25 Mart 2013 Pazartesi

Çanakkale Deniz Savaşları Konu Anlatımı

Çanakkale Deniz Savaşları

Tarihin akışını değiştiren Çanakkale Savaşı, 19 Şubat 1915’te deniz harekâtıyla başladı. Muharebenin en can alıcı kısmı da burada gerçekleşti. Osmanlı askerinin kahramanca mücadelesi ve savaş stratejileri, bir milletin geleceğini kurtardı. Bir hafta içerisinde Osmanlı Devleti’nin başkentine demir atmayı hedefleyen “Yenilmez Armada” hezimete uğradı. Çanakkale Deniz Savaşları bir destan olarak tarihin şanlı sayfalarındaki yerini aldı.
Düşman gemileri; Inflexible, Agamemnon, Queen Elizabeth, Vengeance, Albron, Cornwallis, Irresistible, Triumph, Suffren, Bouvet, Charlemange, Gaulors ve en ünlüsü üç saat içinde 80 Osmanlı gemisini Marmara’da iken batıran HMS E11 olmak üzere denizaltılar.




Nusret Mayın Gemisi; 1913’te hizmete giren Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey komutanlığındaki efsanevi mayın gemimiz; Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi Bey önderliğinde 61 personeliyle Fransızların Bouvet, İngilizlerin HMS Inflexible ile Bolva zırhlılarını döşediği mayınlarla denize gömdü.


Çanakkale Deniz Muharebesi’nde yedi saat boyunca Osmanlı mevzilerine bomba yağdı. Sadece İngiliz gemileri 3344 mermi attı. Buna rağmen sadece 24 şehit 43 yaralı olması büyük sevinç meydana getirdi.

Hiç yorum yok: