19 Ocak 2013 Cumartesi

VELİLERE KARNE UYARISI


KARNE UYARISI (İYİ KARNE GETİREN ÇOCUK)

Çocuğun karnesi beklenildiği gibi değilse, bunun ardındaki nedenleri öğrenmenin çok önemli olduğunun altını çizen Artı Gelişim Psikolojik ve Danışmanlık Merkezinden Psikolog Selda Coşar; "Ailelerin unutmaması gereken şey düşük notların düzeltilebileceği, ancak düşünmeden çocuğa söylenen kötü sözler ve olumsuz davranışların çocuğun kişilik gelişiminde onarılamayacak tahribatlara yol açabileceğidir. Çocuklarınızın aldığı karne sizinde karneniz sayılır" dedi.

İyi karne getiren çocuklarında büyük ödüllerle ödüllendirilmemesi gerektiğini bildiren

Psikolog Coşar "İyi karne getiren çocukların da büyük ödüllerle ödüllendirilmesi doğru değildir. Ödüller abartılmamalı, asla çok büyük hediyeler alınmamalıdır. Anne-baba ve çocuk arasında ödül pazarlığı yapılmamalıdır. Karnesi çok iyi olan çocuğa gereğinden fazla İlgi de gösterilmemelidir" şeklinde konuştu.
Coşar, çocukların en heyecanlı ve mutlu oldukları günlerden biridir. Çünkü çocuklar için karne günü demek, tatilin başlaması anlamına geldiğini söyledi. Böyle neşeli bir gün, karnesinde zayıfları olan çocuklar ve anne babaları için tatsız bir güne dönüşebilmektedir diye ekledi. Psikolog Coşar, Karne aslında, bir yıllık öğrenim sürecinin değerlendirilmesi ve bu değerlendirmenin hem aileye hem de çocuğa iletilmesi için bir "araçtır". Çocuğunuz yılsonunda ister başarısız ister başarılı bir karneyle gelsin, her iki şekilde de tepkilerinizde aşırıya kaçmamanız çok önemlidir dedi.
Psikolog Selda Coşar, Karnenin hem çocuk hem de ebeveyn açısından önemini anlattı ve karne günlerinde siz anne-babaların nasıl bir yol izlemesi gerektiği hakkında bilgiler verdi.
Karnesi zayıf ise...
Anne-babalar, çocuklarının karnesinde zayıf notlar gelmesinden şüpheleniyorlarsa, karne gününü beklemeden harekete geçmeye çalışmalıdır. Böylece var olan sorunun çözümlenmesinde daha etkili adımlar atılması sağlanabilir. Öncelikle çocuğun başarısızlığının nedenlerini son ana bırakmadan anlamaya çalışmak ve daha başarılı olması için etkili yöntemler araştırmak, karneyi bekleyip zayıf nota kızmaktan daha etkili olacaktır. Birçok problemin çözümü için olaydan sonra tepki vermek yerine, önleyici yöntemler denemek gerekir. Eğer çocuğunuzun risk altında olduğunu düşünüyorsanız, onun okuldaki performansını yakından takip etmeniz daha da önem kazanır. Takip etmek, sadece sınav notlarını öğrenmek, sınav tarihlerinden önce ders çalışma öğütleri vermek anlamına gelmez. Anne-babaların, okul ile işbirliği içine girerek çocuğun yaşadığı başarısızlığın olası nedenlerini araştırmaları ve uygun yaklaşımları yılsonunu beklemeden uygulamaya başlamaları önemlidir.
İyi karne nasıl karşılanmalı?
Başarılı bir karne getirmek kendi içinde oldukça motive edici bir deneyimdir. Tabii ki bunun diğer bireyler tarafından fark edilmesi ve onay görmesi, çocuğun başarısından daha fazla haz almasını sağlar. Karne hediyeleri bütün bir yıl boyunca gösterilen emeğin somut bir ödülü olarak kabul edilir. Ve tabii ki çocuklar için somut ödüller her zaman çok daha ilgi çekicidir. Ama somut ödüllerden daha önemli olan bir diğer etken, anne-babanın çocuğun başarısını fark etmesi ve bunu dile getirmesidir. Olumlu geri bildirimi ve ödüllendirmeyi sınırsız olarak yapmak, amacından uzaklaşan bir duruma döner. Çocuğun gösterdiği bir başarının abartılı şekilde ödüllendirilmesi, gösterilen tepkinin inandırıcılığını olumsuz olarak etkileyecektir. Ayrıca bu durum, çocuğu sonraki başarılara yönelik motive etmek yerine, "başarının" sadece bu ilgiyi almak için bir araç haline gelmesine neden olacaktır.
Ciddi sorunlar yaşanabilir
Başarısız bir karne getiren çocuk, belli etmese de bu durumdan çok rahatsızdır. Başarısız olmanın getirdiği suçluluk, üzüntü, hayal kırıklığı, pişmanlık gibi duyguları yaşar. Çocuk eğer anne-babanın göstereceği olumsuz tepkilerden çekiniyorsa, yalan söyleme gibi, geçici olarak olumsuzluğu ertelemeye yarayacak davranışlara başvurabilir. Eğer karne başarısı ile ilgili çok fazla beklenti ve baskı hissediyorsa, istenen karneyi getiremediğinde çok daha ciddi sorunlar da yaşanabilir: Uyum ve davranış problemleri, evden kaçmak, kendine zarar verecek davranışlarda bulunmak, hatta intihar gibi... Çocuğun tüm başarısını ve gelecek ile ilgili beklentilerini, sadece karne notlarıyla değerlendirmek, "eksik" bir değerlendirme olacaktır.
Tatili elinden almayın
Yazın tatil yapmak, bütün çocukların hakkıdır. Ders çalışmaları ve tekrar yapmaları gerekiyorsa bile, bunu iyi bir şekilde planlamak siz anne-babalara kalıyor. Hem tatil yapmalarını ve dinlemelerini sağlamak hem de eğer gerekliyse akademik becerilerini pekiştirmek için, "eğlenceli çalışma yöntemleri" bulmak, yaz tatilinin verimliliğini artıracaktır.
Psikolog Selda Coşar, aile içi iletişimin çok önemli olduğunun altını çizdi ve ekledi "Her anne-baba, çocuğunun başarılı olmasını ister. Ancak, çeşitli nedenlerle bu mümkün olmayabilir. Aile içi iletişimin bozuk olması, uygun çalışma koşullarının olmaması ve çocuğun huzurlu bir ortamda bulunmaması kadar, ruhsal ve davranışsal sorunlar da okul başarısını olumsuz etkileyebiliyor. Hem çocuğunuzla ilişkinizi, ev ortamının düzenini, hem de çocuğunuzun çalışmasını engelleyecek bir problem olup olmadığını dikkatle değerlendirmelisiniz. Çocuğunuzun karnesi iyi değilse fiziksel şiddet ya da aşağılamaya girecek söz ve davranışlarda bulunmamanızdır. Bu hiçbir şekilde çözüm olmayacağı gibi, çocukta olumsuz değişimlere de neden olabilir.?

Hiç yorum yok: