7 Nisan 2014 Pazartesi

Bana bir rüya ver 2. sınıflar dinleme metni

Küçük çocuk her gece yatarken annesine seslenirmiş."Anneciğim,bana bir rüya verir misin?Bu gece rüyamda ne göreceğim?
 Annesi,karlı kış gecelerinde ona sıcak güneşi,mavi denizi armağan edermiş.Yaz gecelerinde  ise gökyüzünde uçmasını dilermiş.
 Bir gece çocuk yatmadan önce annesinden nasıl bir rüya isteyeceğini düşünürken gazeteye göz atmış.Gazetede kapkara iki çocuk resmi varmış.Onlarla göz göze gelmişler.
Küçük çocuk neden kapkara olduğunu merak edip sormuş.Resimdeki çocuklar ,"Güneş çok sıcak.Derimizi kavuruyor."demişler.
 Küçük çocuk ,"Peki,neden bukadar zayıfsınız?"diye sormuş.
 Çocuklar hep birlikte,"Açız!Yiyeceğimiz yok!Toprağımız kurak.Ağaçlarımız kuru."demişler.
Küçük çocuk daha çok şaşırmış.O gece annesine "Bugün rüya istemiyorum anneciğim."demiş."Bu kez nereye gideceğimi biliyorum."
 Çocuk gözlerini kapatır kapatmaz hemen bir uçağa atlamış.O iki çocuğun olduğu ülkeye ulaşmış.Onlara cebinden çıkardığı yiyecekleri vermiş.Kızarmış tavuklar,köfteler,havuçlar,elmalar...Sonra çikolatalar,şekerler...Cebindekiler bir türlü tükenmiyormuş.Güneşten korunmaları için üzerindeki giysiyi vermiş.Bakmış,çıkardığı giysinin altında başka bir giysi var.
 Üzerindekileri çıkarttıkça altında yenilerini buluyormuş.İki kara çocuk ,karınlarını doyurmuşlar.Giysileri giymişler.Küçük çocuğa teşekkür etmişler."Eğer bizim de ağaçlarımız olsaydı ülkemize yağmurlar yağar ,toprağımız bereketli olurdu."demişler.
  Küçük çocuk ceplerini yoklamış.Bakmış ,cebinde elma çekirdekleri..."Alın bunları ekin."demiş."Ağaçlar büyürken dallarını kırmayın.Tomurcuklarını koparmayın.Sizinde ağaçlarınız meyve verir.Ormanlarınız olduğunda sizin de ülkenize yağmurlar yağar."
 Sabah uyandığında gazeteyi yanında bulmuş.Gazetede iki küçük çocuk, elma ağacına yaslanmış,kendisine gülümsüyorlarmış.Küçük çocuk da onlara gülümsemiş.

                                                                                                          Aytül AKAL
                                                                                                       Bana Bir Rüya Ver
                                                                                      (Kısaltılıp düzenleme yapılmıştır.)
Kaynak:Bilim ve kültür yayınları 2. sınıf türkçe kitabı

Hiç yorum yok: