8 Mart 2013 Cuma

VÜCUDUMDA SİSTEMLER SİNDİRİM SİSTEMİ FEN VE TEKNOLOJİ 7.SINIF KONU ANLATIMI


7.SINIF
DERS 1

ÜNİTE I  VÜCUDUMDA SİSTEMLER 

KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ

Canlılar, büyüyüp, gelişmek, hayatlarını devam ettirmek ve enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmek için besine ihtiyaç duyar. Besinler, canlı vücudunda yapım ve onarım için, düzenleyici ve enerji verici olarak kullanılır. Büyük yapılı organik besinlerin kendilerini meydana getiren daha küçük moleküllere parçalanarak hücre zarından geçebilecek hâle getirilmesine sindirim denir.
Bu olayı gerçekleştiren sisteme sindirim sistemi adı verilir.
Besinlerin fiziksel yollarla küçük parçalara ayrılmasına mekanik sindirim denir.
Besinlerin, kimyasal salgılarla(enzimlerle) parçalanmasına kimyasal sindirim denir.


İNSANDA SİNDİRİM ORGANLARI
İnsanda sindirim sistemi organları ağızdan anüse doğru sıralanır.
Ağız: İnsanda sindirim sisteminin başlangıcıdır. Ağızda diş, dil ve tükürük bezleri bulunur. Ağızda hem mekanik hem de kimyasal sindirim gerçekleşir. 
Dişler: Besinleri koparma, parçalama ve öğütme görevini yapar. Ağızda mekanik sindirim gerçekleşir.
Dil: Öğütülmüş besinlerin tükürükle karışmasını, lokma hâline dönüşmesini ve yutulmasını sağlar.
Tükürük içinde pityalin enzimi vardır. Tükürük; lokmaların ıslanmasını, ağzın kurumamasını, nişastanın kısmen sindirimini sağlar. Böylece ağızda kimyasal sindirim başlamış olur.
Yutak: Ağızla yemek borusunu birbirine bağlar. Ağızdan gelen besinlerin yemek borusuna geçişini sağlar.
Yemek Borusu: Yutak ile mide arasında yer alır. Kasılma hareketiyle besinlerin yutaktan mideye taşınmasını sağlar.

Mide: Ağızla, anüs arasında uzanan sindirim kanalının en geniş kısmıdır. Besinleri bir süre depo eder. Mide kasları, içindekileri çalkalayarak besinlerin birbirine karışmasını sağlar. Mide de bulunan pepsin enzimi, proteinin sindirimini midede başlatır.
İnce Bağırsak: Mide ve kalın bağırsak arasında yer alır. Protein, yağ ve karbonhidratların sindiriminin tamamlandığı yerdir.Ayrıca emilim olayı da ince bağırsakta gerçekleşir.Sindirilmiş besinler, buradan kan damarlarına geçerek (Villüs:Bağırsak yüzeyinde bulunan ve daha fazla besin emilmesini sağlar.) vücudun ihtiyaç duyduğu yerlere taşınır. İnce bağırsakla mide arasında on iki parmak bağırsağı bulunur. On iki parmak bağırsağı, karaciğer (salgısı safra) ve pankreas (salgısı pankreas özsuyu )salgılarının sindirim sistemine döküldüğü yerdir.
Kalın Bağırsak: Sindirim artıklarının bir süre depolanıp, dışarı atılmasını sağlar. Kalın bağırsakta vücudun ihtiyacı kadar su emilimi olur.Ayrıca, burada bulunan bazı bakteriler tarafından B ve K vitaminleri üretilir. İnce bağırsakla kalın bağırsağın bağlandığı yerde kör bağırsak bulunur. Kör bağırsağın ucundaki çıkıntıya apandis denir. Apandisin mikrop kapıp iltihaplanmasıyla apandisit hastalığı oluşur.
Anüs: Kalın bağırsağın dışarıya açıldığı kısma denir. Sindirim atıklarının dışarı atılmasını sağlar.
NOT:Enzim isimleri bilgi olarak verilmiştir.

SİNDİRİME YARDIMCI ORGANLAR
Karaciğer: Sindirime yardımcı bir organdır. Karaciğer, ürettiği safra sıvısını bir kanalla ince bağırsağa boşaltır. Safra, yağların sindiriminde rol oynar. Kan şekerini düzenler. Ayrıca karaciğer, besin ve vitamin depo eder, zehirli maddeleri zararsız hâle getirir.
Pankreas: Sindirime yardımcı bir organdır. Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin sindirimi için gerekli enzimleri bir kanalla ince bağırsağa gönderir. Ayrıca salgıladığı hormonlarla kandaki glikoz miktarını ayarlar.

Sindirim sisteminin başlangıcı olması nedeniyle, ağız ve diş sağlığını korumak için temizliğe ve beslenmeye dikkat etmek gerekir. Dişler her yemekten sonra fırçalanmalı, diş hekimine belli aralıklarla kontrole gidilmelidir. Dişlerin sağlıklı gelişebilmesi için kalsiyum, flor ve fosforca zengin besinler alınmalı, aşırı soğuk ve sıcak besinlerden kaçınılmalıdır. Sindirim sisteminin sağlığı için alınan besinler temiz olmalıdır.
Birçok hastalık su ve besinler yoluyla bulaşır. Tifo, dizanteri, ishal, kabızlık, kolera, ülser ve sarılık sindirim sistemiyle ilgili hastalıklardan bazılarıdır.
Sindirim sisteminin sağlığını korumak için,  beslenme saatleri düzenli olmalı, etler iyi pişirilmeli, yemekler aşırı tuzlu olmamalı, lifli besinler tercih edilmeli, boyalı ve alkollü içecekler içilmemeli ve düzenli spor yapılmalıdır. Alkollü içki, sağlıklı yaşamın en büyük düşmanıdır.
BESİNLERİN SİNDİRİMİ
Karbonhidratlar,proteinler ve yağlar büyük yapılı moleküllerdir.Bunların kanımıza geçebilmesi için sindirim sonucu en küçük yapı taşlarına ayrışması gerekir.


Karbonhidratların en küçük yapı taşı glikozdur.
Proteinlerin en küçük yapı taşı amino asittir.
Yağların en küçük yapı taşları ise yağ asidi ve gliseroldür.




Su, inorganik maddeler ve vitaminler sindirime uğramadan kana geçerler.
Karbonhidratların sindirimi ağızda pityalin  enzimiyle başlar, ince bağırsakta tamamlanır. Sindirim sonucu karbonhidrat glikoza dönüşür.
Proteinleri sindirimi  midede pepsin enzimiyle başlar, ince bağırsakta tamamlanır. Protein, yapı taşı olan aminoasitlere parçalanır.
Yağların sindirimi ince bağırsakta başlar ve biter. İnce bağırsakta yağ lipaz enzimi etkisiyle gliserol ve yağ asitine dönüşür.


Hiç yorum yok: