15 Şubat 2012 Çarşamba

Sağlık Meslek Liselerine Başvuru ŞartlarıGenel Şartları Nelerdir



Sağlık Meslek Liselerine Başvuru ŞartlarıGenel Şartlar:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak . Sağlığı, girmek istediği mesleğin öğretimi ve yürütülmesine elverişli olmak (kekemelik, şaşılık, görme yetersizliği, ortopedik yetersizlik, bulaşıcı hastalıklar ve ruhsal bozukluklar okullara alınmaya engel teşkil eder).
Öğrencilerin özür durumları, okula kayıtlarında okul müdürlüğünce tespit edildiği taktirde sağlık raporu almış olsalar bile kayıtları yapılamaz. Evli, boşanmış veya nişanlı olmamak, sabıka kaydının bulunmadığını, yerel Cumhuriyet Savcılığından alacağı belge ile kanıtlamak (okula kayıt sırasında istenir). Özel kanunlarla affa uğramış olsalar bile herhangi bir okuldan yaptırım veya kanuni bir kovuşturma sonucu çıkarılmamış olmak.
Kamu haklarından yasaklı olmamak. Taksirli suçlar hariç, ağır hapis veya 6 (altı) aydan fazla hapis ya da affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla zimmet, sahtecilik, irtikap, ihtilâs, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak.

Özel Şartlar:

2008-2009 öğretim yılında ilköğretim okullarının 8. sınıflarında öğrenim görüyor olmak.
Sınavın yapıldığı tarih itibarıyla 16 (onaltı) yaşını bitirmemiş olmak veya yaş düzeltilmesi için mahkemeye başvurduğuna ilişkin belge getirmek. Eğitim süresi dört yıldır.Okullara,ortaokul veya ilköğretim okulları mezunlarından sınava başvuru şartlarını taşıyan ve sınavda başarılı olanlar kabul edilirler.

Sağlık Meslek Liselerinin Bölümleri ile ilgili Açıklayıcı Bilgiler :
Radyoloji Teknisyeni

Sağlık kurumlarında hastalıkların teşhis ve tedavisi için röntgen filmi çeken,filmin banyosunu yapan,ışın tedavi planını uygulayan,film raporlarını hazırlıyan ve arşivleme işlemlerini yürüten bölümdür.

Anestesi Teknisyeni

Bir hekim kontrolu altında hastaları ,cerrahi müdahaleler sırasında anestesik maddeleri tekniğine göre uygulayarak uyutan sağlık personelidir.
İlk Yardım ve Acil Bakım Teknisyeni
Bireyi,aileyi,toplumu kazalardan koruyarak toplumun her kesimindeki kişilerin beden,ruh ve sosyal yönden kazayı uğraması halinde tıbbın gerektirdiği bilgi ve becerilerle onlara ilk yardım bakımını planlayan,uygulayan ve kazazedeyi acil bakım ünitesine taşıyarak acil bakımını sağlıyan sağlık personelidir.

Labaratuvar Teknisyeni

Sağlık kurumları bünyesinde çeşitli labaratuvarlarda,halkın sağlığını korumak ve teşhis ile tedavisine ışık tutmak amacı ile ,her çeşit araç-gereç ve cihazları kullanarak teknik seviyedeki labaratuvar tetkik ve analizlerini yapan,bu amaçla numune alan,analizler için solüsyon ve kültür vasatları hazırlayan,yaptığı bu analizlerle hastalıklar arasında ilişkiyi kuran,sonuçları rapor edebilen sağlık personelidir.

Diş Protez Teknisyeni

Ağız ve diş konularında,diş hekiminin direktif ve kontrolü altında kendisine gönderilen ağız ölçüleri üzerinde hastanın eksik olan diş ve ağız dokularını tamamlayan veya düzenleyen protez ve apereyleri tekniğine uygun olarak yapan sağlık personelidir.

Çevre Sağlığı Teknisyeni

Her türlü yerleşim yerinde birey,aile ve toplumun sağlığına zarar veren veya verebilecek çevre faktörlerini inceleyen,kontrol altına alan,iyileştirme çalışmalarını uygulayan ve uygulanmasını sağlayan,bu amaçla atıklar,kemiriciler,vektörler,su,hava,gıda,konut,e ndüstri ve toplu yaşanan yerlerin sağlık kontrollerini yapan ,ruhsatlandırma işlemleri ile zararsızlaştırma tekniklerini uygulayan,sağlık eğitimi,istatistik ve gerektiğinde ilk yardım hizmetlerini yapan sağlık personelidir.

Ortopedik Cihaz ve Protez Teknisyeni

Bireyin,ailenin ve toplumun beden,ruh ve sosyal yönden sağlıklı olması amacı ile tıbbın ve teknolojinin gerektirdiği ortopedik cihaz ve protez tekniklerini uygulayan ,mesleki tıbbi cihazlarını kullanarak hekim tarafından verilen ölçülere göre protez yapan,gerektiğinde yeni teknik ve cihazları öneren sağlık personelidir.

Tıbbi Sekreter

Tıbbi istatistikerle ilgili verileri derleyen,derlediği istatistiki bilgileri bilimsel metodlarla analiz ederek ilgili birimlere rapor edebilen ,tıbbi ünitelerdeki haberleşme ve yazışma işlemlerini yürüten ,ihtiyaç duyulan bilgileri toplayıp belgeye dönüştürebilen sağlık personelidir.

Hiç yorum yok: