5 Ocak 2014 Pazar

Maddeler nasıl adlandırılırlar?

SAYDAM VE OPAK

Işığı geçiren maddelere saydam madde denir. Cam, su, bazı plastik maddeler, hava saydam maddelerdendir. Işığı geçirmeyen maddelere ise opak maddeler denir Tahta, demir, kitap, duvar, çelik tencere gibi maddeler ise opak tır. Bazı maddeler ise ışığı tam olarak geçirmezler.Bu tür maddelere yarı saydam maddeler denir.Buzlucam, defter yaprağı, şeffaf poşetler, ışıklandırmada kullanılan kapaklar yarı saydam maddelere birer örnektir.

PARLAKLIK VE MATLIK Işığı tam olarak yansıtmayan maddelere mat madde denir. Çanta , odun , tahta ,pantolon mat maddelerdir. Bu maddeler ışığı yansıtmazlar. Işığı yansıtan maddeler ise parlak maddelerdir. Gümüş , elmas, çelik , altın , alüminyum folyo birer parlak madd

SERT VE YUMUŞAK Çizilmeye dayanıklı maddeler sert madde olarak adlandırılır. Taş, demir, tahta gibi cisimler sert cisimlerdir. Çeşitli nesneler kullanarak şekil verebileceğimiz maddeler yumuşaktır.Hamur, sünger, pamuk, lastik gibi cisimler yumuşaktır. Çevremizde gördüğümüz ve kullandığımız madde yada cisimlerin bazıları sert, bazıları yumuşaktır.

ESNEK VE BERK Lastik gibi maddelere kuvvet uygulayarak şekilden şekle sokabiliriz. Ancak esnek maddeler kuvvetin etkisi kalktığında eski şekillerine döner. Bu tür maddelere esnek maddeler denir.Sünger, paket lastiği gibi maddeler esnektir. Esnemeyen maddelere berk maddeler denir. Kurşun kalem, mermer vazo, cam sürahi gibi berk maddeler esnetildiği zaman kırılırlar.

SAĞLAM VE KIRILGAN Sağlamlık ve kırılganlık maddelerin kırılma ve kopmaya karşı dayanıklılığının bir ölçüsüdür. Çivi porselene göre daha serttir. Porselen ise kırılgandır.


SUYU ÇEKEN VE ÇEKMEYEN Bir madde su ile etkileştiğinde yapısına su alıyor ise bu maddelere su çeken , yapısına su almıyor ise bu maddelere su çekmeyen madde denir. Pamuk ,yünden yapılmış kumaşlar, toprak ve kum suyu geçiren maddelerdir. Şemsiyenin malzemesi suyu geçirmez. Şemsiye, naylon, su koyduğumuz bardak, çatıyı örten kiremit bu amaçla kullanılır.
SUDA BATAN VE BATMAYAN Suya atıldığı zaman su üzerinde kalabilen maddelere suda batmayan maddeler denir. Suya atıldığı zaman suyun dibine inen maddelere ise suda batan maddeler denir. Tahta suda batmaz iken demir suda batar.

MIKNATISLA ÇEKİLEBİLEN VE ÇEKİLMEYEN Maddeler mıknatıs tarafından çekilebilen ve mıknatıs tarafından çekilemeyen maddeler olarak ikiye ayrılabilir. Çelik , demir ,nikel ve kobalt gibi maddeler mıknatıs tarafından çekilebilir.Tahta, lastik, cam , taş gibi maddeler ise mıknatıs tarafından çekilemezler.

PÜRÜZLÜ VE PÜRÜZSÜZ Taşın, tuğlanın, toprağın, ağaç gövdesinin, zımparanın yüzeyi pürüzlüdür. Ağaç gövdesi pürüzlüdür. Cilalı bir masanın, camın, toprağın, televizyon ekranının, yere döşenmiş seramiğin yüzeyi pürüzsüzdür. Bazı maddelere elimizle dokunduğumuzda pürüzlü yada düzgün olduğunu anlayabiliriz.


Maddeler ışıkla karşılaşınca farklı davranırlar.
Bu nedenle maddeleri saydamyarı saydam ya da saydam olmayan (opak) maddeler olarak incelemek gerekir.
Işık bazı maddelerden geçemez.Işığı geçirmeyen bu tür maddelere saydam olmayan (opak)maddeler denir. Tahta, taş, duvar opak maddelerdir.
Opak Maddeler
Işık bazı maddelerden kısmen geçer.Işığın bir kısmını geçiren maddelere yarı saydam maddelerdenir. Yağlı kağıt, buzlu cam yarı saydam maddelerdir.
                                      
Yarı Saydam Madde:Buzlu cam
Işık bazı maddelerden geçebilir.Bu maddelerin  arkasındaki cisimleri görebiliriz. Işığı geçirebilen bu maddelere saydam maddeler denir. Cam, su, hava saydam maddelerdir. 
Saydam Maddeler


Hiç yorum yok: