22 Kasım 2013 Cuma

Sigara ve alkol kullanmanın insan sağlığına, çevreye ve bütçeye verdiği zararlar

Sigara ve alkol kullanmanın insan sağlığına, çevreye ve bütçeye verdiği zararlar


1. Aile üyelerinden birinin/bazılarının düzenli olarak aşırı miktarda alkol alması, bu sebeple işte veya okulda üzerinde düşen görevleri yerine getirememesi, sağlığının tehdit altına girmesi, sosyal ya da yasal problemlerle karşılaşması, ailede ve evlilik kurumunda çatışmalar yaşaması söz konusudur.

2. Kişinin alkol bağımlılığına bağlı olarak sözlü ya da fiziksel şiddete başvurması, aile içinde çok ciddi çatışmalara sebep olur.

3. Alkol bağımlısı olan kişi, sürekli olarak alkolü bırakacağına dair -asla tutamadığı- sözler verir, bu durum da diğer aile üyelerinde hayal kırıklığı yaratır.
4. Alkol bağımlısı kişi, ayıkken de sarhoşken de diğer , aile üyelerine karşı şiddet kullanabilir ya da onları şiddet kullanacağına dair tehdit edebilir. Bu durum aile üyelerini risk altına sokar.
5. Aile üyeleri arasında iletişim , kopukluğu yaşanır, aile içi etkileşim çok düşük düzeydedir, üyeler arasındaki bağlar çok zayıftır.
6. Aile üyeleri, alkol bağımlısı olan kişinin bu alışkanlığı , için çeşitli mazeretler üretirler, bu da kişinin
bağımlılığına çanak tutar.


7. Tüm üyeler, kişinin alkol bağımlılığının ne denli ciddi boyutta olduğunu ve bu durumun aile üzerindeki etkilerini görmezden gelme eğilimi gösterirler.
8. Kişinin pervasızca para harcaması, işe sık sık gitmemesi veya işini kaybetmesi sonucu, aile çok ciddi maddi sorunlarla karşılaşır.
9. Kişinin kendisi gibi alkol bağımlısı kişilerle yakınlaşması, ailesinden uzaklaşmasına sebep olur. Bu durum da aile üyelerinin birbirlerine , yabancılaşmasına sebep olur.
10. Çocuklar, ailedeki kopukluktan ve belirsizliklerden kaynaklanan sorunlardan dolayı, dışa vurumcu bir tutum sergilerler.
11. Alkol bağımlısı ebeveynler, çocuklarının da alkol kullanıyor olmasına aldırış etmezler. Bu tutum ilerde çocukların da birer bağımlı , haline gelmesine zemin hazırlar.
12. Alkol bağımlısı kişi, arkadaşları veya geniş aile üyeleri tarafından hoş karşılanmamaya başlar, dışlanır.
13. Kişi günlük sorumluluklarını yerine getirememeye başlar. (örn. faturaların ödenmesi,vs.)
14. Aile üyeleri, kişinin alkol bağımlılığından dolayı utanç duyarlar, itibarlarını kurtarmak için kişinin bu tutumunu mazur gösterecek bahaneler uydururlar
15.Alkol bağımlısı kişiler araç kullanarak hem kendi hayatlarını hem de başkalarının hayatlarını karartırlar.

Sigara Ve Alkolün Zararları



* Sigara ve alkol, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkiler.
* Sigaradan en çok etkilenen organ akciğerlerdir.
* Sigara, kan dolaşımını olumsuz etkiler, kalp krizi riskini artırır. Kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltır. Çeşitli organların kansere yakalanma riskini arttırır. Uyku düzenini bozar, görme ve duyma bozukluklarına yol açabilir.
* Sigara içmeyen fakat sigara içilen ortamlarda bulunan insanlar da sigara dumanından zarar görür.
* Sigara kullanmak aile ve ülke ekonomisi için de zararlıdır.
* Alkol kullanımının insan vücudu üzerinde geçici ve kalıcı etkileri vardır.
* Alkol, zihinsel etkinlikleri olumsuz etkiler, bilinç kaybına neden olur. İnsanların duygusal tepkilerini kontrol etmelerini zorlaştırır. Görme ve konuşma güçlüğüne, reflekslerin yavaşlamasına neden olur. Vücut hareketlerinin kontrolünü ve algılamayı engeller
* Karaciğer, beyin ve sinirler alkolden en faza zarar gören yapılardır.
* Çeşitli spor etkinliklerine katılmak, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları önlemede etkili olabilir. Sigara ve alkol içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.


SİGARANIN ÇEVREYE ZARARLARI

Sigaranın çevreye de büyük oranda zararı vardır. Dünyadaki yangınların % 70 inin sigara sebebiyle çıktığı ve binlerce hektar ormanın yok olmasına neden olduğu araştırmalar neticesinde tespit edilmiştir.

Suçluların % 95'inin sigara tiryakileri olduğu istatistiklerle ortaya çıkmıştır.

Sigaranın insanın kendisine zararı olduğu gibi başkalarına da zararı vardır. sigara içen kimseler çeşitli hastalıklara yakalanmakta bu hastalıklar o kişinin çocuklarına da kalıtsal bir hastalık olarak geçmektedir. Gelecek nesillerde tehlike içindedir. Nesillerimiz sigara sebebiyle sağlıksız bir toplum o ülke için büyük bir problemdir.

Sigara içen kimseler aile efradına ve çevresine de zarar vermektedir. Sigara içmeyenlerde sigara dumanı sebebiyle büyük oranda etkilenmektedir. Özellikle kapalı bir odada içilen sigara doğrudan herkesi etkilemektedir. Kapalı salonlar, toplu taşıma araçları sigaranın en çok zararlı olduğu mekanlardır. Bu mekanlarda azda olsa içilen sigaralar içmeyenlere de zarar vermektedir.

Araba egzoslarından çıkan zehirli maddelere eş değer sigarada zehirli maddeler vardır. Atmosfere de bu zehirli maddelerin karışması neticesinde oksijeni azaltmakta böylece tüm canlılara zararı dokunmaktadır.

Bir tane sigaradan ne olacak diye düşünmek çok yanlıştır. Herkes böyle düşünürse milyonlarca sigara içilmiş olur. Her birinin dumanı hesap edilse havayı nasıl etkilediği ortaya çıkar.

Sigara dumanının havaya yaydığı zehir korkunç boyutlardadır. Her yıl havaya sigara dumanında bulunan 5555 ton hidrokarbür karışmaktadır. Dünya-mızın da bir sınırı bir ölçüsü vardır. atmosferimizde ozon tabakası bilinçsiz tüketilen kimyasal maddeler sebebiyle delinmiştir. Bunun sebeplerinden birisinin de parfüm olarak kullanılan spreyler olduğu tespit edilmiştir. Bir spreyden ne olacak diye düşünmek ne kadar yanlışsa bir sigaradan ne olacak diye düşünmekte o derece yanlıştır. İnsanoğlu kendi eliyle hem kendisine hem de tüm canlılara zarar vermektedir.

İnsanlar piknik yaptıkları orman-lık alanlarda, içtikleri sigaranın izmari-tini söndürmeden gelişi güzel sağa sola atmakta, bunun sonucunda orman yangınları çıkmaktadır. Binlerce hektar-lık milli servetimiz olan ormanlarımız sigara yüzünden, bir ihmalin sonucu olarak yok olup gitmektedir. Ülke ekonomisi büyük ölçüde zarar gördüğü gibi, Türkiye insanı oksijen kaynaklarını ve tabii güzelliklerini kaybetmektedir. İnsanımız için bu büyük bir kayıptır. Ayrıca bu orman yangınlarından ormandaki güzelim hayvanlar da etkilenmekte ve bir çoğu bu yangınlarda ölmektedir. İşte sigaranın ne büyük ölçüde çevreye zarar verdiğini görelim ve tedbir alalım. İnsanımızı eğitelim bu konuda bilinçlendirelim.

Hiç yorum yok: