15 Aralık 2009 Salı

İLK KADİN RESSAMLAR KISA KISA HAYATLARI

İLK KADİN RESSAMLAR
MÜFIDE KADRİ
1889da doğdu 22 yaşında ölmüştür.Ölümünden sonra güzel resimleri satışa çıkarılmış,bazıları almanlar tarafından satın alınmıştır.
BELKİS MUSTAFA
1896da İst.da doğdu Üstün yeteneği nedeniyle Berlin'e yollandı.1925 yılında öldü.
MELEK CELAL
1896da ist.da doğdu . Eski eserlere olan tutkusu dolayısıyla el işlemelerinden ve giysilerden oluşan geniş bir koleksiyonu vardı. Fransızca,Almanca,İngilizce yayımlaan kitapları vardı.
EMINE FUAT TUGAY

İngilizce yazdığı Oxford tarafından basılan kitabı ile tanınır.Tarih ve sana bilgisi,değişik kültürler ve insanlara olan alakası ile devletimizi olgunlukta temsil etmiş,değerli sefirelerimizdendir.1975te vefat etti.
GÜZIN DURAN
Musiki ve hat sanatkarlarının soyundan gelen güzin hanım 1898 İst.da doğdu.Güzin ve Feyaman Duran çifti evlerini ve eserlerini müze olarak bağışladılar.
NAZLI ECEVIT
1900 Yılında doğdu. Meşrutiyet döneminde kızlar için açılan Sanayi-i Nefise mektebinin ilk öğrencilerindendi.Ankara ve İstanbulda resim öğretmenliği yapmıştır.Manzara,portre ve ölü doğaları ile tanınır.1948-75 arası Devlet resim ve Heykel Sergilerinin hemen hepsine katılmış.Eserleri genelde yağlıboya,suluboya,pastel ve karakalemdir.
FAHRÜNNİSSA ZEİD
Kendi yaşamı ve sanatını anlatan bir kitabı bulunmaktadır.1991 de ürdünde vefat etti.Lirizm ve Romantizme dönük resimleriyle ve son döneminde yoğunlaştığı portreleri ile tanınır.
ALİYE BERGER
Dışa vurumcuoyma baskıları ile tanınır.1954te Uluslararası Sanat Eleştirmenlerinin açtığı yarışmada "Güneş"adlı kompozisyonu ile birincilik,1955te de Tahran Biennalinde ikincilik almıştır.oyma baskı tekniğini yaymak amacıyla İstanbul manzaraları ve tebrik kartlarıda üretmiştir.
SABIHA BOZCALI
16 yaşında Münih'e gönderildi.Paris te Paul Signac'ın öğrencisi oldu.Mısır a davet edilerek Sarayın duvarlarını süsleyen tablolar yaptı.
HALE ASAF
1905 Yılında İst da doğdu.Kısa yaşamı süresince çoğu eseri Fransa da kaldığı için tarzının MATISSE görüş ve tekniğine bağlı kaldığını varsayabiliriz.Matisse de olduğu gibi Şematik,biçimleri çizgileri örten parlak,az karışımlı renkler belirir.Paris Jeune Europe Galerisinde çalıştığı bilinmektedir.
FÜRUMET TEKTAŞ
1912de İst da doğdu.Eğitimini Roma ve Paris te Müzik ve resim üzerine yaptı.Türkiye de ilk Flarmoni Derneğini kurdu,galeri açtı.
MİHRİ MÜŞFİK
İlk Türk kadın ressamlarından olan Mihri Müşfik,portre ve figür çalışmalıryla tanınmış.Önce Ressam Zonaro dan ders almış,daha sonra Roma ve Paris te özel atölye ve sanat okullarına devam etmiş.1938-1939-1943 Dünya sergilerine katılmış.ABD de öldüğü bilinmesine rağmen kesin tarih belli değildir.
EREN EYÜBOĞLU
Anadolu insanının yaşamını işlediği resimleri ile tanınır.Yaş Güzel Sanatlar Akademisinden sonra Paris'e,Julien Akademisine gitmiş .Manet ve Cezanne dan etkilenmiştir.
ŞÜKRIYE DİKMEN
1918-? Tek figürlü kadın ve genç kız portrecisidir.Genellikle kontrplak üzerine çizdiği,sınırları belli,iri gözlü minyatürleri japon estamplarını hatırlatan kadın başlaı,yüzleri çevreleyen ovalleri,dış dünyaya açılmış pencere gibi duran gözleri,ince boyunları,kavuşturulmuş elleriyle kadın figürleri,tartışılmaz kişiliğin ürünleridir.

Hiç yorum yok: