21 Kasım 2013 Perşembe

Karada Yaşayan Vahşi Hayvanlar ve Özellikleri Nelerdir?

Karada Yaşayan Vahşi Hayvanlar ve Özellikleri Nelerdir?

ASLANLAR




Aslan, Latince adı Felis leo. Bu vahşi hayvanlar kedigiller familyasındandır. Aslanlar büyük kediler olarak da adlandırılırlar.Bu vahşi hayvanlar, kedigiller ailesinin en büyüğüdür. Aslanlar içinden en bilineni Senegal Aslanıdır.

Aslanlar geniş yüzlü, güçlü çeneli, uzayıp çekilebilen tırnaklı, sarı-açık kahverengi kısa ve yatık tüylü vahşi hayvanlardır. Bu vahşi hayvanlar güçlü pençe darbeleri ile bazı hayvanların belini bile kırabilir. Aslanlar büyük ve diken gibi sert tırtıklı bir dile sahiptir. Bu vahşi hayvanlar saldırı anında 60-70 km/saat hıza ulaşabilirler. Aslanlar durdurğu yerden 3,5 m yüksekliğe zıplayabilir, aslanlar koşarken de 2 metre uzaklığa atlayabilir. Dişi aslanlar 110-150 , erkek aslanlar 190-280 kg ağırlığa ulaşırlar. Erkek aslanın boyu 2.5 m, yüksekliği 90 cm civarıdır. Dişi aslanlar 2.3 m boyunda ve 75 cm yüksekliğindedir. Bu vahşi hayvanlar gözlerini bir taraftan diğerine çok fazla hareket ettiremedikleri için, yan taraftaki bir nesneye bakmak için kafalarını döndürmek zorundadır. Ancak aslanlar kendilerine gece avlanma olanağı sağlayan çok az ışıkta dahi çok iyi görüşe sahiptirler. 

ÇİTALAR


Çita, Latince adı Acinonyx jubatus. Bu vahşi hayvanlar kedigiller familyasındandır. Dünyanın en hızlı koşan memeli hayvanıdır. Afrika'da yaşar




Çitaların gözlerinin altından ağzına ve çenesine inen siyah çizgileri vardır. Bu çizgiler güneşin yansımalarını azaltır ve çitalar diğer vahşi hayvanların aksine günün en sıcak saatlerinde bile daha rahat bir görüş ile avlanabilirler. En bilinen özelliği hızlı koşmasıdır. Bu vahşi hayvanlar dünyanın en hızlı koşan memeli hayvanıdır. Çitalar aslanlardan farklı olarak, sürü halinde veya saklanarak avlanmak yerine, yüksek hızının avantajını kullanarak avına koşarak saldıran bir hayvandır. Çitalar sıfırdan 120 km/saat hıza sadece 3,1 saniye gibi inanılmaz bir sürede erişir. Çitalar en yüksek hızda koşarken adım arası mesafe 15 metreye çıkar. Eğer yüksek hızda 500 metreden dah uzağa koşarsa vücut ısısı 46 derecenin üstüne çıkar ve bu sıcaklık çitanın beynine zarar verir. Bu yüzden avlanma sırasındaki koşusu genellikle bir dakikadan daha kısa sürer.

SIRTLANLAR


Sırtlan, Latince adı Crocuta crocuta . Sırtlanlar memeli vahşi hayvanlardandır. Sırtlanlar Afrika, Arabistan ve Hindistan ın doğusunda yaşarlar. Aslanlar gibi en yırtıcı vahşi hayvanlardandır. Sırtlanlar etoburdurlar ve hem canlı avlanırlar hem de leş yiyicidirler. Sırtlanlar sanılanın aksine köpekle değil, kediyle daha yakın akrabadırlar.

Çizgili sırtlanlar (Hyaena hyaena), Bayağı sırtlan olarak da bilinir, diğer sırtlanlardan daha küçük olan bir sırtlan türüdür. Yalnızca Afrika'da bulunan diğer sırtlan türlerinden farklı olarak bu tür başka bölgelerde hatta Türkiye'de de bulunur.

Sırtlanların enselerinden sırtına kadar sert ve dik kıllardan oluşan bir yele vardır. Sırtlanlarda bu tüylerin uçları siyahtır. Sırtlanlarda kulak kenarı ve içi beyaz, boyun ve çene altı siyah, ağız çevresi ve pençeleri ise kahverengidir. Sırtlanlar açık kırçıl ya da pas renginde ve koyu benekli posta sahiptir. Sırtlanlar ön ve arka ayaklarda4'er parmağa sahiptir. Sırtlanların başları iri ve kulakları büyüktür. Kavga anında ve savunma esnasında sırtlanlar yelelerini kabartır, kuyruklarını dikerler. Sırtlanların ön bacakları arka bacaklarından daha uzundur. Bu vahşi hayvanlar tırnaklarını aslanlar gibi geri çekemezler.
Benekli sırtlanlar gelişmiş bir duyma ve keskin bir gece görme kapasitesine sahiptirler. Hızlı değillerdir. Fakat çok uzun mesafeleri yorulmadan koşabilirler. Anaerkildirler ve dişi sırtlanlar tarafından yönetilen büyük gruplar halinde yaşarlar. Sırtlanlar feryat veya kahkaha gibi farklı tuhaf sesler çıkartırlar. Sırtlanlar bu bağrışlarını avın yada leşin yerini arkadaşlarına belli etmek için kullanırlar. Sırtlanların duyma kabiliyetleri çok hassastır ve geceleri keskin görüş alanına sahiptirler. Sırtlanlar uzun mesafeler boyunca yorulmaksızın hızlı koşabilirler.

Sırtlanlar 110 günlük gebelik sonrası bir doğumda 2 yavru meydana getiriler. Yavrular 1-2 yıl içinde ergin sırtlan olurlar. Yaklaşık 25 yıl yaşayabilen sırtlanlar 80 kg ağırlığa ve 150 cm boya ulaşabilirler. Bu vahşi hayvanlar gündüzleri in ve mağaralarda, yarık ve kovuklarda dinlenirler.

KURTLAR


Kurt veya boz kurt Latince adı Canis lupus. köpekgiller (Canidae) familyasının en yaygın ve en iri türüdür

Gri kurt ya da orman kurdu olarak da bilinen boz kurt, dünyadaki en yaygın ve en çok bilinen kurt türüdür. Bir çok iklime ve ortama çok iyi uyum sağlayabilen kurtlar, kuzey kutbunun buz çöllerinden, Orta Asya'nın ve Kuzey Amerika'nın kum çöllerine kadar farklı ortamlarda yaşamaktadırlar.

Kurtlar birçok hayvan için korkulan bir yırtıcıdır. Kurtlar zeki, iri ve kuvvetli bir hayvandır. Kurtlar 50-90 kg ağırlığa ve 1,2 metre 120 boya ulaşabilirler. Kuyruğu 40-50 cm olan kurtların yüksekliği 90cm'dir. Kurtlar 20 yıl kadar yaşarlar.

Kurdun kalın ve sık tüylü postu farklı renklerdedir. Bazı kurtlar sarı veya kahverengi benekli de olabilir. Kuzey ülkelerinde uzun ve beyaz kışlar dolayısıyla kurtlar da çoğu zaman açık renkli olurlar. Kurtların kulakları vücuduna ve diğer vahşi hayvanlara kıyasla nispeten kısadır. Kurtlardaki kısa kulaklar kışın dondurucu soğuklarında donmasına karşı onları korur. 30 km/saat hızla koşabilirler. Kurdun gün batarken ki uluması derin ve dalga dalga uzayan, tüyler ürpertici bir sestir. Kurtların, her birinin ayrı bir anlamı bulunan farklı bağırışları vardır. Kurt uluduğunda sesin tam olarak nereden geldiği anlaşılamaz.

Kurtlar İlkbaharda çiftleşirler. Erkek kurt, genel olarak ölene dek bir tek eşle kalır. Erkek kurtlar, dişi kurtların 9 metreye varan yeraltı inini ve buraya giden tüneli kazmasına yardım eder. Kurt çifti bazen de kayalık bir mağarayı veya başka bir hayvanın terk edilmiş inini yuva olarak kullanır. Dişi kurtlar bir doğumda 4-10 arası yavrukurt doğurur. Anne kurtlar avlanmadığı zaman, ine yakın tepelik bir yerde dinlenir. Bir vahşi hayvan tehdidi olduğunda önce ailesine işaret verir ve gerekirse dikkati üzerine çekmek amacıyla kısa kısa havlayarak geri çekilerek vahşi hayvanı kendi üzerine çeker ve yuvadan uzaklaştırır. Eğer dişi kutra bir şey olursa erkek kurt yavruları büyütür. 3 haftalık yavrular inden çıkmaya başlar. Kurtlarda aile bağları güçlüdür ve bir kurt tuzağa düştüğünde diğer aile bireyleri yardıma koşar.

PİTON YILANI


Piton, Latince adı Pythonidae. Asya ve Afrika'da yaşayan yılangiller familyasından çok tehlikeli ve ölümcül bir vahşi hayvandır. Asya, Afrika'da yaşar. Piton yılanı zehirsizdir. Bu vahşi hayvanlar dünyanın en uzun yılanlarındandır. Bir piton yılanının boyu 10 metreye ağırlığı 100 kg'a çıkabilir. Piton yılanları yumurtlayarak ürerler. Bazı türlerde dişi piton yumurtaların üzerine kıvrılarak kuluçkaya yatar. Piton yavruları yumurtadan 2-3 ay içinde çıkar. Pitonlar genelde bataklık ve suya yakın alanlarda daha çok bulunur. P

Pitonlar genelde gece avlanır. Piton yılanı çoğunlukla bir dala asılarak altlarından geçen memelilere pusu kurar. Piton yılanı avlarını yerde de takip edebilirler. Pitonlar geyikler, timsah, yılanlar, kuşlar, kemirgenler, yaban domuzları, ceylanlar, zebralar ve antiloplar gibi farklı hayvanlarla beslenir.
Piton yılanı avına dolanır ve güçlü kasları ile avını sıkarak nefes almasını engeller ve piton yılanı bu esnada çoğu kez avının kemiklerini kırar. Avı tamamen öldükten sonra avın başından itibaren yutmaya başlar. Ağız yapısı çok esnek olduğundan bir geyik ya da timsahı çok rahat bir şekilde bütün olarak yutabilir. Piton yılanı insanlara da saldırır ve yutar.
Piton yılanları yavaş hareket eden ve karnı tok olduğu sürece sürekli dinlenmekle ve yediklerini sindirir.

ANAKONDA YILANI


Anakonda, Latince adı Eunectes murinus. Anakonda Venezuela, Brezilya gibi yerlerde Amazonlar bölgesinde yaşayan yılangiller familyasından çok tehlikeli ve ölümcül bir vahşi hayvandır. Asya, Afrika'da yaşar. Anakonda zehirsizdir. Anakondaların yeşil anakonda, nehir anakondası gibi bilenen türleri vardır. Bu vahşi hayvanlar dünyanın en uzun yılanıdır. Pitonlarla karıştırılabilirler. Bir anakondanın boyu 10 metreyi geçebilir. Büyük bir anakonda 100 kg'dan fazla kilolu olabilir. Anakonldalar yumurtlayarak ürerler. Anakondalar üreme döneminde genelde suda bulunurlar. Anakonda suda da çok rahat ilerler. Bazı türlerde dişi anakonda, yumurtaların üzerine kıvrılarak kuluçkaya yatar. Anakonda yavruları yumurtadan 2-3 ay içinde çıkar. Anakonda yavruları 90 cm boyundadır. Anakondalar pitonlar gibi genelde bataklık ve suya yakın alanlarda daha çok bulunur.

Anakondalar geyikler, timsahlar, yılanlar, kuşlar, kemirgenler, yaban domuzları, ceylanlar, zebralar ve antiloplar gibi farklı hayvanlarla beslenir.
Anakonda yılanı avına dolanır ve güçlü kasları ile avını sıkarak nefes almasını engeller, ezer ve ve piton yılanı bu esnada çoğu kez avının kemiklerini kırar. Anakonda avı tamamen öldükten sonra avın başından itibaren yutmaya başlar. Anakondanın ağız yapısı çok esnek olduğundan bir geyik ya da timsahı çok rahat bir şekilde bütün olarak yutabilir. Anakonda yılanının insanlara da saldırdığı bazı durumlar söylenir ancak son dönemlerde resmi kayıtlarda bildirilmiş bir anakonda saldırısına bağlı ölüm yoktur.
Anakondalar yavaş hareket eden ve karnı tok olduğu sürece sürekli dinlenir ve yediklerini sindirir.

KAPLANLAR


Kaplan (Panthera tigris), kedigiller (Felidae) familyasından etçil bir memeli hayvan türü ve büyük kediler ailesinin dört üyesinden biridir. Süper yırtıcıdır ve vahşi hayatta bulunan en büyük ve en güçlü kedi türüdür.. Hint alt-kıtası dünyada yaşayan vahşi kapların %80'ine ev sahipliği yapmaktadır. Kuzeyde Sibirya, güneyde Hindistan ile Malakka yarımadası arasındaki bölgedelerde bulunur.

Çoğu kaplan kamuflajlarının ideal uyum sağladığı ve hızlı veya daha çevik avları yakalamlarının daha kolay olduğu ormanlarda ve otlaklarda yaşar. Büyük kediler arasında sadece kaplan ve jaguar iyi yüzücülerdir. Kaplanlar sık sık su birikintilerinde, göllerde ve nehirlerde yıkanırlarken bulunurlar. Kaplanlar yalnız avlanırlar ve birincil olarak geyik, yaban domuzu, gaur, ve manda gibi orta ve büyük boyutlu otçullarla beslenirler. Buna rağmen arada sırada küçük avları da yakalarlar.

KAYNAK WİKİPEDİ

Hiç yorum yok: