15 Kasım 2013 Cuma

Muzaffer İzgü Kimdir ve eserleri nelerdir roman ve tiyatroları

Muzaffer İzgü


Muzaffer İzgü (d. 29 Ekim 1933, ADANA ). Hikaye,  Tiyatro ve Roman yazarı, öğretmen.

Türkiye'nin en çok okunan mizah ve çocuk kitapları yazarlarındandır. 107 kitap, 200'e yakın radyo oyunu yazmıştır.(7)


29 Ekim 1933 günü ADANA'da doğdu, yoksul bir çocukluk geçirdi. Elazıg'ın Dişidi köyünden çalışmak üzere ADANA'ya gelen ve ADANA Kız Lisesi'nde hademelik yapan  Ahmet Efendi'nin oğludur. Annesi ise Şam doğumlu Arap asıllı bir kadındır . HATAY 'dan Adana'ya gelip yerleşen ve babası  Ahmet Efendi ile evlenen  Havva Hanımdır. İzgü'nün ifadesine göre babası Adana'da ilk gecekonduyu yapan kişi omuştur. [1].


Muzaffer İzgü, çok çeşitli okullarda öğrenim görmek zorunda kalmıştı. Muzaffer İzgü; bulaşıkçılık, garsonluk,Sinemalarda gazoz satıcılığı gibi işlerde çalışarak eğitimii sürdürmek zorunda kalmıştı. Küçük yaşlardan itibaren bulaşıkçılık, garsonluk, pamuk işçiliği. seyyar satıcılık gibi çeşitli işlerde çalıştı.( 2)  Üç yıl İnönü İlkokulu'nda, sonra dördüncü sınıfı Gazipaşa İlkokulu'nda, Gazipaşa İlkokulu'nun o depremde zarar görmesi üzerine beşinci sınıfı İstiklal İlkokulu'nda okuyarak ilköğrenimini tamamlayabilmiştir.İlkokuldan sonra oğrenimini Tepebağ Ortaokulu'nda sürdürdü. 3 yıllık ortaokulu bitirdikten sonra, yatılı olarak Diyarbakır Öğretmenokulu'nda okudu. Bu okulda tanıştığı Günsel Hanım ile evlendi. Diyarbakır İlköğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra öğretmen olarak görev yaptı. İlk görev yerleri olan Silvan'da oğulları Bülent Şahin dünyaya geldi.


İlk Roman çalışması Gecekondu adlı eseridir. M. İzgü bu eseriyle başladığı  yazarlık hayatını 107 eser, 200 civarında radyo oyunuyla noktaladı. Diyarbakır İlköğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra Silvan'da, Aydın'ın Akçakoca Köyü'nde, Cincin Köyü'nde, Aydın merkezindeki yetiştirme yurdunda, Güzelhisar İlkokulku'nda öğretmenlik yaptı.Aydın 'da görev yaparken ikiz kızları Nevin ve Sevin doğdu. 11 yıllık ilkokul öğretmenliğinin ardından ortaokul öğretmenliğine geçti, Aydın Gazipaşa Ortaokulu'nda Türkçe öğretmenliği yaptı ve 1978 yılında emekli olarak öğretmenliği bıraktı, İzmir'e yerleşti. ( 1) 1979’da emekli olduktan  sonra kendisini tamamen yazarlığa vermişti.

İlk yazılarını 1959 yılında Aydın'da yayımlanan Hüraydın Gazetesi'nde yayımladı. Küçük Hikaye ve Röportajlar derleyen İzgü, 1964 yılından itibaren yazarlığını Demokrat İzmir Gazetesi'nde sürdürdü. (1)  Bu gazetedeki köşesinde her hafta bir Hikaye yayımladığı gibi gülmece dergisi Akbaba'da da öykülerini yayımladı. İstanbul'da çıkan Milliyet ve Akşam gazetelerinde röportajları yayımlandı. Özel Tiyatrolarda ve radyolarda yayımlanan oyunları ve skeçleri ile adını duyurdu.

Zamanla, Röportajve öykülerin yanı sıra tiyatro oyunu yazmaya yönelen İzgü'nün yazdığı ilk oyun, Nejat Uygur için yazdığı İnsaniyettin' adlı oyunu olmuştu.(1)

İlk kitabı olan Gecekondu'dan sonra (1970 yılında Remzi Kitabevi) 1971 yılında İlyas Efendi, 1972 yılında Halo Dayı adlı kitabı izledi. Atilla İlhan ile tanıştıktan sonra kitaplarını Bilgi Yayınevi'nde yayımlayan İzgü'nün bu yayınevi tarafından basılan ilk kitabı Donumdaki Para (1977 ) idi. Bilgi Yayınevi, İzgü'nün 42 roman ve öykü kitabını, 73 çocuk kitabını yayımladı. Zıkkımın Kökü ile Ekmek Parası adlı eserlerinde kendi yaşam öyküsünü ortaya koydu. Zıkkımın Kökü, 1992'de filme aktarıldı. (1)



EDEBİ YÖNÜ


Fakirlik ve zor şartlarda okuyarak öğretmen olan İzgü'nün eserleri ve gözlemleri  yaşadığı o dönemlerin izlerini taşır. Daha çok öyküye yönelen yazarın, gözlemlerine dayanarak yazdığı üç romanı vardır. Gecekondu, İlyas Efendi ve Halo Dayı. İlk romanı olan Gecekondu’da, Güney Anadolu kentlerinden birinde gecekondu halkının yoksul yaşantısını verir. İlyas Efendi, bir nüfus memurunun parasızlık yüzünden çektiği sıkıntıyı yansıtır. Halo Dayı da köyden kente göçü konu alan bir romanıdır. (3)  Bu üç romanında da "Gülmecenin işlevinin güldürmek değil, olaya parmak basmak "olduğu görüşünü yansıtmıştır.


Kendine has bir mizah anlayışı ve gözlemleme farklılığına sahip Muzaffer İzgü, edebiyatımızın ve çocuk romancılığının mizah türündeki en önemli kalemlerinden birisi olarak kendini kabul ettirmiştir. Eserlerinde güldürmekten çok  güldürürken düşündürmeyi  sağlamaya çalışmıştır.  Toplumsal çarpıklıklara sınıflar arası açılardan bakarak Anadolu insanının sorunlarını kara mizah yöntemiyle  ve başarılı ironiler sunarak yansıtmaya çalışmıştır.


Eserlerinde en az mizah kadar eğitsel konulara da yer vermiş, mizahi bir açıdan öğretmeye çalışmıştır. Kahramanları hayata olumlu bakan, karamsar olmayan tipler ve karakterlerdir. Eserlerinde sevgi önemli bir unsur olarak karşımıza çıkar. Esewrlerindeki tipler paylaşmayı bilen birlerine saygılı olan kişilerdir. Çocuklara yönelik olan eserlerinde çocuklara  eğitimi, paylaşımcılığı , okuma sevgisini, hayvan sevgisini , okuma alşıkanlığını, doğaya ve çevreye saygılı olmayı, dayanışmayı, paylaşımcılığı, barışı , dostluğu   vb önermeye, sevdirmeye ve bunları vurgulamaya çalışmıştır.


Güldürürken öğretmeyi, ve düşündürmeyi amaçlayan İzgü, argo ve küfür kullanmayı sevmeyen bir yazardır. Bu yönüyle diğer mizah yazarlarından daha uygun bir yol izlemeye çalışmıştır. Anlaşılır bile dile sahip olan yazar,EDEBÎ SANATLARdan ve dilimizin diğer zenginliklerinden yararlanmaya gayret eder. (5)


Muzaffer İzgü kendi tabiriyle “yaşamından fedakârlık yaparak” koca bir külliyat meydana getirmiştir. Bir noktadan sonra okumak ve yazmak onun yaşam tarzı olmuştur.  Eserlerinde yapmaya çalıştığını  şu şekilde izah eder: “Çocuk kitabı yazmak büyük sorumluluk ister. Yazılarımda çocukları eğlendirirken, düşündürmeliyim. Göbek zıplatan gülmeceye karşıyım. Gülme; zekâ oyunudur. Mizah zekâ işidir. Okuyucusu da zekidir” (6)

Mizah öğelerinden faydalanarak, toplumun aksayan yönlerini okuyuculara aktarmakta başarılı olan yazarın  bazı eserleri TV'ye uyarlanmıştır.  Hayatı boyunca bir çok ödül alan yazar,1977 yılında, Akşehir Ulusal Gülmece Öyküsü Yarışması'nda üçüncülük, Donumdaki Para adlı kitabıyla Türk Dil Kurumu Öykü ödülü'nü, Dayak Birincisi adlı çocuk romanıyla da Bulgaristan Altın Kirpi Ödülü'nü kazandı. Milliyet Sanat Dergisinin açtığı bir yarışmada ikincilik ödülü, Çocuk Kitapları Fuarı'nda Uçtu Uçtu Ali Uçtu masalıyla birincilik ödülleri sahibi olmuştur.( 4)

      HALO DAYI (Mizah) / Muzaffer İZGÜ



ESERLERİ


ÖYKÜ-MİZAH:
Bando Takımı (1975)
Donumdaki Para (1977)
Deliye Her Gün Bayram (1980)
Sen Kim Hovardalık Kim (1980)
Her Eve Bir Karakol (1980)
Devlet Babanın Tonton Çocuğu (1981)
Lüplüp Makinesi (1982)
Kasabanın Yarısı (1982)
Demokrasimiz Kaç Para Eder (1988)


ROMAN:


Gecekondu (1970)
İlyas Efendi (1971)
Halo Dayı (1973)

OYUN:


Karadüzen (1971)
İnsaniyettin (1972)
Reçetesi Peçete (1974)
Utanmıyorum Üşüyorum (1975)



ÇOCUK KİTAPLARI:



Bülbül Düdük (Çocuk romanı, 1980)
Ekmek Parası (1979)
Çizmeli Osman (1980)
Pazar Kuşları (1980)
Uctu Uçtu Ali Uçtu (1980)



ÖDÜLLERİ

  • 1977 Nasrettin Hoca Gülmece Öykü Yarışması’nda üçüncülük, "Hıdır Baba" öyküsüyle
  • 1977 Milliyet Sanat Dergisi Gülmece Öyküsü Yarışması’nde ikincilik, "Anayasa Hangi Anayasa" öyküsüyle
  • 1978 Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü, Donumdaki Para ile
  • 1980 Bulgaristan Altın Kirpi Gülmece Ödülü, Bülbül Düdük ile


Kaynakça

  1. http://tr.wikipedia.org/wiki/Muzaffer_%C4%B0zg%C3%BC
  2. http://www.msxlabs.org/forum/edebiyat-tr/13574-muzaffer-izgu-
  3. http://www.gorulesiyerler.com/adana-meshurlarindan-muzaffer-izgu-hayati-ve-eseleri/
  4. http://www.turkceciler.com/yazarlar/muzaffer-izgu.html 
  5. Evin Evinoğlu, Muzaffer İzgü'nün Çocuk Kitaplarının Mizah Unsurları Yönüyle İncelenmesi, Abant İBÜ, SBE, Türkçe Eğ. Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Bolu 2008
  6. M.NİHAT MALKOÇ, MUZAFFER İZGÜ’NÜN 52. SANAT YILI,edebiyatdefteri.com/yazioku.asp?id=40654
  7. http://www.edebiyadvesanatakademisi.com/edebiyad/790-muzaffer_izgu.html

Hiç yorum yok: