13 Ocak 2014 Pazartesi

Dış gelişme nedir?

Hayvanların döllenmeden sonra dünyaya gelene kadar geçirdikleri evreler de 2 kısımda incelenir:
  • İç gelişme: Döllenmiş yumurtanın gelişimini anne karnında tamamlamasıdır.
  • Dış gelişme: Döllenmiş yumurtanın gelişimini anne karnının dışında yumurta içinde tamamlamasıdır. Dış gelişme olan canlılarda döllenen yumurta dışarı atıldıktan sonra anne, yumurtanın uygun sıcaklıkta kalması ve korunması için belli bir süre kuluçkaya yatar.
  • Bazı hayvanların üreme ve büyüme  şekilleri aşağıda gruplandırılmıştır.
    Memeliler :   : Koyun, keçi, inek, at, eşek, aslan, kaplan, köpek, kedi, kurt, balina, yunus, köpek balığı, fok.. gibi hayvanlar memeli hayvanlardır. Memelilerde iç döllenme, iç gelişme görülür. Yani doğurarak çoğalırlar. Memeli hayvanlar doğan yavrularına bir süre bakarlar, yiyecek ve korunma gibi ihtiyaçlarını karşılarlar.
    Kuşlar : Kuşlarda iç döllenme, dış gelişme görülür. Yumurta ile çoğalırlar.Yavrularına bakarlar.
    Sürüngenler : Kertenkele, yılan, kaplumbağa, timsah sürüngenlere örnektir. Sürüngenlerde iç döllenme, dış gelişmegörülür. Yumurta ile çoğalırlar.Yavrularına bakmazlar.
    Kurbağalar : Kurbağalarda,dış döllenme, dış gelişme görülür. Yumurta ile çoğalırlar. Yavru bakımı yoktur.  Kurbağalar başkalaşım geçiren canlılardır.
    Balıklar : Balıklarda dış döllenme, dış gelişme görülür. Yumurta ile çoğalırlar. Yavru bakımı yoktur.  
    Böcekler: Arı, karasinek, sivrisinek, bit, kene, çekirge, hamamböceği, kelebek gibi canlılardır. Böceklerde  iç döllenme, dış gelişme görülür. Yumurta ile çoğalırlar ve başkalaşım geçirirler.
  • Kaynak:fenbilimleri.org

Hiç yorum yok: