bu uygulamayla sıvı poliüretandan 3-5 saniye içerisinde yüzeye yapışmış yalıtım değeri yüksek bir köpük elde edilir. Yüksek basınçla uygulanıp köpük yüzeyde oluştuğu için uygulandığı her yerde iğne deliğinin bile kapandığı eksiz - yekpare bir yalıtım örtüsü meydana gelir. Sprey poliüretan çağımızın yalıtım malzemesidir.Uygulama süresi günlerle değil saatler ile ifade edilir.

Hiç yorum yok: