SANAYİ (ENDÜSTRİ) BİTKİLERİ
Türkiye'de tahıllardan sonra en çok yetiştirilen tarım ürünleridir. Sanayi bitkileri doğrudan tüketilmeyip fabrikalarda işlenerek kullanıma hazır hâle getirilen ürünlerdir.Pamuk
· Dokuma sanayinin ham maddesidir.
· Alüvyal toprakları sever. Yetişme döneminde bol su ve yüksek sıcaklık, olgunlaşma ve hasat döneminde tam kuraklık ister.
· Türkiye dünyanın sayılı pamuk üreticileri arasında yer alır. Pamuk ve pamuklu dokuma ürünlerinin bir bölümü ihraç edilir.
· En çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi (Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz ovaları), Akdeniz Bölgesi (Çukurova, Antalya Ovası), Güney Marmara Bölümü ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde(Malatya, Elazığ, Iğdır ovaları) yetiştirilir.
Tütün
· Sigara sanayinin ham maddesidir.
· Yetişme döneminde bol su, olgunlaşma döneminde de yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar.
· Türkiye, dünyanın kaliteli tütün üreten ülkeleri arasında yer alır.
· Tütün üretimi belli bölgelerde toplanmıştır. Bu durum kaliteli tütün üretimi sağlamak için üretimin devlet kontrolünde olmasından kaynaklanır.
· Ülkemizde en çok Ege Bölgesinde yetiştirilir. Bu bölgemizi sırasıylaGüneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgeleri izler.
UYARI:
Yüksek kaliteli ürün almaya elverişli olmayan sahalarda üretimi devlet tarafından engellenmiştir.
Şeker pancarı
· Şeker sanayinin ham maddesidir.
· Şeker pancarı yurdumuzun hemen her yerinde yetiştirilebilmesine rağmen kıyıya yakın alanlarda tarımı yaygın değildir.
· Nemli topraklarda iyi gelişir. Yağışların yetersiz olduğu yerlerde ise sulama yapılarak üretilir.
· En çok İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilir. Daha sonra Karadeniz ve Marmara bölgeleri gelir.
UYARI:
Şekerpancarı hasat edildikten hemen sonra tüketilmesi gerektiğinden, şeker fabrikaları üretim alanlarına yakın yerlerde kurulmaktadır.
Çay
· Sıcaklık farkları fazla olmayan ılıman, yağışlı bir iklim ile kireçsiz ve yıkanmış toprak ister.
· Türkiye'de sadece Doğu Karadeniz Bölümü'nde, Giresun'dan Gürcistansınırına kadar olan kıyı şeridinde yetişir. Üretilen çayın büyük bölümü Rize'den sağlanır.
· Çay, ekim alanı en dar olan sanayi bitkimizdir.
Ayçiçeği
· Alüvyonlu toprakları ve sıcağı sever.
· Tohumlarından yağ çıkarılan bitkiler arasında en önemlisidir.
· Ayçiçeğinin artığı aynı zamanda hayvan yemi olarak değerlendirildiği için ayçiçeği işleyen yağ fabrikalarının çevresinde hayvancılık faaliyetleri de gelişmiştir.
· Ekim alanı yaygındır. Başta Marmara Bölgesi'nin Trakya kesimi olmak üzere,İç Anadolu ve Karadeniz (doğu kıyıları hariç) bölgelerinde de yetiştirilir.
Keten - Kenevir
· Ilık ve nemli iklimlerde daha çok yetişir.
· Keten lifleri, keten kumaş ve kâğıt yapımında kullanılır. Tohumlarından boya yapımında kullanılan bezir yağı elde edilir.
· Kenevir bitkisinin lifleri ise halat, ip, paspas gibi kaba dokumalarda kullanılır.
· En fazla Batı Karadeniz Bölümü'nde üretimi yapılır.
Haşhaş
· Yazları sıcak geçen ve orta derecede yağışların görüldüğü yerlerde yetişir.
· Haşhaş ilaç sanayinde kullanılır ve tohumlarından yağ elde edilir.
· Haşhaş bitkisinin meyvesinde bulunan ve afyon sakızı adı verilen maddeden uyuşturucu özelliği olan morfin elde edilir. Bu nedenle haşhaş üretimi devlet kontrolünde yapılır.
· Haşhaş üretimiinin büyük bir bölümü Ege Bölgesi'nde yapılır. Afyon, Denizli, Kütahya, Uşak, Konya, Isparta ve Burdur'da üretimi yapılır.
Zeytin
· Kışların ılık geçtiği Akdeniz ikliminde yetişen ve ekonomik değeri yüksek olan bir bitkidir.
· Bir kısmından yağ elde edilir, bir kısmı ise sofralık olarak tüketilir.
· Ege Bölgesi (Edremit, Ayvalık arası) yağlık, Marmara Bölgesi sofralık zeytin üretiminde başta gelir.
· Akdeniz Bölgesi'nde daha fazla gelir getiren ürünlerin ekilmesi tercih edildiğinden zeytin üretimi az yapılmaktadır.
· Az miktarda olmakla birlikte Doğu Karadeniz Bölümü'nde de zeytin üretilmektedir.
Susam
· Akdeniz ikliminde yetişir.
· Yağ ve tahin üretiminde kullanılır.
· Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde üretilir.
UYARI: Zeytin, ayçiçeği, susam, keten, mısır, fındık ve pamuk yağ elde edilen sanayi bitkileridir.
Anason
· Rakı ve içki yapımında kullanılır. Burdur (% 50) üretimde birincidir. Burdur'u, Muğla ve Antalya illeri izler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder