11 Aralık 2013 Çarşamba

Paketlenmiş ürünlerdeki katkı maddelerinin sağlığımıza etkileri nelerdir?

Paketlenmiş ürünlerdeki katkı maddelerinin sağlığımıza etkileri nelerdir?


Besinlerde tazelik,temizlik ve içerdiği katkı maddelerinin sağlığımız üzerinde büyük etkileri vardır.Tazelik besinlerde en vazgeçilmez özelliktir.Besinleri alırken tazeliğine dikkat etmeliyiz.
Tazelik ise satın alınan ürünlerde çok önemlidir bunun için güvendiğiniz marketleri kullanabilir veya güvendiğiniz ürünler alabilirsiniz.Besinleri taze almak isteseniz köy pazarlarını tercih etmelisiniz.Köy pazarlarında organik besinleri bulmamız mümkündür.besinlerin seçilmesinde tazeliği ve organik olması önemlidir.

Temizlik en önemli maddelerden biri diyebiliriz.Manavdan aldıgımız sebze ve meyveleri yeteri kadar yıkamadan kesinlikle yememenizi tavsiye ederim.Özellikle pazarda satılan besinler genellikle açıkta satılmaktadır.Bu yüzden aldığımız bütün besinleri iyi bir şekilde yıkamalıyız.Birde yıkamamızı gerektiren en büyük sebeplerden biriside zirai ilaç kalıntılarının meyve ve sebzeler üzerinde kalması.Ancak bunları iyi bir şekilde yıkayarak besinleri temizleyebiliriz

Son kullanım tarihi ise tazelikle nerdeyse aynıdır.Genelde Satın aldıgımız ürünler üzerinde üretim tarihi ve son kullanım tarihi yazar.Bunu dikkate almanızı tavsiye ederim.Aksi takdirde ciddi anlamda gıda zehirlenmesi yaşayabilirsiniz.
Besinlerin içerdikleri katkı maddeleride sağlık açısından oldukça risk taşıyan bir durumdur.Katkı maddeleri genelde tatlandırıcı,renk verici,koruyucu gibi maddeler kullanılır.Bu maddeler genelde: Antioksidanlar, lezzet vericiler, besin boyaları, koruyucular, tatlandırıcılar ve diğerleridir.Bu maddelerin üzerinde E harfi bulunur.E harfinin anlamı bu maddenin avrupa topluluğu tarafından kabul gördüğü anlamına gelir.
Katkı maddeleri genel olarak sağlığa olumsuz etki yapar.Sürekli yediğimiz Cipsi düşünürsek içerisinde bulunan fazla miktardaki yağ hem kilo almamıza hemde damarların tıkanmasına neden oluyor.Bu yüzden besinlerin tazeliğinin,temizliğinin ve içerdiği katkı maddelerinin sağlığımıza etkilerini anlamış oluruz.

  • Sağlıklı beslenmek için; doğal ve taze besinler tercih edilmelidir.
  • Fazla miktarda katkı maddesi içeren besinlerden kaçınılmalıdır.
  • Küçük çocuklara katkı maddesi içeren besinler mümkün olduğunca yedirilmemelidir.
  • Saflaştırılmamış ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Beyaz ekmek yerine kepekli, esmer ekmek tercih edilmelidir.
  • Daha az tuz içeren besinler tüketilmelidir.
  • Hazır meyve suları, gazlı içecekler yerine besleyici değeri daha yüksek olan taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata tercih edilmelidir.




Hiç yorum yok: